Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer,
ráda bych se zeptala, protože jsem už naprosto zoufalá. Druhým týdnem nám náš nyní dvouměsíční syn každý večer až hystericky brečí. Je nakojený, přebalený, není mu ani teplo, ani zima, zkouším se mu věnovat, chovat, dudlík nechce, zkusila jsem i na vyprdění trubičku, dávám kapičky Sab Simplex i Bio Gaia a večer stále brečí. Nevíte co to může být?
děti brečívají bez příčiny. říká se tomu večerní kolika (snad) zkus si přečíst knížku Dr. Karpa Nejšťastnější miminko v okolí. hodně doporučuje bílý šum na uklidnění - zvuk vysavače, tekoucí vody, rozladěného rádia atd. a taky pevné zavinutí. ten brek může být od toho, že zpracovává celodenní podněty a neumí se s nimi ještě pořádně vypořádat. možná někdo poradí i něco dalšího.
Taky jsme mívali večerní hodinku… Myslím, že je to normální a časem to přešlo
Někdy miminka pláčou, protože se snaží spotřebovat zbytek energie, teda aspoň to tak píšou v chytrých knížkách.
Máme tři a půl měsíčního chlapečka a zrovna před chvilkou mi po hodinovém pláči usnul. Ještě teď ze spaní heká. U nás to tentokrát bylo bříško. Ale mám pocit, že někdy pláče, protože ještě nechce spinkat
. Snažím se ho před spaním unavit. Hodinu před spinkáním většinou kojíme, potom koupeme, povídáme, ukazuju mu hračky, chodím s ním po bytě. Pak už jen tlumeně mluvím,přebalím ho a dám do postýlky. Poznám, že už je unavený. Pevně zavinuju, dáme dudlík, hladím jemně přes obočí a víčka a pomáhá i kapesník přes očička, nebo plínka. Potom odcházím..nechám ho chvilku ať usne sám. Když mu vypadne dudlík a brečí,tak mu ho zase dám a chvilku jsem u něj a držím ho za ručičku. Po chvilce většinou usne. Ale taky je to někdy boj, prostě musím vychytat tu chvilku, kdy už chce spinkat. Většinou usíná kolem 19h - 20h, nejpozději v 21h. Myslím že z většiny případů pláče kvůli bříšku. Zkontroluji všechny základní potřeby a jde prostě spinkat. Dřív jsem to dělala špatně, prostě se mu ještě spinkat nechtělo a já ho nutila. Pak plakal a stejně usnul až za hodinu. Teď se mu tu hodinku věnuji a když nemá trápení usíná skoro sám ![]()
Ještě mě napadá, zda už taky není přetažený. Nám se to někdy stává,když se u nás návštěva zdrží moc dlouho a on nespinká jak je zvyklí. Jinak nám pomáhá na bříško bio gaya a lefax. Sapsík byl k ničemu..A určitě u nás pomáhá zavinout i s ručičkama a třeba chovat v náručí. Snad to brzo přejde, chápu tu beznaděj ![]()
Děti pláčou kolikrát bez příčiny, pro spotřebu energie, že se jim buď nechce spinkat nebo jim to nejde, pže jsou přetažené… příčin může být mnoho, jak už bylo napsáno i výš…
Naší malé je 9.5 měsíce a máme to od porodnice prakticky každý den, až na pár vyjímek… U nás to byl hlavně problém s usínáním, řekla bych. Ona vůbec byla uječené, podrážděné miminko, i když se brečí dodnes a dokonce i několikrát za noc, stejně je to oproti prvním měsícům obrovské zlepšení.
Někdy nepomůže bohužel vůbec, ale vůbec nic… jen to nějak přežít ![]()
Přeju, ať to u vás je jiný případ, brzo najdete případnou příčinu a budete se s ní umět přeprat… Hodně štěstí a pevné nervy ![]()
my to měli taky. Trvalo to do 4 měsíců, každý podvečer byl neskutečně protivnej a pořád řval a řval… pak to najednou ustalo a byl pokoj ![]()
takže vydrž!
u nás se taky brečí, zavinování ale u nás způsobovalo ještě větší řev, tak jsem to přestala dělat a jak píšou holky, bude to asi ten uvolňovací pláč
Pomáhá nám z knihy od Garpa nahlas dělat šššš a docela silně krátce pohoupat.
Zkouším malou taky po kojení chovat, ještě s ní chvíli chodit po bytě a čekám až bude vypadat na spaní, bývá to až kolem 20 - 21 hod. Do tý doby má nejvíc elánu.
Vydrž určo to přejde, my to měli taky, taková večerní plačící hodinka..Nakonec to ustávalo, plakala pár dní v týdnu a pak to ustalo úplně
![]()
Myslím, že je to v tomhle věku dost běžné…
Nám to u synka začalo asi během 4. týdnu po porodu a kolem 3 měsíců se to „večerní brečení“ hodně zkrátilo a postupně to vymizelo úplně… obvykle jsem ho během toho brečení chovala, nosila v šátku, pevně zavinovala a někdy pouštěla vysavač…
Neboj, to přejde… ![]()
taky míváme podvečerní chvilku, víc či míň…někdy stačí s ním být, povídat mu a šaškovat u něj, jindy se dá do ryku a prokřičí dvě hodiny do koupání
je to normální, většina dětí to před koupáním mívá, jsou už přetažené, vyspinkané za celý den, mají hodně energie a potřebujou ji dostat ven, taky někdy to bříško trošku bolí (už je taky unavené za celý den)
chce to vydržet, čím bude starší, tím snažší bude ho zabavit
Ahojky,musim reagovat,protoze nase dcerka mela histericke place kazdy vecer pres 3 mesice.zaclo to zhruba 3 tydny po narozeni,tak do toho 3-4 mesice.kazdy vecer jsme vedely,ze proste bude tak 2 hodiny vkuse rvat,zkouseli jsme vse,nedavt ji spat pred vecernim spankem delsi dobu at je unavena nebo naopak,dat ji spat brzy po vyspani,aby nebyla pretazena,ruzne houpani,utesovani a jine veci nezabirali,proste to z niceho nic casem preslo,ale byli to silene casy,tak preji at to i u Vas brzy prejde!pevne nervy
Jaj, tak nejsme sami ![]()
U nás o mnoho lepší, když jsme začali každý den koupat. Do té doby řev, koupání paráda, pak ještě krátký řev při oblékání, pak kojo a klid.
Když jsme nekoupali, připadalo mi, že miminko nepoznalo, že už je večer a řádilo o hodně déle.
No ale i ten předkoupací řev se musí nějak přežít, nemůžu ho přece koupat v půl šesté odpoledne
![]()