Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravim vas
Od pandemie sa fast fashion velmi rozmohla - najviac ma vsak trapia boty. Som clovek, ktory kupi veci menej ale kvalitne, boty ako aj oblecenie. S botami mam vsak uz 2. rok realny problem, vracala som asi 7-8 parov bot (nosene jenom doma, bolo mi jasne, ze to tie boty nevydrzia), dalsie 3 pary som reklamovala a nosim teda realne jeden par bot v zime, ktory druhu sezonu drzi, znacka Hogl za 3000 czk, sadli ako backurky😎Teraz ked som si chcela kupit 2. par, siahla som po znacke Hogl, natesena, ze usetrim cas, no cuduj sa svete, boty su po 2 tyzdnoch takmer rozpadnute, jeden podpatok vrzga a obe podosvy javia znamky znacneho opotrebenia (online obchod vratil peniaze hned bez vratenia obuvi, takze vedia o tomto probleme). Som z toho popravde hotova, mam 2 rocne dieta, casto chodime kade tade peso a ja uz neviem, kde hladat. Znacky, ktore som skusila, su: geox, hogl, vasky, lasocki, rieker, steve madden, remonte, bata a este 2 mensie, nespominam si. Ten isty problem mam aj s letnymi sandalmi, kupovala som 10+ rokov rieker, stale vydrzali aj 4 sezony, po pandemii sa mi nove riekery pravidelne odlepovali, ine znacky stoja fakt za nic. No teraz riesim boty na zimu😭poradte prosim! Hoci by stali 10tisic…
Manžel si kvalitou nemůže vynachválit boty od Timberland.
Já nosím barefoot, tak úplně neporadím, ale napadá mně - nemáš spíš nějaký špatný stereotyp chůze? Přijde mi to divné, že boty tak ničíš
(osobně mám teď na nohou třeba Peerka, které mám už 3. sezonu a pořád vypadají v pohodě, jen jsem měnila vložky, co se prošoupaly).
@vedma007 píše: Více
Dakujem skusim timberland (na barefoot som zatial nedorastla ![]()
No neviem, tie jedine zimne Hogl su skvele ale mam uz 2. sezonu a obavam sa, co bude ked mi dosluzia🤣podla mna moj problem je, ze sa tocim okolo skupiny znaciek, ktore sa mi osvedcili v minulosti no zial ich supply chain sa pokazil za posledne roky. Napr v 2013tom alebo tak som si kupila lodicky Hogl a nosila som ich 5 rokov, niekolko krat v tyzdni v lete! No a teraz Hogl sa po 2 tyzdnoch rozpada. 🤔 manzelovi som kupila na zimu rieker, krasne drzali - ale len jednu sezonu. Tiez velky rozdiel oproti mojej osobnej skusenosti s riekerom pred pandemiou. 🙃
Možná je potřeba se naučit chodit. Vydržely mi i boty z New Yorkeru za 300 Kč dva roky a nosila jsem je jak do města, tak i na procházky se psem po lese. Boty z Decathlonu a tenisky Adidas/Nike nosím léta ![]()
Možná bys měla řešit svou chůzi, protože mě i blbý boty od Deichmanu vydrží roky. Nic se mi nerozpadá do roka a to mám na zimu dva páry. Manžel má špatný stereotyp chůze a boty ničí, ale ví, že to je jeho problém. Nejdýl mu vydrželi Solomony. Musí ti trpět i záda. Určitě bych to řešila u podologa.
Mamka kupuje hodně Rieker. Sedí jí a vydrží několik let. Mám pocit, že se ještě nestalo, že by musela nějaké reklamovat.
Já zacala barefoot. Aktuálně mám beLenka 2. rokem na zimu a super. Tenisky tahám od jara téměř do zimy z Nike už 3. sezonu a taky drží.
Timberland za mě taky mohu doporučit. Případně Dr. Martens mi vždy vydržely.
@Banánek Zelený píše: Více
A kedy boli kupovane? Hm. Mne vsetky boty, kupene do r 2021 krasne drzali, zial, ostali uz len letne. Problem zacal minulu zimu, ked som sa vlastne zacala obzerat po novych botach. Chodza moze byt tiez problem, tak clovek sa meni, ale odlepene podrazky a schodene podosvy by ani nejakou super nespravnou chodzou nemali nastat? Alebo? Tiez manzel zacal mat problem so znackou rieker, odlepila sa vrchna cast boty (koza ktora bola nalepena na priehlavku, sa odlepila).
Na najnovsich Hogloch - podrazky nie su zosuchane, ale akoby mojou vahou na oboch patach schodene. Jedna pata vydava aj smiesny zvuk. Z bot Lasocki, ktore som vyhodila nedavno, malo nosene, kupene v 2023, mi odpadol podpatok 😀 myslim ze len nemam stastie na vyber bot no. 🤔
My kupujeme hodně Nike, Adidas, detem lotto (synovi sedí na hodně široké nohy), a vydrží to roky, děti po sobě boty i dedi. Nechápu co děláš ze boty zničíš za sezonu, nemas nějakou vadnou chůzi? Kolik toho jako nachodíš v dvouletým dítětem? To děláte denně tury? To mě vydrží i boty za pár korun z dekace dyl ![]()
Josef Siebel, můj chlap kupuje jen ty. Má od nich asi 7 páru. Zimní, trekové, polobotky do práce k obleku. A všechny jsou super a to je na boty náročný.
Pokud jde o boty na zimu, záleží kolik chceš investovat. Já mám dobré zkušenosti se značkou Lowa (měl jsem kdysi) a Meindl (mám teď, přešel jsem protože vyrábí i boty s extra širokou špičkou). U obou jsem měl pravou kůži + GoreTex, u Lowy trvalo ~3-4 roky než se proděravěl GoreTex nad patou, zbytek boty držel ještě další rok až dva než začal pouštět vodu. Meindly mám teď 3. sezónu a jsou pořád v perfektním stavu. U kožených polobotek mám dobé zkušenosti s Eccem.
U kůže taky záleží jak se o ní staráš, já ji třeba promazávám včelím voskem aby nepopraskala, hlavně když jsou mrazy.
Velkou roli hrají i ponožky - hlavně pokud jde o to jak se opotřebovává vnitřek. Pokud do bot nosíš tenké ponožky, tak je tam větší tření mezi kostmi nohy a botou, takže ji rychleji prodřeš. To platí hlavně pro špičku pokud máš natěsno prsty. Když koupíš prostornější boty a k nim kvalitní tlustší ponožky z merino vlny, tak ti vydrží mnohem dýl.
Poslední věc co mne napadá, hlavně u zimních bot, je kde a jak chodíš. Sůl žere podrážku, takže pokud běháš po městě po nasolených chodnících se štěrkem, tak ta bota dostává zabrat. Pokud si budeš vybírat měkčí povrchy bez soli, tak bota opět vydrží dýl.