Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte,
Všade na youtube doporučujú po pôrode vilín (ang. witch hazel). V čechách ho ale neviem nikde zohnať a bojím sa, že keď ho objednám zo zahraničia, nestihne už prísť do pôrodu.
Viete mi prosím poradiť kde by som ho mohla zohnať? ![]()
Moc ďakujem Dara +33TT mimi
A kvůli čemu ho chceš? Téměř jistě půjde najít nějaká adekvátní lokální náhrada. Vilín v evropě neroste, není ve zdejším bylinkářství součástí tradičních receptů.
Američanky zase moc nepijí kontryhel, že…
@Ou videla som ako si ženy pripravujú vložky, ktoré potreli aloe vera a vilínom. Pomáha to hojeniu po pôrode.
@Dara123456 píše:
@Ou videla som ako si ženy pripravujú vložky, ktoré potreli aloe vera a vilínom. Pomáha to hojeniu po pôrode.
aha, to slyším prvně, mně zas doporučili chladivé vložky za 800.– - taky to byla zbytečná blbost,
kup si mastičku Hemagel, ta je téměř zázračná a osvědčená ![]()
@stinga ono práve vraj stačí takto pripraviť vložky a dať ich do mrazáku. Tak som myslela, že by som to vyskúšala.
Mám na zahradě Vilín prostřední. Troufla bych si tvrdit, že to v Čechách roste
Koupila jsem to normálně v zahradnictví. Kterou část rostliny potřebuješ?
Hele - fakt si na rozbolavělou tkáň nematlej nic u čeho se ti navíc výrazně zvýší pravděpodobnost že se to zanítí a nebo to podráždí.
Je potřeba k tomu přistpovat opatrně i na pleti, natož na poraněnou tkáň,…
Vilín je docela slušná alergen a čistá aloe vera taky. Stejně tak jaksi když budeš savý materiál namáčet a nechávat v teple svého klínu, tak hádej co to udělá? Začnou se v tom množit nejrůznější mikroby. Moc velká mńamka na hojící se tkáně a vaginální zdraví.
Namísto něčeho takového sáhni k tradičním, lokálním a fungujícím bylinným sedacím koupelím, což je mimo jiné výrazně příjemněší.
Nejkladičtější je řebříčková, teď zrovna kvete - tak se vydej na sběr a usuš ho, pak používej. svař 50 g ve 2 l vody cca 15 minut, nech vychladnout, zceď a vlij do sedací koupele.
Pokud chceš víc bylin, tak třeba tuhle směs
@Dara123456 a ty už máš po porodu? V ČR jsou jiné vychytávky. Třeba dubová kůra…
@mokkk potřebuje kůru… Dá se normálně koupit, kdyby se zakladatelka víc snažila porozumět tomu co hledá. Ale jaksi to nemění nic na tom, že to je blbý nápad, aby to používala.
A v čechách rostou i palmy. Ale to z nich nedělá běžně dostupný materiál, natož pro lidové bylinářství.
@mokkk jsem si říkala ![]()
Von ji má normálně třeba grešík, ale fakt není moc důvod to shánět používat. Samozřejmě že je součástí bylinářské tradice tam kde roste, ale není to nic zázračného. Stejně jako ten řebříček je podpůrná možnost, ne zázrak.
Kristova noho, tady na to někdo kape ještě aromatické oleje…
https://www.healthline.com/…cy/padsicles#…
Fakt si nedávejte esenciílní oleje ani na normální vložky, natož v rámci šestinedělí - jsou extrémně iritující.
To že je něco přírodního ještě neznamená že je to neškodné. kyandy a nebo arsenik jsou taky čistě přírodní…
@mokkk píše:
Mám na zahradě Vilín prostřední. Troufla bych si tvrdit, že to v Čechách rosteKoupila jsem to normálně v zahradnictví. Kterou část rostliny potřebuješ?
no ja by som práve potrebovala už spracovaný, niečo ako tonikum, nie rastlinku.
@janickaIII píše:
@Dara123456 a ty už máš po porodu? V ČR jsou jiné vychytávky. Třeba dubová kůra…
ešte nie, ale chcem sa pripraviť. Po pôrode už bude neskoro a asi nebudem mať na takéto vychytávky čas… si myslím ![]()
Dubovú kôru mám, resp. gel.
@Ou píše:
@mokkk potřebuje kůru… Dá se normálně koupit, kdyby se zakladatelka víc snažila porozumět tomu co hledá. Ale jaksi to nemění nic na tom, že to je blbý nápad, aby to používala.A v čechách rostou i palmy. Ale to z nich nedělá běžně dostupný materiál, natož pro lidové bylinářství.
tak ďakujem za uprimnosť ![]()