Kde vzít peníze a nekrást?
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Pořizuju si jen to, na co mám. Co chci a na co nemám, na to šetřím postupně. Ale spíš zjišťuju, že je lepší toho moc nemít, neustále dělám čistky a zbavuju se věcí.
Před všemi chtěnými věcmi mají přednost nutnosti, teď třeba zateplení baráku.
Pak bych ráda šetřila na klimatizaci, těch konstantních 33 stupňů v létě je k nepřežití. Pak časem dojde na auto, staré bude na odpis.
A tak postupně dál. Do obálky, až se naplní, tak do další.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Premek_Orac píše:
@Halibar Zajímavé, vůbec jsem to neznal.Jinak k tématu - podle mého je důležitá vyvážená kombinace maximálního šetření a zároveň pořizování si věcí hodících se k příjmu.
Příklad - rodina, která vydělá dohromady 40 tis. měsíčně si koupí Octavii, ne Superba, kuchyni za 100-150 tis. ne za půl milionu a nevezme si hypotéku na 80% nemovitosti na 30 let…
Bohužel, často vidím lidi, kteří se snaží žít,,líp," než je jejich zařazení ve společnosti z pohledu příjmů. Auto na úvěr, barák na hypotéku, vybavení na splátky a pak nevědí, kde peníze brát.
U lidí s domkem a zahradou vidím velký potenciál úspor v pěstování vlastních potravin.
Pěstování vlastních potravin je nezbytné a nejen z pohledu úspor. Hlavně z pohledu chemických sraček v obchodech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, mně zrovna tebou vyjmenované věci (kuchyň, kotel, plot) nepřijdou jako rozmary nebo touhy. To jsou prostě věci, se kterými se při pořízení nemovitosti musí počítat a rozumný člověk snad ví, že když kupuje barák, plot by se šiknul, ne? Jestli jde o rozmar pořídit si plot od uměleckého kováře, tak peníze se dají v zásadě buď vydělat, vyhrát, zdědit, najít nebo ukrást. Nejjistější je bohužel první možnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Možná snížit nároky.
Vidím to dost okolo sebe - manželé/partneři, dohromady mají nějakých 30 000,– Kč. Skoro polovinu dají za bydlení a domácnost, nějaký ty dluhy, kouří. Suma sumárum, na to, aby měli vše, co chtějí, si půjčují a zadlužují. Auto za 700 000,– Kč? Dovolená all inclusive za 50 000,– kč? Výlety, značkové oblečení, elektronika?
nedkážou se smířit s tím, že holt mají nižší příjmy, než jim stačí.
Osobně nechápu, jak může dát někdo za kuchyň 250 000,– Kč.
Pokud už tam kuchyň máš, co třeba jen vyměnit pracovní desku a dvířka? Polepit dvířka samolepící tapetou? Vymalovat nově, ušít sedáky na židle, nalakovat nově stůl, obměnit doplňky? Záležitost pár stovek a hned to vypadá jinak.
- Citovat
- Upravit
@Saatine tak pokud jsou na to příjmy, proč ne, že jo.
Ale právě mnohem častěji vidím, že lidé s nízkými příjmy mají zbytečně „velký voči“.
- Citovat
- Upravit
@Saatine naše kuchyň vyšla na 100tisíc od Oresi, ale šíleně malá, jsou lidi co ji mají za půl mega, kvalitní spotřebiče, spoustu skříněk, lepší kuchyňskou desku a je to…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vůbec netvrdím, že to finančně nezvládáme, jen si prostě nemůžeme dovolit kuchyni za xdesítek tisíc. Samozřejmě jsem si vše velice dobře spočítali a měsíčně nám zbývá i po všem zaplacení- hypotéka, zálohy, úschova na uhlí, tv, atd…ještě přibližně 16tisíc měsičně z toho platíme jídlo pro dva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Padme93 Kuchyň za 250 tis. není nic extra drahého. Jenom spotřebiče (varná deska, trouba, myčka, digestoř, lednice, mikrovlnka) mohou být kolem 60 tis. (v menší kvalitě kolem 60) a pokud je to kuchyň na míru a není velikosti panelákového bytu, tak to prostě naskáče…
Pravda, vždy se dá podobný rozměr pořídit třebu u IKEA (a kvalitou to nebude nejhorší) za 2/3 ceny. Jen to holt nebude na míru, což s sebou přináší kompromisy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Halibar píše:
@Saatine naše kuchyň vyšla na 100tisíc od Oresi, ale šíleně malá, jsou lidi co ji mají za půl mega, kvalitní spotřebiče, spoustu skříněk, lepší kuchyňskou desku a je to…
Chlap dělal kuchyń sám, pouze se koupil materiál. Sice stavba trvala půl roku, ale místo pajcky to stálo jenom dvacku. A takhle se musí šetřit na baráku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dvojk Já upřímně žádnou nouzí netrpím, ale když se ohlédnu, za kolik jsem dělal rekonstrukci bydlení + právě věci jako koupelna, kuchyň, atd., tak si říkám, že jsem vůl, že jsem mohl užitkem stejně kvalitní bydlení pořídit o půl milionu levněji.
Takže chápu, že rozumnější tak uvažují hned…
Příspěvek upraven 26.07.16 v 11:09
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Premek_Orac přesně tak ![]()
@Dvojk nemůžete si dovolit kuchyň za x DESÍTEK tisíc ale máte 16 hadrů na jídlo? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše:
Tohle je základní rozdíl mezi bydlením v nájmu a vlastnictvím. Člověk v nájmu má výrazně menší touhy po „rekonstrukcích“.
Otázky peněz by měly být vyřešeny před koupí RD. Hodně lidí dá dohromady sotva na hypotéku a moc nechtějí slyšet, že dalších X set tisíc budou potřebovat.
Myslím, že by dospělý člověk měl dokázat přizpůsobit své tužby svým možnostem.
Spousta lidí si zvykla mít věci hned teď. Když na to teď nemám, tak si prostě musím počkat (třeba i pár let).
NE je lepší své fin možnosti přizpůsobovat tužbám. Mít sny klidně i nereálné a když se člověk po pár letech ohlédne zjistí že malé sny jsou dávno splněny a velké se právě stávají realitou.
Samozřejmě ne každý to zvládne, ale prostě vá vím že to jde.
Pro moji mámu znamená práce = dřít se, pokud chci víc peněz, musím se dřít o to víc. A už v tomto pohledu je problém.
CHceš víc peněz? jdi v jediných dvou volných dnech makat do teska za 80kč/h… Nebo zapřemýšlej jak to co již děláš jde dělat efektivněji.
Třeba ty pletený koule, taková kravina, hnusný to je, chtějí za to docela dost peněz a přesto se to prodává. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chipsa ne všichni mají půlroku čas na stavbu, někdo se musí nastěhovat během měsíce
a taky někdo nemá čas dělat si kuchyň sám a povězme si to upřímně - kolik dnešních chlapů ani nesestaví komodu z Ikey
(to nemluvím o tom svém, ten je všehoschopný)
Příspěvek upraven 26.07.16 v 11:11
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Premek_Orac píše:
@Dvojk Já upřímně žádnou nouzí netrpím, ale když se ohlédnu, za kolik jsem dělal rekonstrukci bydlení + právě věci jako koupelna, kuchyň, atd., tak si říkám, že jsem vůl, že jsem mohl užitkem stejně kvalitní bydlení pořídit o půl milionu levněji.
Takže chápu, že rozumnější tak uvažují hned…Příspěvek upraven 26.07.16 v 11:09
V dnešní době musíme uvažovat tak, že nic není kvalitní a to co našim rodičům slouží 30 let a tak u nás bude za pár let v rozkladu. Takže proč zbytečně dotovat firmy a různé přirážky? A stejně kolikrát to ty známosti udělají lépe, než firmy, co chtějí jenom vydělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit