Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Akras2 to je těžký, inspektorátem práce samozřejmě furt hrozím, problém šéfa je v jeho finanční negramotnosti, naprosté důvěřivosti a neschopnosti vytlouce ze zákazníků prachy za odvedenou práci. Takže ty peníze sám nemá, v tom mu zas věřím, protože vím, jak to tam chodilo. Takže ve chvíli, kdy na něj pošlu kontrolu, tak oni mu uloží mi to zaplatit, ale stejně nebude z čeho, popř. mu uloží nějakou pokutu a jeho firmu to položí, takže je to takový přístup „po nás potopa“, pro mě je teď (i vzhledem k hypotetické druhé mateřské) výhodnější být někde zaměstnaná. I když teda mám pocit, že by si nic jinýho nezasloužil, tak zatím se mi furt nějak po kouskách daří to z něj vytloukat, jakás takás snaha tam je. Ale stejně se obávám, že ani netuší, jak hodnou zaměstnankyni má, že jiná už by se mu na to stokrát vykašlala a udala ho, ale místo toho ve mně vidí akorát hroznou potížistku, co po něm chce prachy, i když on je chuděra nemá
Nemít chlapa, co vydělává a živí nás, jsem docela nahraná. Samozřejmě když mi neplatil mzdu, neplatil ani zdravotní a sociální, takže se na něj sesypaly i tyhle ouřady a měl z toho fakt velkej problém, ale nějak se z toho vyhrabal.
@ugluk
Ono je to někdy fakt těžký. Podle toho co píšeš by pokutu dostal určitě, záleží jak moc pochybení by našli. Ale aspoň by potom zjistil že to s tebou nebylo tak strašný a že jsi na něj vlastně byla opravdu měkká. Ale pokud se aspoň trošku snaží tak bych mu asi taky dala šanci. Protože jak říkáš pokud dostane pokutu a ta ho položí tak bys z něj stejně nemusela dostat nic. Leda přes soud a myslím že tak velká částka aby se ti to vyplatilo ti asi už nebude.
@Akras2 tak jsem si jistá, že u něj by toho našli až až, on byl vždycky na ouředničinu dost lempl (na to tam měl mě
), ale jo, čas od času z něj fakt něco vymámím a zatím naštěstí nejsem v situaci, kdy bych na těch dlužných penězích byla existenčně závislá
On má doma ženskou na mateřský a párměsíční dítě, takže zase nějak se mu mstít a trestat ho - na to nemám žaludek. Ale těch peněz se teda vzdát nechci ![]()
Takže to bude chtít ještě hodně pevný nervy. Chápu tě protože takovýhle zaměstnavatele bohužel znám taky. Držím ti palce ať se ti povede to z něj vyrazit co nejdřív.
@ugluk taky znám pár takových zaměstnavatelů, ale pokud to budeš nechávat tak, tak pán si začne být jistý, že jsi v pohodě a že Ti vlastně dávat nic nemusí. Co se týká toho ročního zúčtování, tak tam mu to může být jedno, protože po tom, co Ti tu částku vyplatí, tak mu ji FÚ zase vrátí. Asi bych mu poslala dopis, kde bych mu dala lhůtu pro doplacení dlužných peněz. A pohrozila FÚ, inspektorátem, pracákem, návrhem na insolvenci apod. Přeju pevné nervy!
@Hanula1212 aha, takže nejdřív ji vyplatí on mně a teprve poté FÚ jemu? On mi ji odmítá vyplatit s tím, že ji nejprve musí od FÚ dostat.
Jinak vším, co píšeš, už jsem hrozila, vymámila jsem z něj splátkový kalendář, který samozřejmě nedodržuje, ale pokaždé, když se opozdí se splátkou, začnu dělat rámus a nepřestávám, dokud něco nepošle. On je zvyklý, že nechává věci vyhnít, takže kupodivu na něj zatím jakž takž zabírá i to, že někdo si to líbit nenechá a pozice mrtvej brouk na něj nefunguje. No, od listopadu mi měl napětkrát poslat celkem cca 30 000, zatím mám 12
Když tam je fakt problém, že i kdybych od sebevyšší instituce získala lejstro, že mi to vyplatit musí (on to nezpochybňuje), tak jsem furt tam, kde jsem - když ty peníze sám nemá, nepošle.
Ale opravdu moc děkuji za rady!
Ono to funguje tak, že během roku Ti srazí zálohu na daň z výplaty a tyto odvádí na FÚ. Po skončení roku provede zúčtování, vyplatí Ti přeplatek a o ten si požádá FÚ nebo o něj poníží další odvod záloh v roce 2013. Pokud je takový, jak píšeš, kdo ví jestli vůbec ty zálohy v roce 2012 odváděl, takže mu ani FÚ nic nevrátí. Podle §38ch zákona o daních z příjmů může žádat zaměstnavatel FÚ až po vyplacení, takže jeho argumentace že mu z FÚ ještě nic nedošlo je chybná. No přeju pevné nervy. Pro příště je fakt lepší nežádat o zúčtování, ale podat si sama přiznání.
Aha, to je ten princip, který jsem moc nepobírala, jak to vlastně chodí. A dá se o to zažádat ještě téměř rok nazpět, když jsem to doteď (přes opakované výzvy) neobdržela?
S tím zúčtováním máš naprostou pravdu, ale přiznávám, že loni jsem touhle dobou měla opravdu zcela jiné starosti, konec těhotenství, porod, první týdny s miminkem
Takže někdy v dubnu jsem si vzpomněla na jakési daně
Hned jsem to řešila s finančákem a účetní, od té jsem byla ujištěna, že je to dořešeno a až šéf ty peníze mít bude, tak mi je určitě vyplatí. A on argumentoval tím, že čeká, až mu je pošle finančák ![]()
@ugluk to je právě to, co už se tu psalo.
zažádej si o potvrzení za rok 2011, zaměstnavatele, a tam bude napsáno zda zúčtování daně bylo/ nebylo provedeno, s jakým výsledkem ( to jest ta částka) a kdy bylo vyplaceno.
Pokud nebylo zúčtování provdeno podáš si sama danové přiznání na FU( tuším je stále řádné nikoliv dodatečné ani opravné) a peníze dostaneš.
Ovšem pokud bylo provedeno a peníze nebyly poukázány, tak to si holt budeš dál hrát na horníka a dolovat a dolovat ![]()
@ugluk No tak to se načeká! V první řadě si musí podat žádost o vrácení a potom musí doložit, že peníze byly vyplaceny. Takže to asi nesplní. Podle mě kecá, aby Ti to nemusel vyplatit. Přemýšlím, jak z toho ven, ale fakt mě nic nenapadá. Když píšeš, že sis na daně vzpomněla v dubnu, požádalas vůbec o to roční zúčtování do 15.2. podpisem v prohlášení? Protože pokud ne, pak účetní ani neměla žádné zúčtování dělat a měla by vystavit potvrzení a pak by sis podala přiznání. Ono je to takto těžké, když člověk nevidí ty papíry.
@princeznaII právě, že účetní asi zúčtování provedla, takže vyplacení je na zaměstnavateli.
@Hanula1212 já bych asi v tuhle chvíli zažádala o ten papír za rok 2011, a podle něho se dál rozhodla. @ugluk pak bude mít jistotu, co se událo.
Teď tu hypotetizujeme
No, taky v tom nejsem zcela nevinně
, protože jsem nic nepodepisovala. Napsala jsem loni účetní, ta mi odpověděla, že je vše OK, zúčtování provedla, částka byla taková a taková (kdyby ho neprovedla, tak tu částku asi nezná, ne?) a veškeré podklady dala šéfovi. Co se podpisu týče, na 99 % předpokládám, že mě na to lejstro podepsala asi sama
, protože bez podpisu to asi fungovat nebude.