Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj! Potrebuji radu! Manzel zkoncil v praci 31.1.2013.Ale rocni vyuctovani mu jeste delala ucetni ze stareho zamestnani. Podklady jsme dodali 11.2.2013.Ucetni rekla, ze ma vse co potrebuje a nam uz zbyva jen cekat az nam vratej preplatek.
Do ted ale penize neprisly.Tak mam otazku.Ten preplatek vraci byvaly zamestnavatel(ze mu to posila financak a on nasledne nam),a nebo nam to posle financak?
Kdyz to vraci financak, tak chapu, ze je jeste brzo a oni maji cas asi do konce dubna. Prosim o radu.
Tak i kdyby to dával finančák zaměstnavateli (to nevim proč, ale třeba se pletu) tak mají snad taky dost času.
Zaměstnavatel je povinen vyplatit přeplatek z ročního zúčtování nejpozději v březnové výplatě, takže ještě je čas. Vyplatí buď v termínu únorové nebo březnové výplaty.
@Hanula1212 vyplatu dostaval 10,takze za unor uz maji mzdy vyplacene.Tak snad pristi mesic.
Nam dane vraceji ted v unorove vyplate. Jinak takhle kdybych skoncila v praci bych si zazadala o poklady a radsi si dane udelala sama - ze svy zkusenosti neverim ![]()
@maranafa píše:
@Hanula1212 vyplatu dostaval 10,takze za unor uz maji mzdy vyplacene.Tak snad pristi mesic.
Vraceni dani by melo byt v dubnu takze presneji ve vyplate za brezen. Dneska jsem byla dat podklady na FU a maji do konce dubna.
Já jsem dostala od býv. šéfa výplatní pásku, a mám tam že mi peníze pošlou na účet. Tak předpokládám že mi je pošle zaměstnavatel. Končila jsem 31/12, a daňový jsem si nechala udělat u něj, když na to mám nárok ![]()
Lenka
Taky se vtírnu s podobným dotazem. Od října 2011 jsem byla na nemocenské, od ledna 2012 na MD, v únoru 2012 se narodila dcera. Daně za rok 2011 zpracovala účetní, která mi napsala krátkou zprávu, že mám přeplatek cca 5000 Kč a že to dává šéfovi. Ovšem šéf se mnou komunikuje reakcí tak na každý třetí mail, výplatu za říjen 2011 jsem z něj po kouskách vytloukala až do června 2012, dovolenou za dobu na MD (splatnou v srpnu) z něj po kouskách násilím tahám ještě teď, takže něco jako přeplatky na daních rok zpět je čirá utopie. Účetní tvrdí, že to spočetla a jemu předala, takže mi to má vyplatit on, (jiné příjmy než od něj jsem neměla, takže komplet přiznání zpracovávala ona, ovšem jí taky neplatí, takže ona se logicky moc nepřetrhne cokoliv řešit), on tvrdí, že ale od finančáku nic nedostal a dál to neřeší. Tak by mě zajímalo, jestli až (pokud teda vůbec
) z něj teď vymlátím tu dovolenou, mám vůbec nějakou šanci z něj vymámit ještě ty přeplatky víc jak rok zpětně, popř. zda mu můžu něčím pohrozit. Zaměstnanecký poměr teda ještě furt trvá a do té doby mi přeplatky vyplácel vždy zaměstnavatel s březnovou mzdou (teda ne tento, ale ti předchozí byli slušní a platili).
Pokud máš zaměstnavatele a toho jsi podpisem v růžovém prohlášení k dani požádala do 15.2. o roční zúčtování, pak je povinen vyplatit on. Akorát nechápu, z čeho by Ti vznikl přeplatek, když máš v roce 2012 příjem nemocenská, mateřská a rodičák. Max. proplacená dovolená, ale to se mi nezdá, že to by to byla částka 5000,– Jinak čas na vyplacení eventuálního přeplatku má do termínu březnové výplaty, tedy v dubnu. Finančák s tím nemá nic společného.
Hanula, za loňský rok samozřejmě přeplatek nemám, jde mi o rok 2011, kdy jsem cca do půlky října pracovala a pak byla na nemocenské. Já celý loňský rok řešila nejdřív doplatek samotné mzdy (dlužil mi červen-říjen 2011) a poté dovolenou (13 dní nevyčerpaných z 2011 + dny, na které mi vzniknul nárok během MD, to jsem z něj nevytloukla doteď), takže to, že mi dluží ještě přeplatky na daních za rok 2011 je taková hezká čistě teoretická možnost, kterou jsem zatím neřešila vzhledem k tomu, že jsem z něj po tisícovkách mámila i mnohem vyšší částky, které neměl jak zpochybňovat.
Aha, už jsem si všimla, že tam máš 2011, omlouvám se. Pošli žádost o vystavení potvrzení o příjmu za rok 2011. Tam bude uvedeno, jestli bylo provedeno roční zúčtování a s jakým výsledkem. A taky kdy bylo vyplaceno. Pokud tam bude uvedeno, že zúčtování nebylo provedeno, podáš si přiznání a přeplatek dostaneš od FÚ. Pokud tam bude uvedeno, že bylo vyplaceno a ve výplatní pásce není, máš důkaz o tom, že Ti ho nevyplatil. U takového zaměstnavatele bych zúčtování nežádala a rovnou si podala přiznání. Pokud by byl problém, zašla bych na FÚ a zeptala se co máš dělat. Uvidíš že pošlou kontrolu, zda má vše OK.
Tu žádost zaslat přímo na FÚ? Pokud by zúčtování provedeno nebylo (účetní tvrdí, že ano, na finančáku mi loni řekli, že to nemusím řešit), hrozí mi nějaký postih? Pokud pošlu jakoukoliv žádost zaměstnavateli, bude ji zvesela ignorovat, ono ani tu výplatní pásku jsem samozřejmě neviděla ![]()
A děkuju MOC!!! ![]()
A sorry, že píšu jak hotentot ![]()
@ugluk
A řešila jsi s někým jiným ty doplatky dovolené apod? Existuje inspekce práce kde ti poradí. Kontakt najdeš na webu http://www.suip.cz/. Mám s nima dobrou zkušenost. Jejich kontrola fakt pomohla.