Kdo je Čenda?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.5.10 13:53

Kdo je Čenda??

Ahoj všichni.

Prosím vás o radu či rozsouzení.
Proběhla u nás doma debate na téma Čenda..
Máme známého, jménem Zdeněk, říká se mu Čenda.
Já jsem tvrdila, že je to je jako jeho jméno - že se prostě Zdendům říká vždy ( nebo někdy) Čenda..
Manžel tvrdí, že to jakživ neslyšel a že myslel, že je to jeho přezdívka.
Přítel tak nazývaný, taktéž prý neví, že by to bylo spojeno s tím jménem, ale proč mu tak začli říkat také neví :nevim: :nevim:
Já jsem to tvrdila hlavně proto, že jsem to jméno plus přezdívku ( zdeněk alias čenda) už zažila i u jiných lidí a připadalo mi to jako divná náhoda.
Brala jsem to jako - Jan je Honza, Josef je Pepík atd..
Měla jsem za to, že je to jen lidově rozšířené domácí oslovení jména Zdeněk.
Bohužel pro své přesvědčení nemám žádné argumenty a žádný důkaz..
Klidně prosím napište jak je to doopravdy - sama si už totiž nejsem vůbec jistá, zda mám alespon vzdáleně pravdu, nebo jsem si udělal špatný názor a převzala to mylně.
Vůbec mě totiž ted nenapadá, kde jsem to vzala, že je to pro mě taková samozřejmost.
Díky všem za názor - třeba se dozvím něco nového ( a budu za troubu :mrgreen: :mrgreen:
PS - když budu mít pravdu tak se i přihlásím pod svým nickem - ha ha :mrgreen: :dance: :mrgreen:

fakt mi to pořád vrtá hlavou :roll: :roll: :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
22.5.10 13:57

Nemáme stejnýho známýho? Taky je to Zdeněk a říká se mu Čenda.
Ale obvyklý to nebude, protože jednoho Zdendu mám doma a Čenda mu fakt nikdy nikdo neříkal.

• Citovat
  • Upravit
13672
22.5.10 13:57

Čenda je Čeněk- vím to - manželovi se to jméno hroozně líbí- ale mě moc ne :mavam: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
22.5.10 13:59

Asi neporadim,ale Zdenku znám spoustu a žádnej neni Čenda :lol: :lol: :mrgreen: .
Manžela to ale pobavilo a možná mu budu říkat Čendo(je to zdeněk) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
22.5.10 13:59

Čenda je Čeněk - oficiální jméno,kdy má svátek nevím,hledat se mi to nechce,ale jmenuje se tak sestřenčin spolužák :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
22.5.10 14:03

19.července

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
22.5.10 14:06

Já bych tipla, že je to ze zdrobněliny - Zdeneček/Zdeněček, přeházený písmenka - Čeneček (Čeněček) - Čenda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
22.5.10 14:07

Tak mě při Čendovi napadl taky Čeněk, Zdeněk v žádným případě. Pár jich znám a žádnýmu se tak neříkalo :think: Možná je to nějaký místní „zkomolení“ :think: Na Zdeňka jsem slyšela akorát variace Zdendo, Zdenále, Deni nebo Deňo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
22.5.10 14:07

tak to jsem taky ještě neslyšela,že by Čenda byl Zdeněk,navíc nechápu,proč se Josefům říká Pepíku,nebo Dagmarám Dášo,Alexandrům Sašo a tak,v naší rodině říkáme Josefe,Dagmar,…takže tohle moc nechápu a docela by mě zajímalo,kdo to kdy vymyslel :nevim: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17847
22.5.10 14:30

Protože Čendu máme, vím najisto, že je to Čeněk a jméno Čeněk je odvozenina z Vincent (italsky vyslovované Vinčenzo, přibližně). :wink:

Se Zdeňkem podle mého nemá nic společného. Já tedy celý život bojuju s variantou Zdeněk a Zděnek, tuším, že to druhé je nějaká regionální nebo domácká varianta, ale u nás v Polabí je to dost rozšířené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
22.5.10 14:34

nevím, že by se někde říkalo Zdeňkům Čendo, ale krajové variace jsou různé, takže spíš bych se příkláněla k tomu, že je to místní zkomolenina.
Každopádně ale proč ne, ať si každý říká komu, jak chce, pokud ten dotyčný s tím souhlasí ;-)
já teda raději Josefům říkám Pepi, Dagmarám Dášo atd, sama nesnáším, když mi někdo říká Zuzano, já nevím, dotýká se mě to skoro jako nadávka, i když ti lidi za to nemůžou, píše se to tak v kalendáři já vím, ale jsem taková háklivka :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12009
22.5.10 15:00

tak to slysim poprve, my mame v rodine dva Cestmiry a rika se jim Cenda, nebo cenich a Ceny, ale o Zdenkovi to mi nesedi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
22.5.10 15:02

Ahoj,

jen me napadlo, jestli to treba nevzniklo uz v detstvi, ze to nejake dite komolilo a vznikl z toho Cenda. Jinak nevim. U nas v rodine tak vznikla spousta nepochopitelnych prezdivek a svagrovi jednu vymyslela moje starsi dcera. Ujalo se to takovym zpusobem, ze to ma i jako prezdivku na vsech serverech.

S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
22.5.10 15:21

Ahoj tady zakladatelka..
No to koukám co jsem za trdlo.. Vůbec jsem netušila, že ČENĚK je jméno v kalendáři.Kdybych to tušila určitě mi to doje.

Ještě jednou všem děkuji. Už mám konečně jasno a manželovi dám za pravdu. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sebross
22.5.10 15:44

Osobne taky neznam zadneho Zdenka alias Cendu, ale Cenkovi se rika Cenda.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence