Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nemáme stejnýho známýho? Taky je to Zdeněk a říká se mu Čenda.
Ale obvyklý to nebude, protože jednoho Zdendu mám doma a Čenda mu fakt nikdy nikdo neříkal.
Čenda je Čeněk- vím to - manželovi se to jméno hroozně líbí- ale mě moc ne
![]()
Asi neporadim,ale Zdenku znám spoustu a žádnej neni Čenda
.
Manžela to ale pobavilo a možná mu budu říkat Čendo(je to zdeněk) ![]()
Čenda je Čeněk - oficiální jméno,kdy má svátek nevím,hledat se mi to nechce,ale jmenuje se tak sestřenčin spolužák ![]()
Já bych tipla, že je to ze zdrobněliny - Zdeneček/Zdeněček, přeházený písmenka - Čeneček (Čeněček) - Čenda
Tak mě při Čendovi napadl taky Čeněk, Zdeněk v žádným případě. Pár jich znám a žádnýmu se tak neříkalo
Možná je to nějaký místní „zkomolení“
Na Zdeňka jsem slyšela akorát variace Zdendo, Zdenále, Deni nebo Deňo.
tak to jsem taky ještě neslyšela,že by Čenda byl Zdeněk,navíc nechápu,proč se Josefům říká Pepíku,nebo Dagmarám Dášo,Alexandrům Sašo a tak,v naší rodině říkáme Josefe,Dagmar,…takže tohle moc nechápu a docela by mě zajímalo,kdo to kdy vymyslel
![]()
Protože Čendu máme, vím najisto, že je to Čeněk a jméno Čeněk je odvozenina z Vincent (italsky vyslovované Vinčenzo, přibližně). ![]()
Se Zdeňkem podle mého nemá nic společného. Já tedy celý život bojuju s variantou Zdeněk a Zděnek, tuším, že to druhé je nějaká regionální nebo domácká varianta, ale u nás v Polabí je to dost rozšířené.
nevím, že by se někde říkalo Zdeňkům Čendo, ale krajové variace jsou různé, takže spíš bych se příkláněla k tomu, že je to místní zkomolenina.
Každopádně ale proč ne, ať si každý říká komu, jak chce, pokud ten dotyčný s tím souhlasí ![]()
já teda raději Josefům říkám Pepi, Dagmarám Dášo atd, sama nesnáším, když mi někdo říká Zuzano, já nevím, dotýká se mě to skoro jako nadávka, i když ti lidi za to nemůžou, píše se to tak v kalendáři já vím, ale jsem taková háklivka
![]()
tak to slysim poprve, my mame v rodine dva Cestmiry a rika se jim Cenda, nebo cenich a Ceny, ale o Zdenkovi to mi nesedi
Ahoj,
jen me napadlo, jestli to treba nevzniklo uz v detstvi, ze to nejake dite komolilo a vznikl z toho Cenda. Jinak nevim. U nas v rodine tak vznikla spousta nepochopitelnych prezdivek a svagrovi jednu vymyslela moje starsi dcera. Ujalo se to takovym zpusobem, ze to ma i jako prezdivku na vsech serverech.
S.
Ahoj tady zakladatelka..
No to koukám co jsem za trdlo.. Vůbec jsem netušila, že ČENĚK je jméno v kalendáři.Kdybych to tušila určitě mi to doje.
Ještě jednou všem děkuji. Už mám konečně jasno a manželovi dám za pravdu.
![]()
Osobne taky neznam zadneho Zdenka alias Cendu, ale Cenkovi se rika Cenda.
Ahoj všichni.
Prosím vás o radu či rozsouzení.

Proběhla u nás doma debate na téma Čenda..
Máme známého, jménem Zdeněk, říká se mu Čenda.
Já jsem tvrdila, že je to je jako jeho jméno - že se prostě Zdendům říká vždy ( nebo někdy) Čenda..
Manžel tvrdí, že to jakživ neslyšel a že myslel, že je to jeho přezdívka.
Přítel tak nazývaný, taktéž prý neví, že by to bylo spojeno s tím jménem, ale proč mu tak začli říkat také neví
Já jsem to tvrdila hlavně proto, že jsem to jméno plus přezdívku ( zdeněk alias čenda) už zažila i u jiných lidí a připadalo mi to jako divná náhoda.
Brala jsem to jako - Jan je Honza, Josef je Pepík atd..
Měla jsem za to, že je to jen lidově rozšířené domácí oslovení jména Zdeněk.
Bohužel pro své přesvědčení nemám žádné argumenty a žádný důkaz..
Klidně prosím napište jak je to doopravdy - sama si už totiž nejsem vůbec jistá, zda mám alespon vzdáleně pravdu, nebo jsem si udělal špatný názor a převzala to mylně.
Vůbec mě totiž ted nenapadá, kde jsem to vzala, že je to pro mě taková samozřejmost.
Díky všem za názor - třeba se dozvím něco nového ( a budu za troubu
PS - když budu mít pravdu tak se i přihlásím pod svým nickem - ha ha
fakt mi to pořád vrtá hlavou