Dvě křestní jména

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
417
11.4.10 08:46

Dvě křestní jména

Nejprve byl problém zvolit jedno jméno :-) teď nás babička zvyklala dát dvě křestní jména…v její době to bylo normální, pak se od toho opustilo a nyní jeto opět moderní. Zajímalo by mě, jestli s tím máte zkušenosti? Jak to mají děti do budoucna, musí se všude podepisovat oběma jmény nebo jen prvním? Úřady apod…? Děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44171
11.4.10 08:57

Dcera se jmenuje Ema Marie.Obě jména má v rodném listě.Obě musí figurovat na úředních listinách.V budoucnosti se bude muset podepisovat oběma jmény v pořadí,jakém jsou zapsané v rodném listě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JVP
568
11.4.10 09:10

Ahoj, obě děti mají obě jména. Zatím se ještě nepodepisují :mrgreen: ale všechny doklady a oficiality musí být „úplné“ - používají jen první jméno, ale už vědí, že mají dvě :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
11.4.10 09:22

Holky, můžu se zeptat, co vás vedlo k tomu dát dítěti dvě jména? Neberte to prosím ve zlém, mě to FAKT jen zajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
11.4.10 09:38

Nevím zda jsou jiné důvody, ale mně se to třeba „jen“ líbí…Někomu to příjde zbytečné a proto je hezké, že dnešní doba dává volnost každému názoru a není už komunismus, kdy se tota tradice zrušila!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
11.4.10 09:43

Mně se to taky líbí, ale odradilo mě právě to, že se tak dotyčný musí podepisovat do formulářů. Už tak máme dlouhé příjmení, takže by nestačily kolonky :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
11.4.10 09:49

To je taky jeden z důvodů, co zvažuji. Velice dlouhé příjmení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44171
11.4.10 09:57

Nám se spojení jmen Ema Marie moooc líbilo :srdce: Příjmení má také dlouhé,hodně jsme zvažovali.

To druhé jméno je zkrácené jméno její babičky,ona je Marietta.Ale babička na tom netrvala.Vymysleli jsme si to sami a nikdo,včetně babiček,nevěděl až do porodu,jak se bude malá jmenovat.

Nás se taky každý ptá proč,ale většinou se jim spojení jmen líbí.Ať v porodnici,v nemocnici nebo známým.
Jen na školní sešit se jméno opravdu nevleze a než se chudina v první třídě podepíše,bude konec hodiny :mrgreen: Ale tam snad bude moct použít jen první jméno.

No,a kdyby měl někdo něco proti,měli jsme připravenou výmluvu,že jsme chtěli dát jména 4,ale české zákony dovolují dítěti s českým občanstvím maximálně 2 jména :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14092
11.4.10 11:03

Mám dvě křestní a jelikož je mám v rodném listě, občance apod., musím se s nimi podepisovat. Jednou jsem si to druhé dala, tak ho budu užívat :-)
S kolonkami nemám problém, celé jméno mi zabere 20 písmen.
A mám druhé proto, abych se odlišila od mamky. Mám jméno po ní. Moje dítě mít po rodičích jména nebude ani omylem a když už by nebylo zbytí, tak maximálně křížem (technicky to jde.-)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14092
11.4.10 11:05

Jano: Mně Ema Marie nepřijde dlouhé, moje dvě jména mají dohromady písmen víc a na sešity se mi vešla :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65267
11.4.10 11:15

Ahoj…my máme 2 jména,protože jsme se prostě nedohodli…tatínek chtěl Pepíka a já neeeeee
a tak máme Matyáše Josefa.
Nejsem velký příznivce 2 jmen,ale aspoň jsme to takhle vyřešili a jsme spokojení oba. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3470
11.4.10 11:15

Tak nám se dvě jmééna líbila, přišel s tím manžel, že to jde, tak proč nevyužít. Navíc druhá jména mají děti po předcích, kteří již nežijí a tak na ně vzpomínáme, kluci vědí, po kom se jmenují.. Běžně používáme i ve školce první jméno. My doma to druhé použijem, když kluci zlobí :mrgreen: je to pro ně něco jako varování. Jinak v úředním styku se používají obě jména, ale běžně jen to první - třeba i recept od lékaře.Ňevím, ale řekla bych, že to tak bude i ve škole, učitelky je budou mít v třídnici obě (jména) a děti si budou psát to první.
Ohledně délky, to jsme moc neřešili, máme přijmení s 8 písmeny pro kluka, Majda má 10 :mrgreen: Krom toho Majda je křtěná a jmen tak má celkem 5 :mrgreen:

Jo a k té možnosti více jmen, ofiko jdou 2, ale dle matrikářky, kde jsme byli je dvojjméno např. Jan-Jakub, prostě, kde je pomlčka, bráno jako jedno jméno :mrgreen: tudíž by dítě mohlo mít těch jmen i víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44171
11.4.10 11:20
Flyingfrog píše:
Jano: Mně Ema Marie nepřijde dlouhé, moje dvě jména mají dohromady písmen víc a na sešity se mi vešla :-)

Flyi,já jsem myslela v kombinaci s příjmením.Příjmení je na 10 písmen.Právě proto,že obě jména jsou krátká jsme se nakonec rozhodli dát jí obě :wink:

Příspěvek upraven 11.04.10 v 11:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14092
11.4.10 11:20

Marlenko: Na receptu je pak stejně důležité rodné číslo, takže doktor neřeší, že se jméno nevejde a dá tam jen to první. V registru jsou stejně už ta dvě.

Já bych chtěla druhé jméno pro kluka po svém otci, ale manžel se tváří, jak kdybych mu do jídla sypala kyanid :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14092
11.4.10 11:22
Jana206 píše:
Flyingfrog píše:
Jano: Mně Ema Marie nepřijde dlouhé, moje dvě jména mají dohromady písmen víc a na sešity se mi vešla :-)
Flyi,já jsem myslela v kombinaci s příjmením.Nechci ho tu zveřejňovat.Právě proto,že obě jména jsou krátká jsme se nakonec rozhodli dát jí obě :wink:

Jo tak :-) Mi nedošlo, že mladší děti píší na sešity celé jméno. Já mám druhé jméno až od roku 2001 a to už jsem byla na VŠ, kde si sešit každý podepisuje, jak chce:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze