Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nejprve byl problém zvolit jedno jméno
teď nás babička zvyklala dát dvě křestní jména…v její době to bylo normální, pak se od toho opustilo a nyní jeto opět moderní. Zajímalo by mě, jestli s tím máte zkušenosti? Jak to mají děti do budoucna, musí se všude podepisovat oběma jmény nebo jen prvním? Úřady apod…? Děkuji!
Dcera se jmenuje Ema Marie.Obě jména má v rodném listě.Obě musí figurovat na úředních listinách.V budoucnosti se bude muset podepisovat oběma jmény v pořadí,jakém jsou zapsané v rodném listě.
Ahoj, obě děti mají obě jména. Zatím se ještě nepodepisují
ale všechny doklady a oficiality musí být „úplné“ - používají jen první jméno, ale už vědí, že mají dvě ![]()
Holky, můžu se zeptat, co vás vedlo k tomu dát dítěti dvě jména? Neberte to prosím ve zlém, mě to FAKT jen zajímá.
Nevím zda jsou jiné důvody, ale mně se to třeba „jen“ líbí…Někomu to příjde zbytečné a proto je hezké, že dnešní doba dává volnost každému názoru a není už komunismus, kdy se tota tradice zrušila!
Mně se to taky líbí, ale odradilo mě právě to, že se tak dotyčný musí podepisovat do formulářů. Už tak máme dlouhé příjmení, takže by nestačily kolonky
.
To je taky jeden z důvodů, co zvažuji. Velice dlouhé příjmení..
Nám se spojení jmen Ema Marie moooc líbilo
Příjmení má také dlouhé,hodně jsme zvažovali.
To druhé jméno je zkrácené jméno její babičky,ona je Marietta.Ale babička na tom netrvala.Vymysleli jsme si to sami a nikdo,včetně babiček,nevěděl až do porodu,jak se bude malá jmenovat.
Nás se taky každý ptá proč,ale většinou se jim spojení jmen líbí.Ať v porodnici,v nemocnici nebo známým.
Jen na školní sešit se jméno opravdu nevleze a než se chudina v první třídě podepíše,bude konec hodiny
Ale tam snad bude moct použít jen první jméno.
No,a kdyby měl někdo něco proti,měli jsme připravenou výmluvu,že jsme chtěli dát jména 4,ale české zákony dovolují dítěti s českým občanstvím maximálně 2 jména ![]()
Mám dvě křestní a jelikož je mám v rodném listě, občance apod., musím se s nimi podepisovat. Jednou jsem si to druhé dala, tak ho budu užívat ![]()
S kolonkami nemám problém, celé jméno mi zabere 20 písmen.
A mám druhé proto, abych se odlišila od mamky. Mám jméno po ní. Moje dítě mít po rodičích jména nebude ani omylem a když už by nebylo zbytí, tak maximálně křížem (technicky to jde.-)).
Jano: Mně Ema Marie nepřijde dlouhé, moje dvě jména mají dohromady písmen víc a na sešity se mi vešla ![]()
Ahoj…my máme 2 jména,protože jsme se prostě nedohodli…tatínek chtěl Pepíka a já neeeeee
a tak máme Matyáše Josefa.
Nejsem velký příznivce 2 jmen,ale aspoň jsme to takhle vyřešili a jsme spokojení oba. ![]()
Tak nám se dvě jmééna líbila, přišel s tím manžel, že to jde, tak proč nevyužít. Navíc druhá jména mají děti po předcích, kteří již nežijí a tak na ně vzpomínáme, kluci vědí, po kom se jmenují.. Běžně používáme i ve školce první jméno. My doma to druhé použijem, když kluci zlobí
je to pro ně něco jako varování. Jinak v úředním styku se používají obě jména, ale běžně jen to první - třeba i recept od lékaře.Ňevím, ale řekla bych, že to tak bude i ve škole, učitelky je budou mít v třídnici obě (jména) a děti si budou psát to první.
Ohledně délky, to jsme moc neřešili, máme přijmení s 8 písmeny pro kluka, Majda má 10
Krom toho Majda je křtěná a jmen tak má celkem 5 ![]()
Jo a k té možnosti více jmen, ofiko jdou 2, ale dle matrikářky, kde jsme byli je dvojjméno např. Jan-Jakub, prostě, kde je pomlčka, bráno jako jedno jméno
tudíž by dítě mohlo mít těch jmen i víc.
Flyingfrog píše:
Jano: Mně Ema Marie nepřijde dlouhé, moje dvě jména mají dohromady písmen víc a na sešity se mi vešla
Flyi,já jsem myslela v kombinaci s příjmením.Příjmení je na 10 písmen.Právě proto,že obě jména jsou krátká jsme se nakonec rozhodli dát jí obě ![]()
Příspěvek upraven 11.04.10 v 11:22
Marlenko: Na receptu je pak stejně důležité rodné číslo, takže doktor neřeší, že se jméno nevejde a dá tam jen to první. V registru jsou stejně už ta dvě.
Já bych chtěla druhé jméno pro kluka po svém otci, ale manžel se tváří, jak kdybych mu do jídla sypala kyanid :-/
Jana206 píše:Flyingfrog píše:Flyi,já jsem myslela v kombinaci s příjmením.Nechci ho tu zveřejňovat.Právě proto,že obě jména jsou krátká jsme se nakonec rozhodli dát jí obě
Jano: Mně Ema Marie nepřijde dlouhé, moje dvě jména mají dohromady písmen víc a na sešity se mi vešla
Jo tak
Mi nedošlo, že mladší děti píší na sešity celé jméno. Já mám druhé jméno až od roku 2001 a to už jsem byla na VŠ, kde si sešit každý podepisuje, jak chce:-)