Dvě křestní jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2458
15.9.11 21:05

Muj syn se jmenuje celym jmenem Daniel Lewis Berger, dedecek meho muze byl napul Svycar a napul Anglican tak to jmeno je po nem. Manzel ho mnel moc rad a vzycky chtel aby se syn jmenoval po nem. Mame vzhledem k prijmeni celkem vyhodu ze i ta cizi jmena nevypadaji divne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
15.9.11 21:07

Co se týče těch 2 jmen, máme v rodině učitelky prvního stupně a říkají, že je to vyjímka, která potvrzuje pravidlo..Objeví se tak jedno nebo 2 děti ve třídě se 2 jmény a ne ve všech ročnících..Ty cizí jména, které děti neumí ani napsat, jsou daleko častější..

Tím jsem chtěla říct, že pokud to tak cítíš, dejte mu 2 jména, ale ta kombinace je šílená :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
15.9.11 21:08

Ale taky příbuzné říkaly, že je možné, že to bude častější..Právě proto, že tato generace teprve nedávno dorostla do školních lavic..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
16.9.11 11:55
Jana206 píše:
Lulje :mavam: , jestli tak trochu nepřeháníš :lol: , protože v ČR je možné dát dítěti 2 jména podle toho, co jsem kde vyčetla, myslím od r. 2001 nebo tak kolem, v tom případě se jedná o desetileté děti a pokud vím, jsi na MD už s druhým dítětem, tak si myslím, že Ti zase tolik dvoujmenných dětí rukama neprošlo :nevim: To není rýpání, jen dedukuju :kytka: Navíc, dvě jména nejsou masová moda..Masová moda mi připadají cizojazyčná jména a v kombinaci s českým příjmením je to z mého pohledu hrůza, ale to záleží na citu pro jazyk u každého..Někomu to může přijít OK. (…)

Před tímto rokem prý mohly být dvoujmenně pojmenovány jen děti cizí národnosti nebo po udělení nějaké vyjímky, už si nepamatuju pravidla, protože mě to zase až tolik nezajímalo..

Jani :mavam: , tak to netuším, že před rokem 2001 se nedávaly 2 jména 8-o Pak teda nevím, kde k těm dvěma jménům ty děti, které jsem učila, přišly 8-o Učila jsem na 2. stupni a dětí se dvěma jmény mi prošlo pod rukama několik. . Možná to taky bylo tím, že jsme byli obrovská škola ve středu Brna, tak těch dětí se dvěma jmény se tam objevovalo víc než na nějaké vesnické málotřídce :think: A máš pravdu v tom, že spousta cizinců má dvě jména, ale ty jsem zrovna na mysli neměla (chodila k nám spousta Vietnamců, měli jsme pár černoušků nebo dětí, které se třeba narodily Čechům v zahraničí, ale chodily do školy sem.....). Nemám čas si to teď ověřovat, ale nemyslím si, že by bylo možné dávat dvě křestní jména až po tom roce 2001. Ne proto, že bych ti nevěřila, ale proto, že jsem se s těmi dětmi opravdu setkávala. Tak asi rodiče podpláceli matrikářky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.9.11 14:00

Lujle, však já jsem nenarážela ve zlém, to snad chápeš..
Naše rodina taky neučí ve vesnické malotřídce, ale bývalém okresním městě, asi 50 000 obyvatel..Dvě jména se tu vyskytují sporadicky, i když se dostanu k seznamu žáků ve školkách a ve školách - konkrétně u nás je vyvěšen první měsíc jmenný seznam všech 8 tříd všech žáků ze školky, na 2 jména jsem tam narazila snad dvakrát..To samé když čtu v radničních novinách děti, které byly přivítány mezi nové občany města..

Tu informaci, že to jde u nás bez problémů od r. 2001, na tu jsem narazila, když jsem pátrala, jestli můžeme malé dát 2 jména..

Brno je jiná komunita, to je můj názor :nevim: 4 roky jsem tam žila a studovala, podle mě je to je „kosmopolitní město“, tam se člověk setká s kdečím dřív než jinde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.9.11 20:36

http://cs.wikipedia.org/…C3%BDch_jmen

Tady je článek o křestních jménech z Wikipedie..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.9.11 20:38

Skutečně je tam ten rok 2001, kdy mohou rodiče zapsat 2 křestní jména..Tenkrát jsem našla ještě jiné zdroje..Dávám to sem jen pro zajímavost, nic víc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
18.9.11 22:00

Jani, myslím, že si rozumíme ;) ;) ;)
Já pocházím z vesnice a neznám tam široko daleko ani jediného člověka, který by měl dvě křestní jména. Tak nevím - buď jsou lidi ve městech „odvážnější“, nebo je to dáno jednoduše hustotou osídlení. Nevím, ale tipuju to na tu vyšší koncentraci lidí na jednom místě, proto i víc výjimek :think: Ten rok 2001 mě opravdu překvapil. Nechápu, jak děti, které jsem učila, mohly teda ke dvěma jménům přijít 8-o Protože všichni se narodili určitě před tímto rokem (učila jsem na II. stupni a už jsem víc jak tři roky doma). Nikdy jsem po tom nepátrala.
Ale určitě to teď bude mnohem častější jev - to vidíme i na eMiminu, kolik je tady metříků se dvěma jmény ;)
Jani, a vy na dceru voláte oběma jmény, nebo jen tím prvním? Ptám se čistě ze zvědavosti. Vzpomněla jsem si na to, jak v zahraničích filmech oslovují často dvěma jmény. Tady jsem se s tím nesetkala. Většinou, i když má člověk dvě jména, oslovují ho všichni tím prvním :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
19.9.11 21:30

lulje, oslovujeme ji prvním jménem, sem tam tím druhým, většinou, když děláme nějakou legraci :lol:
Ale ví, že má dvě jména a pokud se zrovna nestydí, tak to hrdě hlásí :mrgreen:

Já jsem se se dvěma jmény setkala ještě v jiném případě(taky v Brně, kde jsem studovala, u narozených před rokem 2001). U věřících, kteří si nechali dát druhé jméno při křtu nebo biřmování a i když toto jméno neměli v rodném listě a nikde ho nemusí uvádět(může jít o jméno kmotra nebo nějakého patrona, který jim byl rodiči při křtu udělen nebo si při biřmování vybrali), tak toto jméno s hrdostí používali :nevim:

Já se v tom zase tolik nevyznám, jsem sice pokřtěná, ale víru nějak neprožívám..Ale v Brně jsem se s věřícími a praktikujícími lidmi setkala a Ti 2 jména používali..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Samuel Angel
3.10.12 19:19

Dvě jména

Mám taky dvě jména, a mé dětí rovněž -,je to naše rodinná tradice. Vždycky druhé jméno je po rodičích. Jedno jméno máme křesťanské, a druhé židovské. Proto že máme židovské kořeny.

• Citovat
  • Upravit
21848
3.10.12 19:31

Jé, já bych taky chtěla dát dvě.. V případě, že by mrňous byla holka.. Elen Sofie (nebo naopak)… Ale můj že prej nejsem žádná šlechtična a e zas chci něco echt.. Takže než to poslouchat, tak dáme asi jedno a úplně jiný než výše zmiňovaný.. Bohužel… On by jen Elen, já jen Sofii, na můj kompromis o obou jménech nepřistoupí.. Takže holka bude Lucie a asi hotovo… Jinak mně se dvě jména hrozně líbí a závidím těm, kterým to partner „dovolí“ :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
3.10.12 19:40

Kamarádka má dceru taky se dvěma jmény. Druhé jméno je po její matce (zemřela před 20 lety), a protože je sice české, ale hodně neobvyklé, nechtěla kamarádka, aby měla jen to. Takže ho dala jako druhé a první má teď běžné - Sofie.

Já jsem taky se dvěma jmény koketovala, my máme naopak příjmení z desítky nejčastějších, tak aby se dítě odlišilo. Ale nakonec jsem usoudila, že by to jméno bylo moc dlouhé (nic jako Ema nebo Anna se mi nelíbí, byla by obě opravdu dlouhá - něco jako Kristina Magdalena), a manželovi se ta myšlenka s těmi dvěma jmény taky moc nelíbila…

A ještě jedna historka. Se mnou ležela v porodnici (na jiném pokoji) maminka, jejíž chlapeček se jmenoval Petr William Procházka ;) To mi přijde jako úlet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
3.10.12 19:53

@lulje No jinak ono s tou módou to myslím není tak horký. Jako že jasně, Esmeralda Vomáčková je blbý, ale většina těch módních jmen je celkem normálních: jen prostě teď frčí Karolínky a Terezky, a před 20 lety to byly Janičky a Petrušky. Všechno jsou to normální jména a myslím že neurazí v žádné době. Totéž myslím Josefové - ti podle mě teď jdou zase do módy (v hudební školce byli z osmi dětí dva), Frantoškové, Toníkové: prostě mají je cenerace dnešních prarodičů a dnešní děti, ale pořád je to normální jméno.

Já mám problém spíš se jménama typu Nicolas nebo Sofie, protože mi prostě Nicolas Topolánek nebo Sofie Vašátková přijdou divné. A přitom ta křestní jména taky „frčí“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
3.10.12 19:57

My budeme taky dávat dvě jména, první jsme vybrali sami - kluk bude Alexander a holka Alexandra, druhé jméno vybere kmotr. Přítel je totiž cizinec a u nich je tradice, že jméno vybírá pouze kmotr. Já si ale chtěla dítě pojmenovat sama, takže nakonec kompromis :) Tak snad to druhé nebude nějaká příšernost. Kmotr - švagr - se ještě nerozhodl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4378
3.10.12 20:00

Moje dcera, pokud to bude dcera :), bude mit tri jmena, ale ziju v zahranici, takze to neni problem. Bude se jmenovat Niamh Francis Bean + prijmeni a pro syna mam zatim jen jedno, ale mam spoustu casu vymyslet dalsi, pokud bych chtela :) ale spis je pravdepodobnejsi, ze kluk bude mit proste jen jedno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze