Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj zajímalo by nás, jestli máte některá děti s dvěma křestními jmény spojenými pomlčkou. Pociťujete v tom nějaký rozdíl, než kdyby měli dvě jména psaná separátně? Zvažujeme, diky za reakce
.
Mám kolegyni v práci s pomlčkou mezi příjmeními.. Všem se to plete, málokdo si pamatuje, že je s pomlčkou, jí to hrozně rozčiluje a neustále to všude zdůrazňuje a vyžaduje, aby byla napsaná správně a už je tím okolí spíš pro smích.. Je to neobvyklé a ona bude mít dilema, bud si zvyknout, že je leckde napsaná špatně a nebo s tím pořád všechny dokola otravovat a upozorňovat..
No tak přijde mi docela nepraktický, že to všude bude muset dítko hlásit a vysvětlovat, jak se to píše. ![]()
@Hanka253 manzeluv sef ma taky pomlcku mezi prijmenimi a lidi to vubec nechápou a delaji z nej dva lidi. Takže podle me je to komplikace i mezi dvouma křestníma jmenama
@Lenek
..přesně.. A my co jí známe, tak už jen vždy čekáme a vduchu se třískáme a mrkáme na sebe, protože víme, že teď TO přijde ![]()
U naší malé co se má narodit v říjnu plánujeme také dvě jména, bude to (doufám) Laura Amálie. Manžel sice trochu protestuje, ale snad ho zpracuji. Význam je takový, že syn měl být jako holka Amálie, ale te´d už je přeamálkováno, tak jako první ho nechci dávat, ale nechci se ho zas uplně vzdát. takže tak ![]()
@Leiluška píše:
U naší malé co se má narodit v říjnu plánujeme také dvě jména, bude to (doufám) Laura Amálie. Manžel sice trochu protestuje, ale snad ho zpracuji. Význam je takový, že syn měl být jako holka Amálie, ale te´d už je přeamálkováno, tak jako první ho nechci dávat, ale nechci se ho zas uplně vzdát. takže tak
Laura Amalie je krásný a i zajímavý význam „Pracovitý Vavřín“ ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj zajímalo by nás, jestli máte některá děti s dvěma křestními jmény spojenými pomlčkou. Pociťujete v tom nějaký rozdíl, než kdyby měli dvě jména psaná separátně? Zvažujeme, diky za reakce.
Nejde o to, jestli v tom někdo pociťuje rozdíl, jde o to že v tom je rozdíl. Pokud se holčička bude jmenovat např. Anna Marie Novotná, má dvě křestní jména, musí je obě úředně uvádět, ale pořád jsou dvě a může si nechat říkat jen jedním. Pokud by byla Anna-Marie Novotná, má jméno jen jedno a mělo by se používat dohromady. Samozřejmě na ni můžeme volat Aničko, ale je to „Anamarie“, není to bráno jako dvě jména, ale jako jedno.
@Anonymní píše:
@Leiluška A bude psána Laura Amálie, nebo Laura-Amálie?
určitě bez čárky, to se mě ani nelíbí ![]()
Holky, premyslim nad variantou Eliska Ella… nebo viktoria mia.. je to k ceskemu prijmeni :/ co myslite?
@Anonymní píše:
Holky, premyslim nad variantou Eliska Ella… nebo viktoria mia.. je to k ceskemu prijmeni :/ co myslite?
Tak Eliška Ella se mi zdá docela divný, něco jako Daniela Dana
. Viktoria Mia proč ne, i když já bych dala spíš ViktoriE, aby se to nerýmavalo.
Eliska Ella mi prijde uplne na hlavu padle
Vzdyt je to de facto totez jako by jsi pojmenovala holcicku Jana Janka…