Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, ja ma dvojcata mala je Anna Marie a syn je Jakub Jan
A proc dve jmena, libi se mi to, a taky, ze si muze dite pak vybrat jedno a to vic pouzivat.....ja se svim jmenem spokojena nejsem a kdybych mela dve, tak jsem si treba lip vybrala…
@Freetibet A bude mit dite i cesky obcanstvi a cesky rodny list? Protoze jestli jo, tak predpokladam, ze budete muset vybrat jen dve, ketra zapisete - viz http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-301 v §18, odst. 1.
PS: Neni Francis muzsky jmeno? Myslela jsem, ze zensky je Frances…
@karolina_a_betuska predpokladam, ze obcanstvi bude mit dvoji, tak to nevim, jak to budeme resit, stejne pojedu na ambasadu a budu se muset na vsechno zeptat. A co vim, pouzivaji se Francis i Frances, ale rekla bych, ze mas pravdu, Frances bude zenska verze. Ale kdyz si to googlujes, i zenske jsou Farncis. Ale diky za tohle upozorneni!!!
Taky jdu s troškou do mlýna. Naše dcera má taky dvě jména Violette Ella, prostě jsme ses přítelem neschodly. On chtěl Violettku a já kráté Ellu. No a nakonec to dopadlo takto. Používáme obě, a už začíná na Ellinku i slyšet, jelikož je se mnou víc. Přítel malou oslovuje „lety, letynko“, takže v tom bude mít chudinka trošku zmatek. No jednou nám možná poděkuje. ![]()
Ahoj mužu se jenom zeptat, jak je možné dítěti dát dvě jména? slyšela jsem že je podmínka aby jeden z rodičů bylpokřtěn, je to podmínka nebo ne? popřípadě jaké jsou podmínky aby dítě mohlo mít dvě jména?
@Veruška22 žádné,prostě ty dvě jména napíšeš na matrice do papíru
![]()
@Freetibet Nevim to jistě, ale myslim, že jsem někde četla, že pro český matriky (podmínka českýho rodnýho listu a občanství) je třeba dvě z těch jmen vybrat.
A jinak s tim Francis/Frances je to takový všelijaký, oni si v cizině dělají s těma jménama co chtějí (když se chlap může jmenovat Evelyn, že
) - ale přišlo by mi asi lepší dát tu „ženštější“ formu
Jsem ráda, že jsem pomohla ![]()
Normálně ty dvě jména napíšeš na matrice do papíru, nic víc.
Křest s tím nemá absolutně nic společného, to je zase jiná věc, dávat „druhé jméno“ při křtu. Toto jméno by nebylo oficiální.
@karolina_a_betuska no urcite, i ja jsem rada a dekuju
urcite dam Frances. No uvidim, co mi na konzulatu reknou, stejne premyslim jestli dam Frances-Bean nebo Frances Bean
takova prkotina, ja vim, ale stejne nad tim premyslim… A vzhledem k tomu, ze se dite narodi v Irsku, i kdybych mu dala tri jmena, bude mit prvni irsky rodny list, tezko pak s tim ceska strana neco nadela ![]()
@dituleska píše:
@Veruška22 žádné,prostě ty dvě jména napíšeš na matrice do papíru![]()
To jako fakt jde? takže by v rodném listě dítě mělo dvě jména a pak v občance nebo na zdravotním prukazce taky? a fakt se nemusí nide žádat? to je skvělýýý
a já trubka zoufala u prvního kluka že nejsme křtění ![]()
@Veruška22 jj prodstě si je tam napíšeš, máš ty dvě jména pak všude, v občance, ve zdr. průkajdě, všude.. ![]()
@Veruška22 píše:
To jako fakt jde? takže by v rodném listě dítě mělo dvě jména a pak v občance nebo na zdravotním prukazce taky? a fakt se nemusí nide žádat? to je skvělýýýa já trubka zoufala u prvního kluka že nejsme křtění
No, nahlásili jsme v porodnici, pak na matrice, nikde žádný problém, jen mladej nám možná jednou poděkuje :lolProtože dnes, když hlásím jeho jméno, lidé se ptají jak?