Dvě křestní jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20296
13.4.10 08:58

já nevím, já myslím že je to jedno…s mým příjmením za svobodna bylo každé jméno směšné, takže jsem si užila i tak…spíš myslím, že je to na člověku jak se s tím vypořádá…

já držka držkatá (ať mě to posmívání vevnitř štvalo sebevíc) jsem si z toho nakonec dělala srandu taky a bylo…

ani si nemyslím, že by mamči co dají dvě jména chtěly být módní…nebo většina určitě ne, prostě se jim to líbí…mě přijde, že módní záležitost z toho dělají právě ty, co mají ty „obyčejná“ jména a stále o tom jako o módním výstřelku mluví :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
13.4.10 09:01

lujle,já jsem to taky myslela obecně..
A nechci slovíčkařit.Jen poukázat na to,že cituješ příspěvek snad každého a něčím to kontruješ.Vše se dá kontrovat a vždy se najdou důvody proti.

Nám se jméno naší holčičky líbí :srdce:
Dali jsme jí ho po dlouhém,pečlivém zvažování,ne jako nějaký výstřelek mody..

Ale taky nikoho neodsuzuju,každého věc.

A upřímně,není mnoho lidí,kteří by si v dospělosti měnili křestní jméno.V pubertě člověka napadne cokoliv,ale jak dospěje a dozraje,dívá se na to jinak.Pečlivě zvažuje.

Já mám sice úplně obyčejné jméno,ale jmenuju se po mámě.V určitém období mi to vadilo a potom později,když jsem ještě bydlela s našima,nevěděli jsme,pro koho je papír z úřadu,jiná korespondence..
Dnes je mi to šumák a jméno bych si neměnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
13.4.10 09:05

Rybano,to jsi vystihla dobře :palec:
A myslím,že to platí i na druhou stranu.Jsou rodiče,kteří dají svým dětem jména „obyčejná“,starodávná jako Anna,Marie,Anežka nebo třeba Božena.Pojmenují je tak,protože se jim to líbí..
A maminky,co dají „moderní“ jména zase dělají modní výstřelek z pojmenování jmény staršími.

Každý má možnost vybrat si.Zbytek ukáže čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
13.4.10 09:09

Jana206: je tak…třeba teď je to s těma „starodávnýma“ jménama vidět u celebrit…Hugo, Bruno, Josef, Antonín, Anežka, Marie…

takže ve finále je módní výstřelek všechno a basta :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
13.4.10 09:21
RyBANA píše:
takže ve finále je módní výstřelek všechno a basta :lol: :lol:

Přesně tak :) A všechno je hezké! Neznám rodiče, který by dal dítěti jméno, aniž by si myslel, že není pěkné. Všechny přece chceme pro své děti to nej! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
13.4.10 09:29
Jana206 píše:
lujle,já jsem to taky myslela obecně..
A nechci slovíčkařit.Jen poukázat na to,že cituješ příspěvek snad každého a něčím to kontruješ.Vše se dá kontrovat a vždy se najdou důvody proti.

Jani, to bude tím, že nedokážu vložit víc citací do jednoho příspěvku. Může-li mě to u tebe nějak omluvit, prosím, omluv mě. Opravdu je to způsobeno mojí neschopností.

Citovala jsem tady dvě holky, které řekly, že druhým jménem volají na své dítě v momentě, když se na ně zlobí, což mi přišlo divné. Asi stačilo citovat jen jednu nebo vložit dvě citace do jednoho příspěvku, ale to fakt neumím, tak se ještě jendou omlouvám a už pádím pryč… Ať tě tak neprudím. Jen jsem chtěla reagovat. Nevěděla jsem, že počet příspěvků u jednoho tématu je omezen. Asi jsem tady vyčerpala svůj příděl, tak pádím… Jdeme s malou ven. :mavam:

(A jestli se ti zdá, že jsem tady poslední dobou víc, než by bylo zdrávo, tak věz, že je to tím, že po půlnoci nemůžu spát, tak projíždím v klídku všechny diskuze. A ráno mi to pak nedá mrknout se na ranní reakce čerstě vyspaných mamin. Promiň, jestli tě to sere a pokus si mě tedy příště moc nevšímat. Děkuji :kytka: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3470
13.4.10 12:22
lulje píše:
Marlenka11 píše: Ňevím, ale řekla bych, že to tak bude i ve škole, učitelky je budou mít v třídnici obě (jména) a děti si budou psát to první.
Ale učitelé učí děti pořádku a tomu, že škola není holubník, taže určitě budou chtít, aby alespoň na obalu sešitu, na učebnicích, na písemkách… bylo celé jméno. To by pak mohlo jiné dítě přijít s tím, že se bude podepisovat jen příjmením nebo přezdívkou, když XY nemusí uvádět celé jméno.
Pár takových jsem učila a ti teda za druhé jméno moc vděční nebyli, protože jim způsobovalo jen problémy (pominu-li to podepisování, tak pak to, že se pořád všichni ptali, jak na ně mají volat, jak je oslovovat atd.). Největší chudák byl Matyáš Sebastián (+dlouhé příjmení) - ten než se podepsal, tak půlka času z desetiminutovky uplynula.
Ale tím nechci brojit proti dvěma jménům. Jen to beru z pohledu dítěte ve škole. Rodiče jsou ze dvou jmen unešeni, protože je to moderní nebo se zavděčí strýčkovi z desátého kolena, ale je taky třeba zvážit to, že se s těmi jmény nakonec bude potýkat to dítě samotné celý život. Rodiče vyplní pár kolonek va formulářích, ael dítěti TO zůstane napořád. Teda minimálně do 18 ;)

No zda škola učí to co píše, je diskutabilní a to, jestli k tomu vede počet křestních jmen a jejich vypisování taktéž. Samozřejmě, že prvňák, druhák může mít s rychlostí psaní problém, pak by ale ROZUMNÁ učitelka měla vědět, že na vypsání jmen to nestojí, pokud ne, tak mohu jako rodič změnit školu… Sešity, učebnice atd. se nepodepisují každý den… krom toho znám i jiné otravné činnosti ve škole…

K Tvé poznámce o druhém jménu za trest.
takt o rozhodně nebylo myšleno, pokud jsi četla pozorně celý příspěvek, tak jistě pochopíš.
Jak voláš na svou dceru, když dělá něco, co nemá? To neměníš minimálně intonaci hlasu?
My máme holt více možností, jak své děti oslovovat a já ze zkušenosti s nimi vím, že se jim to líbí. Každý z nich preferuje k oslovování jméno první, které je více používáno. O druhém jménu vědí taky to, co je potřeba a živě o něm (jeho nositeli) vyprávějí nebo chtějí, abychom jim vyprávěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7782
18.4.10 15:37

Mě se dvě jména líbí u holek,u kluků moc ne (asi mám málo fantazie.Pro své děti jsem vždy chtěla něco neobvyklého (Isabela,Susan,Damian) ale měla jsem pěkné a dlouhé německé jméno.Pak jsem se vdala a k tomu příjmení bych ty jména ač se mi moc líbí nedala.Takže jsme daly tipycky česká.U holky jsem přemýšlela o druhém Marie Anna ale to se tak rozmohlo,že nechci navíc ke jménu syna by mi to ani nepasovalo.Na školu bych se neohrazovala jelikož z každého jména či příjmení si děti ve škole udělají nějakou „přezdívku“.Jmenuji se Martina a ve třídě jsme byli dvě,už od první třídy jsem měla za svým jménem napsáno Marťa aby si nás učitelky nepletly (nápad naší třídní uč.)
Malá perlička v porodnici s naším malým se narodil Justin Horvát a Emílie Vocásková :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
25.10.10 16:01

Náš malý bude mít také 2 křestní jména. Sebastian Kurt. Kurt bude mít po tatínkovi, který se tak jmenuje také po svém tatínkovi, který už nežije. Tak jako z úcty bude druhé jméno po něm. Měl být jen Kurt, ale já chtěla toho Sebastiana tak máme kompromis, ale říkat mu budeme Sebastiane :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
15.9.11 15:40

Ahojky holky, za tři týdny čekáme chlapečka. Jednu dobu to vypadalo, že malému dáme jméno Oliver. Nakonec ale díky mě převážila oblíbenost ve jméně Radim. Takže Radim. Dnes ale jsme na rodinném obědě probírali možnosti a padl návrh aby se malý jmenoval Radim Oliver. Myslíte si, že je to blbé? Mě to docela nadchlo a líbí se mi to protože se nám s manželem líbí obě jména. Manželovi víc Oliver. Nevím ale zda to tak mám volit nebo dát jen jedno. Protože nikdo v rodině dvě jména nemá a nevím, co to bude pro prcka v důsledku v životě znamenat. Taky tím, že u mě vítězí Radim tak bych se možná bála toho, že si někdo oblíbí jméno Oliver a jinak než Oliver a různýma skloněninama mu neřekne. Jaký je Váš názor? Změnilo se to na honem a už nemáme moc času nad tím přemýšlet. Díky Ivča :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
15.9.11 15:48

Já bych mu tím život nekomplikovala :nevim: Stejně ho budete oslovovat jen jedním jménem. Já nevím, ale z vlastní zkušenosti (jsem učitelka :D) vím, že dětem to ve škole dělalo jen samé problémy. Většinou rodiče dali k šíleně dlouhému příjmení ještě delší dvě křestní jména. A dítěti pak nestačily kolonky pro podpisy a než se podepsalo, uběhla polovina času určeného pro písemku :lol: Tak to samozřejmě přeháním, ale i tak… Spíš bych přemýšlela nad tím, jestli jsou ta dvě jména opravdu důležitá, nebo mu je dáte jen proto, že se nemůžete rozhodnout a vybrat ze dvou jmen jedno..... beru, když někdo chce dodržet rodinnou tradici a dát jméno, které se dědí už po generace apod. Ale jen proto, že se manželovi líbí o a mně zas ono, to se mi zdá slabý argument. Je možé, že vám to pak někdy dítě vyčte. ale třeba taky ne. Nevím. Jen píšu názor ..... nevím - zdá s mi to nepraktické :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
15.9.11 16:55

Já se omlouvám- každé z těch jmen je samostatně moc hezké, ale dohromady se mi nelíbí- je tam moc R.
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
15.9.11 20:26

Dcera má 2 jména :-) , nikdo z rodiny 2 jména nemá, ona obě své křestní jména zná..Nám se to moc líbilo :kytka:

Lulje :mavam: , jestli tak trochu nepřeháníš :lol: , protože v ČR je možné dát dítěti 2 jména podle toho, co jsem kde vyčetla, myslím od r. 2001 nebo tak kolem, v tom případě se jedná o desetileté děti a pokud vím, jsi na MD už s druhým dítětem, tak si myslím, že Ti zase tolik dvoujmenných dětí rukama neprošlo :nevim: To není rýpání, jen dedukuju :kytka: Navíc, dvě jména nejsou masová moda..Masová moda mi připadají cizojazyčná jména a v kombinaci s českým příjmením je to z mého pohledu hrůza, ale to záleží na citu pro jazyk u každého..Někomu to může přijít OK..

Před tímto rokem prý mohly být dvoujmenně pojmenovány jen děti cizí národnosti nebo po udělení nějaké vyjímky, už si nepamatuju pravidla, protože mě to zase až tolik nezajímalo..

Já si nemyslím, že bychom dceři komplikovali život :nevim: Nemám nic proti uvážlivě uděleným 2 jménům..Nic méně Radim Oliver dohromady se mi nelíbí, protože se jedná o kombinaci cizího a českého jména..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
15.9.11 20:27

A co se týče „vyčtení“ - vyčíst mi dítě může i obyčejné tuctové jméno..Anebo to, které se dědí z generace na generaci - pletou si je, pokud bydlí na stejné adrese, pletou si poštu..To může taky štvát :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
15.9.11 20:55

Ahoj, kombinace jmen Radim Oliver se mi fakt nelíbí. Jinak proti dvou jménům nic nemám. Podle mě se jména k sobě nehodí :nevim: A už vůbec bych mu ho nedala, když nechceš aby mu říkali druhým jménem na co ho tam teda cpát :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze