Dvě křestní jména

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
16291
11.4.10 11:25

Tak my máme krátké příjmení (5 písmen), a tak když jsme se nemohli dohodnout u staršího Jakub nebo Daniel, tak co by jsme se hádali - daly se obě :) S tehdy ještě přítelem jsme byli totiž vcelku na válečné stezce, takže normální dohoda téměř nebyla možná bez dalších hádek.

Druhý měl být Ondra, ale pak jsme zjistili že má termín po Kubově svátku a aby to nebylo nespravedlivé tak jsme dali jméno které je na Kubovy narozeniny… Jelikož je má blízko vánoc. Alespoň si Kuba nebude stěžovat že on slaví jen 2×, kdežto bráška 3×… :) Svátek slavíme jen na první jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aki
1280
11.4.10 11:25

Kámoška se nemohla domluvit s manželem na jménech, nakonec vybrali, ale v porodnici do ní tak dlouho hučel, až jako druhé jméno napsala jeho (manželovo) jméno. No, teď se rozvedli a vypadá to tak, že ona a její rodina používají to první jméno a druhá strana používá manželovo jméno (bylo to tak teda i před rozvodem). To se mi zdá trapné. Jedni na něj volají „Pepíku“ a druzí „Toníku“, slyší na obě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6512
11.4.10 11:26

Dcera ma docela klasicke spojeni jmen… Chtela jsem, aby ji jmeno vybral otec ze seznamu asi deseti, co prosla o uzsiho vyberu a jemu se nejvice libila Anicka nebo Maruska, tak jsem rekla, ze jedine obe :mrgreen:
Me se vic libila Anna, ale Marii jsem chtela dat po pratete, ktera se o me starala… Tak jsem si nakonec obe jmena prosadila i proto, ze se mi to libi :nevim:

Jo, bude je muset pouzivat obe, ale vubec s tim nema problem ani ted - Predstavuje se jako Anna Marie, i kdyz doma ji vetsinou rikam Anicko nebo ji oslovuju jinymi tvary prvniho jmena. Kdyz ji oslovim obema jmeny, znamena to vetsinou, ze nastala nejaka vazna chvile, kdy je potreba zpozornet :-)

…No, cele jmeno i s prijmenim ma 19 pismen, ale s kolonkama problem nemame :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
11.4.10 11:27

Chtěli jsme jméno a zároveň dát jméno po někom z rodiny. Manželovi se samotný Antonín nelíbil, Takže jsme dali jméno, co se nám oboum líbilo a k tomu jméno po mém dědečkovi, protože to hodně potěšilo mého tátu.
V dospělosti si bude moct vzbrat a mzslím, že existuje i možnost změny, že se jednoho jména zbaví, kdyby ho to moc štvalo.

Jméno máme dlouhé, ale zase tolikrát se člověk nepodepisuje oficiálně, aby to byl nějaký problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.4.10 11:29

Ahojky, naše malá je Karolína Sofie, má 21 písmen a na receptu má vždy celé jméno. A říkáme jí zatím převážně Karolínko, Karolíno Sofie, když něco provede a se tvary Sofie počkáme, až z toho bude mít rozum, ale už se na to těšíme:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14094
11.4.10 11:50
Aki píše:
Kámoška se nemohla domluvit s manželem na jménech, nakonec vybrali, ale v porodnici do ní tak dlouho hučel, až jako druhé jméno napsala jeho (manželovo) jméno. No, teď se rozvedli a vypadá to tak, že ona a její rodina používají to první jméno a druhá strana používá manželovo jméno (bylo to tak teda i před rozvodem). To se mi zdá trapné. Jedni na něj volají „Pepíku“ a druzí „Toníku“, slyší na obě.

Mně říká jedna skupina lidí (rodiče a staří známí) tím prvním po mamce a manžel a noví známí mi říkají druhým. Slyším na obě a když se o mně mamka baví s někým, koho znám nově, obě mluví o mně, ale každá jiným jménem. Problém s tím nemám ani já, ani rodiče :-) Žádné trapnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2602
11.4.10 21:59

Ahoj,
tak my mame Tadease Frantiska, Fanda je po dedovi. Prijmeni dost dlouhe, ale nemyslim, ze bude problem. Do formularu se to vyplni a jak se bude podepisovat je suma fuk, stejne ma kazdy svuj nejaky zkraceny podpis, ktery nikdo jiny neprecte. A na skolni sesit je snad jedno, jestli napise jedno, nebo dve jmena. Stejne bude pouzivat jenom jedno. Problem v tom nevidim.
 j

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4425
12.4.10 07:01

Nám se to prostě líbilo :-) Nechtěli jsme žádnou divočinu, ale zas aby se děti trochu od ostatních lišily. Používáme první jména, ale když se Lucka představuje celým jménem, říká obě křestní :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
12.4.10 19:24

Mne prislo skoda kdyz je ta moznost mit dve, tak dite sidit ;-) a navic se mi ta nase kombinace moc libi. Ja pisu rychle, a jmeno i s prijmenim ma 19 pismen, to zas neni tak hrozne. Jestli si vezme nakyho pitomce s dlouhym prijmenim, tak to uz je jeji vec :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
13.4.10 03:56
Jana206 píše:
Jen na školní sešit se jméno opravdu nevleze a než se chudina v první třídě podepíše,bude konec hodiny :mrgreen: Ale tam snad bude moct použít jen první jméno.

A pak ten chaos nejen v třídní knize, ale hlavně v kolonkách v elektronické databázi!!! Než jsem se se dvěma jmény setkala jako učitelka v praxi, bylo mi jedno, jak se kdo jmenuje, a řekla bych, ať má jmen třeba 20. Ale chudáci děti, než si zvyknou… Líbila se mi reakce mého kolegy - informatika, když nastoupil do školy nějaký nový cizinec (hlavně Vietnamec nebo černoušek) - vždycky hlásil předem: „Ať se jmenuješ jakkoli, na druhé jméno zapomeň! Budeš mít jméno a příjmení, jinak mi to udělá v databázi bordel.“ Byli mu za to i vděční ;) Jasně, že si dělal legraci, ale prohlásit tato slova před českým dítětem, tak si budou rodiče stěžovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
13.4.10 04:00
Marlenka11 píše:
My doma to druhé použijem, když kluci zlobí :mrgreen: je to pro ně něco jako varování.

Tak to je brutální! Druhé jméno za trest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
13.4.10 04:02
karolínka.sofinka píše: říkáme jí zatím převážně Karolínko, Karolíno Sofie, když něco provede

Další takoví, co dali druhé jméno za trest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
13.4.10 04:09
Marlenka11 píše: Ňevím, ale řekla bych, že to tak bude i ve škole, učitelky je budou mít v třídnici obě (jména) a děti si budou psát to první.

Ale učitelé učí děti pořádku a tomu, že škola není holubník, taže určitě budou chtít, aby alespoň na obalu sešitu, na učebnicích, na písemkách… bylo celé jméno. To by pak mohlo jiné dítě přijít s tím, že se bude podepisovat jen příjmením nebo přezdívkou, když XY nemusí uvádět celé jméno.
Pár takových jsem učila a ti teda za druhé jméno moc vděční nebyli, protože jim způsobovalo jen problémy (pominu-li to podepisování, tak pak to, že se pořád všichni ptali, jak na ně mají volat, jak je oslovovat atd.). Největší chudák byl Matyáš Sebastián (+dlouhé příjmení) - ten než se podepsal, tak půlka času z desetiminutovky uplynula.
Ale tím nechci brojit proti dvěma jménům. Jen to beru z pohledu dítěte ve škole. Rodiče jsou ze dvou jmen unešeni, protože je to moderní nebo se zavděčí strýčkovi z desátého kolena, ale je taky třeba zvážit to, že se s těmi jmény nakonec bude potýkat to dítě samotné celý život. Rodiče vyplní pár kolonek va formulářích, ael dítěti TO zůstane napořád. Teda minimálně do 18 ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
13.4.10 08:29

Lujle,proti všemu se najdou výhrady..A navíc,můžeš vědět,jaká bude doba např.za 10let?
Taky je možné,že kdo nebude mít dvě jména,nebude „in“,odstrčení se můžou cítit Ti,co mají jen jedno :mrgreen:

My máme v rodině 4 učitelky,babička je už v důchodu,ale stále jednou týdně učí nebo zastupuje nemocné učitelky.Řešili jsme to moc do hloubky a říkala nám,jak se změnili jména ve třídách za posledních 40 let..
Nikdo nemůže dnes odhadnout,co bude moderní za pár let.

Nám všem se Emiččino jméno moc líbí.Pokud se nebude líbit jí,má možnost po 18.narozeninách jedno jméno zrušit.Nikdo jí to vyčítat nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
13.4.10 08:45
Jana206 píše:
Lujle,proti všemu se najdou výhrady..A navíc,můžeš vědět,jaká bude doba např.za 10let?
Taky je možné,že kdo nebude mít dvě jména,nebude „in“,odstrčení se můžou cítit Ti,co mají jen jedno :mrgreen:

Ale to mu sama nevěříš, že ne? ;)
A právě proto jsme nedali „moderní“ jméno, protože móda je pomíjivá a kolikrát když slyším nebo čtu, jaké jméno dalí „moderní“ rodiče, tak je mi upřímně dítěte líto. (To se ale netýká vašich jmen - myslela jsem to obecně.) Jasně, že se časem móda mění - jak v oblečení, tak ve jménech, ale i v tom oblečení jsou „kusy“, které budou pořád IN (třeba černé koktejlky :-D ) - a podobně je to i se jmény. Naopak výstřelky se rychle okoukají a po čase jsou k smíchu.
A jak jsem říkala (a ty to potvrzuješ) - však si to jméno může ten dotyčný v 18 změnit. Ale do těch 18 s ním bude muset nějak žít :think: Tak bych právě v těchto věcech moc výstřední být nechtěla. Jméno nejsou boty nebo kalhoty…
Jinak to, že se jména v průběhu 40 let změnila, je jasné. Dřív taky frčeli Josefové a kolik dětí se tak jmenuje dnes? Třeba se vnoučata našich dětí taky budou smát, jak jsme jejich prarodičům mohli dát tak směšná jména ;) Ale to jsme úplně OT.
Jen jsem chtěla v předešlých příspěvcích poukázat na to, že znám pár dětí, které nejsou až tak moc ze svých dvou jmen unešeni, jak si rodiče představovali. Hlavně z důvodu „nepraktičnosti“.
Ale každého věc… Nikomu se nesměju, nikoho neodsuzuju a je dobře, že se nám každému líbí něco jiného. Jen se někdy musím pousmát nad tím, jak blbě zní superexotické jméno s typicky křestním příjmením. To mi je pak dětí líto. Naštěstí má spousta rodičů soudnost :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze