Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, právě mi došel email z rodiny.cz:
Naposledy se vrátím k tématu jmen: pokud byste svému děťátku chtěli dát nějaké cizojazyčné či méně obvyklé jméno, je potřeba zjistit si, zda je to možné. Existuje totiž seznam jmen (www.rodina.cz/jmena), který je nutno respektovat a pokud se jméno, které jste si vybrali v seznamu nenachází, je to problém. Pomoci by Vám v takovém případě mohla PhDr. Miroslava Knappová, CSc. (Kontakt: tel.: 02/71733481, poštovní adresa: Kubánské nám. 1322/17, 101 00 Praha 10 - Vršovice), která má tuto problematiku na starosti a která vydala i knížku s názvem „Jak se bude jmenovat?“ týkající se této problematiky.
Mám vybrané jméno Darek, které ve zmíněném seznamu na rodině.cz není ale v knize Jak se bude jmenovat? ano…musím předem něco ohledně jména zařizovat nebo je to již schválené jméno? Jsem z toho teď úplně magor…
Ahoj,
není ta kniha přímo od paní Knappové, pokud vím, se jmény uvedenými v knize od paní Knappové problém není? Známí mají syna Darka a o schválení jména nežádali.
Vybrali jste krásné jméno, hodně štěstí
Malá je Anika, v seznamu na rodině není, žádat jsme nemuseli… Doporučuju zavolat nebo zajít na matriku, tak je k dispozici kniha, kde jsou všechny povolené jména - tam Anika byla
Paní matrikářka byla unešená a strašně ji zajímalo, jak jsme na to jméno přišli
Byl tam taky uvedený svátek a možné zdrobněliny…
Jo v té knize od pí Knappové je
takže schvalovat se snad nemusí…
Anika se mi moc líbí ![]()
RyBANA píše:
Jo v té knize od pí Knappové jetakže schvalovat se snad nemusí…Anika se mi moc líbí
Ne, schvvalovat se nemusí. Seznam jmen na rodina.cz je komerční záležitost - nijak není závazný a matriku naprosto nezajímá. Relevantní je pouze oficiální seznam a ten najdeš v knize paní Knappové.
L.
PS: Adli také není na rodina.cz - a já taky ne ![]()
Ahoj Rybano,
ne jmeno ti schvalovat nemusi.Jmeno je jistojiste schvaleno nejmene 36let.Jmenuje se tak muj manzel
a po nem uz si dva kolegove v praci pojmenovali syny.
Je to uzasne jmeno,kdyby ho nemel manzel,tak ho dam svemu synovi
.Ted mam Sebastiana a druhe jmeno zatim vybirame a nevim vubec ![]()
Any
Any píše:
Ahoj Rybano,ne jmeno ti schvalovat nemusi.Jmeno je jistojiste schvaleno nejmene 36let.Jmenuje se tak muj manzel
Anya po nem uz si dva kolegove v praci pojmenovali syny.
Je to uzasne jmeno,kdyby ho nemel manzel,tak ho dam svemu synovi.Ted mam Sebastiana a druhe jmeno zatim vybirame a nevim vubec
super! ![]()
já zním jen Darka Vostřela, tak jsem si to myslela, že to jde…ale jistota je jistota a tem email mě zmátl ![]()
Podle Darka Vostrela si to prave vybrala tenkrat tchyne
.Akorat,kdyz byl muj muz maly,tak s nim neslavili svatek,protoze nevedeli,kdy ho ma.Vypatrala jsem mu ho az ja,kdyz jsme zacali spolu chodit a od te doby uz trinact let slavime 9.listopadu ![]()
Any píše:
Podle Darka Vostrela si to prave vybrala tenkrat tchyne.Akorat,kdyz byl muj muz maly,tak s nim neslavili svatek,protoze nevedeli,kdy ho ma.Vypatrala jsem mu ho az ja,kdyz jsme zacali spolu chodit a od te doby uz trinact let slavime 9.listopadu
Jo to jsem se dočetla v té knížce od Knappové, že je to v listopadu ![]()
No ale stejně všichni pěkně čučí (jakože co to je proboha za jméno), když ho řeknem…
A první otázka (co mě točí nejvíc) a je to vůbec v kalendáři? Jak kdyby na tom stál celej život…
chapu chapu.Kdyz jsem pred lety rekla,ze chceme Sebastiana,tak kazdy koulel ocima a i namitka,ze neni v kalendari padla
..po narozeni jsem ale potkavala same mile lidi,kteri byli spis nadseni
.A ted uz je jich dost a nikomu to neprijde.
V kalendari neni,ale na tom fakt neni nic divneho a na Darkuv svatek rikam,ze je dva dny pred Martinem.
Stoj si pevne za svym,vsak oni ti pochybovaci budou jeste po narozeni klucika rikat,jak jsi to super vybrala
a jak se to k nemu hodi(zname sve lidi,ze
)
Knížku také doma máme a je v ní fakt spoustu krásných jmen a řídí se tou knihou matrikářky.My jsme chtěli Báru ( ne Barboru) a šli jsme se zaptat přímo na matriku, zda to lze..prý jsou někde osoby, které si hrají na důležité a občas něco nepovolí..
Lizbeth,a máte Báru nebo Barboru? Obhájili jste si to?
Je to trošku mimo téma,ale zaujalo mě to
..Snad se nezlobíš ![]()
Tatínek je cizinec, takže jméno z jeho domoviny bylo samozřejmostí. Na matrice samozřejmě nebylo, a tak jsem polala pí dr. Knappové a do několika málo týdnů mi přišel na dobírku dopis s ověřenou listinou pro zápis jména do matriční knihy. Stálo nás to 980 kč ![]()
Svátek samozřejmě nemá, a tak to máme vyřešený druhým jménem, které dostala ode mne ![]()
Ahoj,
kamarádky chlapeček se také jmenuje Darek. Říkají mu Dáda ![]()
Neměla s tím problém.
Andrea.