Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Kdyby se mnou něco bylo a nemohla sem se starat o dítě, kdo má nárok na OČR jen otec nebo má nárok i moje matka či babička? Nemůžu to nikde vycist
https://www.emimino.cz/…bicka-53981/ Špatně hledáš ![]()
@Anonymní píše:
Kdyby se mnou něco bylo a nemohla sem se starat o dítě, kdo má nárok na OČR jen otec nebo má nárok i moje matka či babička? Nemůžu to nikde vycist
Druhý rodič, případně osoba sdílejíci společnou domácnost.. Pokud babi atd nemá společnou domácnost, tak bohužel..
@Anonymní píše:
Hlavně by měl placených jen těch 9 dní.
@Anonymní píše:
@Lama Lama a když nás doma je víc např. Matka? Ta má taky nárok?
no, dyt píšu, rodič a osoba žijící ve společné domácnosti. ![]()
A kdyby matka žila sama a druhý rodič nebyl, tak by s dítětem po dobu hospitalizace v nemocnici bylo co? ![]()
@MKSP píše:
A kdyby matka žila sama a druhý rodič nebyl, tak by s dítětem po dobu hospitalizace v nemocnici bylo co?
Klokánek, domov dětí, dovolená babičky, neplacené volno, u kamarádky na RD, ve škole, školce…
To mi teda přijde hodně na hlavu. Takže raději než aby babičce dali ošetřovačku, tak dají dítě do klokánku. Přece jenom babička už nemusí mít dny dovolený, ve škole a školce těžko bude nonstop, a né každý má kamarádky co jsou doma @Lama Lama
@MKSP píše:
To mi teda přijde hodně na hlavu. Takže raději než aby babičce dali ošetřovačku, tak dají dítě do klokánku. Přece jenom babička už nemusí mít dny dovolený, ve škole a školce těžko bude nonstop, a né každý má kamarádky co jsou doma @Lama Lama
Hele tohle je takovéto „kdyby byly v prd.eli ryby, nemusely by být rybníky“. Ono by to takhle žhavé nebylo, i ta babička by si kdyžtak mohla vzít neplacené volno, když už by náhodou neměla dovolenou.
@MKSP píše:
No tak každýá dávka má svá pravidla. A je zkrátka možné, že někdy nejsou nastavená tak, aby vyhovovala nějakým individálním specifikům. Většina dětí má dva rodiče. Pokud chodí do školky, tak o něj může pečovat i pracující osoba. Případně zaplatit placené hlídání po dobu, kdy to nevychází. stát nemůže pokrýt vše.
@MKSP píše:
tak ono kdyby se něco takového dělo, tak si člověk zavolá na sociálku a zeptá se, jestli je nějaká možnost. I nám taky radili jak nejlépe to udělat, co jsme řešili a hlavně, aby to bylo v pořádku.
@MKSP píše:
Každý rozumný zaměstnavatel by takovou babičku uvolnil. Zažila jsem to - paní měla dceru samoživitelku a tu srazilo auto. Okamžitě si mohla dovybrat dovolenou a následovalo neplacené volno. Její dcera byla rozumná a měla pojistku, peníze z pojistky vynahradily ušlý příjem oběma.
@MKSP píše:
Ne to je samozřejmě nesmysl s tím klokánkem. Vždycky se to dá nějak zařídit, myslím, že rodina by se semkla, i kdyby si dítko měli přehazovat jako horký brambor.
Kamarádka teď ležela dva měsíce s ošklivou zlomeninou nohy, střídal se, kdo měl ruce nohy, kamarádi, babičky, babičky kamarádů
bejvalej, nynejší přítel (ti dva mimochodem náramně spolupracovali), já sama sem si malýho párkrát vzala k sobě.
V podobném případě si myslím, že by se to dalo řešit i neplaceným volnem (blízcí těch pár peněz oželí, zaměstnavatel pochopí…)