Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobré rano, prosím jen ty maminky, co pronajímají byt - mám tu hodně zájemců, co by tu chtěli mít TP. Byt bude částečně zařízený. Všude se píše, že to má pouze evidenční charakter, ale znáte exekutory…Pak se dohadovat zpětně co bylo moje a co nájemníka. Napíšete mi Vaše zkušenosti. Hezký slunečný den ![]()
Pokud budou mít smlouvu, tak i kdybys nechtěla TP dát, máš smůlu. Za předpokladu, že je byt tvůj a ty ho pronajímáš. Jinak exekutor jde tam, kde je pravděpodobný, že se dlužník vyskytuje - pobyt nepobyt, ale já taky jakožto pronajímatel radši vezmu lidi, co o ten TP zájem nemají…
@Ebika taky jsme nechávali si udělat TP, když už někdo chce bydlet, nechce si jezdit pro poštu jinam, třeba ani nemá kam a nikdy problémy nebyly, ale pokud se bojíte, je to na vás ![]()
TP nikomu nedávám, pokud by si jej zřídili bez mého vědomí ukončila bych s nimi smlouvu.
Nebudu vysvětlovat proč, prostě si to nepřeju.
Ahoj, já pronajímámcelý barák. Do nájemní smlouvy, kterou jsem si raději nechala zkontrolovat právníkem (za ty prachy to stojí, když pak o byt nebo barák nepřijdeš), jsem vypsala vše, co bylo součástí domu a bylo to moje před nastěhováním nájemníků. Sám právník mi řekl, že TP je opravdu jen evidenční, exekutorům se případně prokážeš nájemní smlouvou, kde bude uveden Tvůj majetek. Sám právník mě přesvědčoval, bych TP nájemníkům povolila.Ale URČITĚ ZAJDI ZA PRÁVNÍKEM.
Taky pronajímám byt. Můj první nájemník byl šílený, bohužel jsem mu TP dovolila a byla to chyba. Nemohla jsem se ho zbavit a pak jsem se i bála byt znovu pronajmout právě kvůli jeho exekuci. Aby exekutoři něco nesebrali novým nájemníkům. Oni by jim to časem vrátili, ale stejně jsem je tomu nechtěla vystavovat. Takže od té doby mám ve smlouvě, že TP nedovoluju a oni mají v mém bytě kontaktní adresu.
Já TP umožňuji, nemám a neměla jsem s tím problém. Jak je psáno výše, exekutor může i tam kde dlužník TP nemá. Tady by spíš pomohla dobrá smlouva s not. ověřenými podpisy (hlavně u soupisu vybavení bytu). Taky se snažím nájemníky googlit, atd.
Exekutor tam může vlítnout, i když tam nemají TP (předpokladem je, že mají klíče, pak se jaksi očekává, že se na provozu dané domácnosti když ne plně, tak určitě spolupodílejí a exekutoři vědí, že když oblepí celou domácnost, většinou vlastníci těch oblepených věcí vytuhnou a zaplatěj i za dlužníka, jen aby jim nesebrali počítač/televizi/pračku…). Ale určitě je potřeba dát jmenovitě do smlouvy, čím byt je částečně zařízen a ideálně si pořídit fotodokumentaci (a přiložit k NS), aby bylo nad slunce jasnější, že tahle almara patří vám a pračka a sporák a lednička taky. Když je navrch smlouva ověřená notářem (nebo na úřadě), tak exekutor nemůže oblepit nic. Ale já se ještě nesetkala s tím, že si někdo nechával na nájemku ověřit podpis (to mi doporučil právník, pokud bych se obávala exekuce na nájemníky a vybílení bytu).
Pokud mají nájemníci nájemní smlouvu, tak pro zřízení TP nepotřebují souhlas majitele bytu, takže je jedno jestli Vám předem řeknou, že mají nebo nemají o TP zájem. Mohou to vždy udělat za Vašimi zády a sama z vlastní zkušenosti můžu říct, že zbavit se takovéhoto příživníka je nad lidské síly. Zatímco zřízení provede nájemník sám, zrušní resp. papírovné přestěhování nájemníka na jinou adresu je velice velice složité. Do toho se úřadům moc nechce a dokáží Vám to pěkně znepříjemnit. Zvláště pokud by se měl nájemník nastěhovat na úřad jako bezdovmovec.
Spíše než nájemní smlouvu, bych doporučovala nastudovat si něco o podnájemní smlouvě a pronajmout jim to přes někoho dalšího jenom jako podnájem, to potom nemají taková práva jako při pronájmu. Moc o tom nevím, ale někde jsem se s tím setkala, když jsem řešila přítelovýho příživníka v koupené chatě
fakt mazec a běhání.
TP umoznuji, stejne pokud ma najemnik smlovu, tak mu ho daji i bez meho vedomi na urade a muzes mit ve smlouve co chces. Do smlouvy davam jednak to, ze dnem ukonceni najmu se rusi TP (pokud to neudela sam najemnik, muzes to udelat ty) a jednak ve smlouve je presne jak uz tu nekdo psal predavaci protokol s vyjmenovanyma vecma ktere jsou tvoje vcetne fotodokumentace.
@Madel píše:
Taky pronajímám byt. Můj první nájemník byl šílený, bohužel jsem mu TP dovolila a byla to chyba. Nemohla jsem se ho zbavit a pak jsem se i bála byt znovu pronajmout právě kvůli jeho exekuci. Aby exekutoři něco nesebrali novým nájemníkům. Oni by jim to časem vrátili, ale stejně jsem je tomu nechtěla vystavovat. Takže od té doby mám ve smlouvě, že TP nedovoluju a oni mají v mém bytě kontaktní adresu.
To tam můžeš napsat třeba stokrát a k tomu si stoupnout na hlavu, ale každýmu to bude jedno a na úřadě ho stejně přihlásí.
@pralinka2727 píše:
TP nikomu nedávám, pokud by si jej zřídili bez mého vědomí ukončila bych s nimi smlouvu.
Nebudu vysvětlovat proč, prostě si to nepřeju.
Pokud by bylo důvodem ukončení nájmu přihlášení k TP, nájemník to může docela úspěšně napadnout… Ale tvoje věc
To jsem taky vyčetla, ze zakon o evidenci umožnuje jen na zaklade najemni smlouvy a nikdo to nepročíta, muzu to tam mít a stejně me muze obejít:@kdyby neměli v našem state exekutoři takovou anarchii bylo by to jednodušší!
Příspěvek upraven 28.06.13 v 09:43