Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím o radu, pokud tu je nějaká účetní nebo kdo se v tom trochu vyzná..snad to napíšu srozumitelně:)jsem na RD, která mi končí v září. Přítel pracuje na ŽL, já teď od března nastoupila do práce, smlouvu mám na 20 hodin týdně. Jde o to, že účetní teď při podávání daní přítelovi řekla, že si malou uplatnit nemůže, že by to pro něj nebylo výhodný, takže těch13 tisíc teď nedostaneme. Takže můžu si jí teď od toho března uplatňovat já na sebe??Aby z toho pak nebyl nějaký problém, když jsem současně i na RD…taky mu řekla, že to za ten minulý rok jde uplatnit zpětně, ale to už na mě, pokud jsem byla pouze na RD asi nepůjde co.??díky moc za rady
Pokud muž dělá na ŽL, slevu na dítě uplatnit nemůže, ty teď od března ano.
Pokud daní manžel paušálem tak nárok nemá, pokud by kvůli tomu musel danit reálnýma nákladama tak to pro něj opravdu nemusí být výhodné. joo a když pracuješ na vedlejšák k RD tak si zase dítě odečíst můžeš.
Právě, není to pro něj výhodný, nemá zas tak velkej příjem..já pracuju ale normálně na pracovní smlouvu,20 hodin týdně, takže asi hlavní pracovní poměr ne? Tak i přesto můžu uplatnit? jde mi hlavně o to, aby pak nebyl nějakej problém, že jsem na RD a zároveň pracuju..
Holky už odpověděly, tak já jen doplním, že si dítě uplatnit můžeš, abys dosáhla na bonus, musí být hrubá mzda měsíčně aspň 4600,–.
Moc děkuji, takže zajdu v práci za personální a doložím RL a prohlášení přítele, že malou neuplatňuje? a půjde to ještě udělat, když jsem teď při nástupu do práce v březnu podepisovala daňovku a psala tam, že ji neuplatňuji? Jinak ten příjem, měla bych mít tak 6 tisíc čistého, takže by to mělo vyjít… @Hanula1212 přítel dělá okna, má cca 25 tisíc měsíčně..
Udělat to půjde, jen dítě doplníš do prohlášení a doložíš RL a prohlášení. Pokud budeš zaměstnaná až do konce roku, leden - březen bys eventulně mohla dostat v ročním zúčtování, pokud bude celková hrubá za 2015 vyšší než 55200,–. A přítel nemá žádné výdaje? Toho roku 2014 je škoda.
@Hanula1212 jojo,je to škoda, účetní mu řikala něco, že by ten rok šel zpětně, ale nevim, na koho by se to teda mělo napsat…ale s tim už asi nic udělat nepůjde..hlavně si to už tenhle rok hlídat. A ten leden až březen si pak doložim jak? Moc ti děkuji za rady, já v tomhle prostě tápu ![]()
Minulý rok na tebe určitě ne. Pokud přítel uplatňuje paušál, tak ani on ne. To stejné letos leden až únor. Ty můžeš uplatňovat teď od března.