kdo vyplácí rodičovský příspěvek?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
551
23.9.05 10:48

kdo vyplácí rodičovský příspěvek?

Ahoj,
právě jsme ve fázi lítání po úřadech a absolutního zmatení. Potřebovala bych vědět, kdo vyplácí rodičovský příspěvek. Máme to totiž trošku složitejší, nešla jsem na mateřskou, protože bych na ní neměla nárok (nepřerušující student a neodpracovaný rok), ale na nemocenskou v souvislosti s porodem a teď bych si chtěla zařídit rodičovský příspěvek ale posílají nás od čerta k ďáblu… :roll: Vím, že mateřskou vyplácí buď zaměstnavatel, univerzita nebo stát, ale jak potom?
Dík,
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
327
23.9.05 10:59

rodičák

Jdi na úřad práce oddělení státní sociální podpory. věrka :P :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
23.9.05 11:05

Děkuji, děkuji, to vypadá nadějně. Doufám, že zase nezavařím další úřednici :lol:
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
23.9.05 17:29

jestli se nepletu tak rodičovský příspěvek bys mohla brát hned po porodu, protože souběžně nebereš mateřskou - sociální dávku. Dá se o něj žádat tři měsíce zpětně a dává se na okresní správě sociálního zabezpečení. POtřebuješ vyplnit formulář, kde se ovšem uvádí datum skončení MD. Tak jsem zvědavá, jak to s tebou vyřeší. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
23.9.05 18:40

RP

Ahojky,
myslím si, že mateřskou - tedy peněžitou pomoc v mateřství vyplácí sociálka, ale rodičovský příspěvek chodí stejně jako přídavky z Městského úřadu. Je na to podobný formulář jako na přídavky, porodné atd. A nárok na rodičovský příspěvek máš od narození dítěte, pokud nepobíráš mateřskou. Když koukneš na stránky Ministerstva sociálních věcí www.mpsv.cz najdeš určitě víc. Je to tam někde v sociální podpoře. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
23.9.05 18:56

Sajso, já bych neřekla, že rodičák vyplácí MÚ. Rodičovský příspěvek vyplácí stát, oddělení státní sociální podpory a má na ni nárok každá žena, která pečuje o dítě do 3 (4) let. MÚ pouze doplácí do ŽM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
23.9.05 19:15

RP

Monoliso,
upřímně řečeno, já už ho neberu, takže nové informace nemám. Za mě ho vyplácel okres, stejně jako porodné a přídavky, takže by to mělo přejít na město se zrušením okresů. Nicméně je možné, že to nepřešlo na Město, ale na jiný úřad. V tom případě se omlouvám za mylnou informaci. A děkuji za opravení, protože až to budu zase potřebovat, hodně bych se naběhala. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
23.9.05 22:39

Ale mně rodičák vyplácí MÚ! 8O Zajdi si na sociální odbor; normálně bys sice potřebovala papír o ukončení MD, ale na Tvůj případ jistě taky nějaký zákon pamatoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
24.9.05 09:33

RP

Bebatko,
takže se nic nezměnilo a pro RP si pořád mohu dojít na město? Ono dřív to byl okres, a u nás tím, že bydlíme v bývalém okresním městě, to tak trochu splývá. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kdoviktera
24.9.05 10:37

Koukám, že se to tady hezky zamotalo :lol:

Jinak opravdu rodičovský příspěvek vyplácí Úřad práce, oddělení státní sociální podpory. Málokterý se ale stěhovali, takže i přes jiný název to většinou najdeš na tom samým místě :wink:

Tak zatím ahojky Katka

• Citovat
  • Upravit
2518
24.9.05 19:14
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
26.9.05 11:59

Tak jsem právě dostala dopis z Městské části Praha, Úřadu městské části - odbor sociáolních věcí a zdravotnictví, že mi „přiznávají dávku státní sociální podpory - rodičovský příspěvek na dítě… za měsíc srpen a dále… ve výši 3635 Kč… jestliže nastanou ve vašem případě změny ve skutečnostech rozhodných pro trvání nároku… jste povinna tyto skutečnosti nahlásit do osmi dnů Městské části Praha 19, odboru sociálních věcí.“
Takže rodičák skutečně na MÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
26.9.05 13:11

Ahoj,
o vyplaceni rodicovskeho a materske souhlasim se Sajsou. Ja uz pobiram rodicak a p pridavky zadam taky na MU-odbor socialni.
Kac
mj. preji prijemnou „kancelarni pani“, protoze vim jake to je kdyz se na tebe mraci a jeste dela ze ji hrozne otravujes.
A jeste jedna pzn. uz mi ji vymenili:-), nova je prijemna a usmevava. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.9.05 13:58

Pro Kac

Ahoj, to mi tedy vysvetly Kac, kdyz jak vidím máš bydliště v Karviné, bereš rodičák z MÚ, od 1.4.2005 se sociální podpora oddělila z města a je převedena pod úřady práce, vyjímku činí jen Praha, která má svůj zvláštní zákon. Jestli to není tím, že ty sociálky zůstaly v původních budovách. Tak ať někoho nepřivedeme do omylu. :D :?: :idea: věrka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
26.9.05 15:14

Aha, tak to už to chápu, ten informační šum tü vzniká mezi pražskými a nepražskými… :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure