Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, chtěla bych se zeptat, kdy můžu dávat čajíček a v jak velkým množství??
mám skoro dvou měsíčního chlapečka a teď je bohužel už úplně na UM. poradíte??
Ahoj, já jsem malému dávala čajíček prakticky od narození! Malý se narodil v květnu a to byly hrozné horka a tak mi přišlo, že je blbé aby pil pořád jen mléko tak jsem mu dávala čaje - on toho moc nevypil, bylo to spíš jen na osvěžení! Já jsem to brala podle sebe - v horku bych si asi taky mlíko nedala! Dr. mi na to nic neříkala, malému to neublížilo a je zdravý chlapeček!
Myslím si, že pokud je na UM tak jsou ty čaje dobré, přece jenom UM je taková sytější a vůbec neosvěží! Já bych čajíček dávala, kdyžtak se jen poraď v lékárně jaký by ti doporučili!
Malý nechtěl třeba ten ČAJánek, ale měl a má rád LEROS.
ahoj, můžeš dávat čajík kdy chceš a kolik chceš. Zkus a uvidíš. My dávali čajík vpodstatě od narození,ale tak v těch 2m už si malá dovedla rozlišit, jestli má hlad na mlíko,nebo žízeň na čajík/vodu.
Ahoj,
my jsme byli od 14-ti dnů na príkrmech a to mi malý nechtěl čajík vůbec, i když jsem odzkoušela víc značek. Na dvaapůl měsíci jsem malého odstavila a od té doby čajíčkujeme celkem slušně, nejradši máme čajíky od Hami, od Lerosu heřámánkový mi nechtěl vůbec…
Takže si myslím, že určetě můžete čajíčkovat
Já mu nabízím čajík tak hoďku a až hoďku a půl po jídle a skoro vždycky si cucne 20-cítky na osvěžení, když byly ty vedra, tak si vzal i víc
![]()
Malý je UM od druhého týdne a čaj jsem mu dávala hned. „Řekl“ si o to
sám. Vždycky tak hoďku po jídle mi řval, jako by měl znovu hlad, ale mlíko nechtěl. Tak jsem dala čaj a byl spokojený. Teď ve třech měsících vypije asi tak 50 - 100 ml. Když byla vedra, tak trochu víc.
Dávám mu od Hami fenyklový. Má to také výhodu, že netrpěl na větry a zácpu.
Čaj by se teoreticky dávat neměl. Snižuje chuť k jídlu, je-li slazený (např. granulovaný), tak to platí dvojnásob.
Ale ve velkých vedrech je taky správné dát napít, hlavně při ztrátě tekutin (např. spocení se v autě…).
Po pravdě my dávali čaj od 1. týdne, malý měl takové koliky, že nás teorie nezajímaly.