Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Čekám první dítě, jsem v 31. týdnu a už mi chybí jen drobnosti. Oblečení jsem teda zatím neprala, kočárek je u rodičů (na kočárek v domě těhule jsme pověrčiví) a postýlka rozložená v komoře, ale máme to doma ![]()
Začala jsem postupně shánět výbavu po prvním screeningu, napřed jsem se spíš dívala, ale díky tomu jsem chytla pár výhodných nabídek
plus jsem využila, když kamarádky rozdávaly výbavu po svých dětech. Navíc mě to bavilo, něco jsem i ušila a upletla. Až nastoupím na MD, tak postupně vyperu a vyžehlím věci a dokoupím ty drobnosti. Postýlku smontujeme na poslední chvíli, ať nám doma nestojí třeba měsíc, tu kdyžtak manžel složí i sám, nebo s pomocí některého z dědečků, kdybych rodila dřív.
Obecně bych asi nic moc nekupovala v prvním trimestru (jasně, jeden dva oblečky pro radost, ale já nekoupila ani to, je to přece jen nejisté období) a úplně na poslední chvíli bych to nenechávala taky, teď v osmém měsíci si moc neumím představit lítat po kočárcích (a ty si zrovna je dobré fakt osahat, tj. nekoupit online), plus kdyby náhodou něco dřív… Takže za mě- druhý trimestr je ideální doba na výbavu, protože těhotenství už má nejrizikovější období za sebou, ale maminka bývá ještě čilá (špatně jí už není a bříško ještě není tak velké). Úplně ale chápu, když má někdo špatnou zkušenost v pokročilejším těhotenství, že se do výbavy nehrne a čeká co nejdéle
, ale zase, něco se stát bohužel může i při porodu a asi dost dobře nejde jet do porodnice bez ničeho nachystaného, takže druhý trimestr vidím jako ideální kompromis mezi pravděpodobností dobrého konce a včasnou připraveností. Ale důležité je, jak to kdo cítí, jen je třeba počítat s tím, že nákupy příliš brzy mohu pak oplakat, když to nevyjde a naopak příliš dlouhé čekání mi může zkomplikovat shánění věcí na poslední chvíli (neseženu věc podle svých představ, nebo za dražší cenu atd )
@Kukacka123 tak já myslím, že i ten chlap by to zvládl úplně v pohodě
ale chápu, jen bych úplně „neodsuzovala“ ani maminky co po 30tt nic nemají
já se samozřejmě na syna taky těšila, teď se na miminko taky těšíme, jen si myslím že mám prostě čas, teď doděláváme pokojíček synovi tak až bude hotový budu se moct věnovat věcem pro mimčo, oblečení plánuju přebrat po synovych narozeninách tudíž tak začátek prosince, pak asi dokoupím kosmetiku a potřeby do porodnice, pak zabalím dárky a až si odbydeme návštěvy u příbuzných po Vánocich tak bude čas prát
děkuju na porod ještě nejsou myšlenky ![]()
@Aanneetta píše:
@P4ja Jasně, nechtěla jsem provokovat. Chápu, že tady většina holek nakupuje brzy. Jen jsem chtěla napsat zakladatelce, že jsou i jiné typy maminek, které to mají jinak a není to nijak nenormální.
JAsný, já zakaldatelce napsala, jak jsem to měla já a regovala jsem na ten 31tt. Ale záleží na každém. Já bych si přišla nezodpovědná vůči manželovi, protože jsem na to měla celé těhotenství, a na něj by to spadlo. Můj byl rád, že tyhle věci byly a stejně toho měl dost, když jsem neplánovaně porodila o víc než měsíc dřív…takže jsem byla ráda, že základ máme a on musel v rychlosti vyrobit přebalovák, pořešit postýlku atd… jako určitě v podstatě vše nakoupíš online, ale představa, že bych v šestinedělí ještě řešila základní věci a prala nové oblečení, do toho bych já osobně nešla. Takže jsem ten zákald měla. A taky jsem toho dost pokoupila v akcích a prošla různé obchody. Třeba kočárek jsme měli jako první, protože se naskytla výhodná koupě z druhé ruky.
Ale samozřejmě chápu špatné zkušenosti a ty, které to mají jinak.
@Kukacka123 tak to ti gratuluji
chápu i v 17tt to bolí
.Já si vše po dceři schovala,ale je mi to k ničemu čekáme chlapecka
Třeba jednou ještě ta slečinka prijde
.
@Kristyna.Vechtova tTak to bych neresila
jestli že máš neutrální věci a babička jsou akcni
.Necháte se překvapit ,tak to je hezké já chtěla taky,ale pindíka se dá jen málo přehlédnout ,znám to od prvního syna u něj jsem taky hned poznala že je to kluk ![]()
Já jsem začala po druhém trimestru a i kdyz jsem měla hodně věcí nakoupených, tak jsem stejně pak ještě dokupovala. Třeba v porodnici jsem si na netu objednávala odsávačku, protože jsem musela hned po příchodu domů odsávat, abych se rozkojila a odsávačku používám dost často, nevěděla jsem, že to kojení bude tak komplikovaný, ale někdo to má třeba v pohodě, já mám špatné bradavky a to jsem si až do porodu myslela, jak nemám dobré prsa, bohužel miminko se nepřisálo, takže kojení pro mě v porodnici bylo největší peklo a až tam jsem zjistila, jak je pro mě odsávačka důležitá, investovala jsem do toho 7 tisíc a koupila si od medely dvoufázovou na obě prsa s veškerým příslušenstvím a těch peněz nelituji, protože ji používam každý den. Pak jsem dokupovala nějaké oblečení,deky, kolotoč nad postýlku a taky ohřívačku…pro někoho zbytečnost, pro mě užitečná věc ![]()
@Kristyna.Vechtova tak samozrejme asi zvladl, ale spis nechapu, proc bych to na nem nechavala, kdyz na to mam cas a chut
nikoho neodsuzuju… jasny, kazdy podle sebe
kdyz to tak chteji…a navic jine je to asi na prvni, kdyz se staram jen sama o sebe a manzela, jsem natesena, a na druhe, kdyz uz mam doma dite (samozrejme taky natesena, ale neni na to tolik casu s ditetem doma) ![]()
@Anonymní píše:
@Kukacka123 tak to ti gratulujichápu i v 17tt to bolí
.Já si vše po dceři schovala,ale je mi to k ničemu čekáme chlapecka
Třeba jednou ještě ta slečinka prijde
.
Treba jo
kazdopadne materiapni veci jdou samozrejme stranou, kdyz jde o zdravi ditete. Hlavne, at je vse v poradku ![]()
A dekuju
samozrejme to moc bolelo, zavzpominam…ale mala mi to silene vynahrazuje ![]()
@Kukacka123 píše:
@Kristyna.Vechtova tak samozrejme asi zvladl, ale spis nechapu, proc bych to na nem nechavala, kdyz na to mam cas a chutnikoho neodsuzuju… jasny, kazdy podle sebe
kdyz to tak chteji…a navic jine je to asi na prvni, kdyz se staram jen sama o sebe a manzela, jsem natesena, a na druhe, kdyz uz mam doma dite (samozrejme taky natesena, ale neni na to tolik casu s ditetem doma)
Jj, v tomhle s tebou souhlasím. Taky jsem to na něm nechtěla nechávat. A stejně mě mrzelo, že ještě byly věci, které jsme nechystali spolu, a které jsem nestihla, protože jsem jela do porodnice o hodně dřív než jsem plánovala.
Ale někdo to má jinak.Já za sebe vím, že by z toho manžel byl tak akorát ve stresu, protože tyhle věci jdou mimo něj..jako oblečky, které plíny, zavinovačky atd…Teď je umí používat a to mně stačí.
@P4ja píše:
Jj, v tomhle s tebou souhlasím. Taky jsem to na něm nechtěla nechávat. A stejně mě mrzelo, že ještě byly věci, které jsme nechystali spolu, a které jsem nestihla, protože jsem jela do porodnice o hodně dřív než jsem plánovala.Ale někdo to má jinak.Já za sebe vím, že by z toho manžel byl tak akorát ve stresu, protože tyhle věci jdou mimo něj..jako oblečky, které plíny, zavinovačky atd…Teď je umí používat a to mně stačí.
Presne
mel by z toho hlavu kolem a stejne by asi porad volal, co ze teda chci a jak
akorat by byl na nervy…ted se o malou a me krasne stara a jak rikas, umi to pouzivat a to mi staci
a ja si to chtela pripravit nooo
ale kazda z nas to ma jinak…nekdo to ma na haku, nekoho to bavi a pipla se s tim asi ![]()
@Anonymní píše:
@Kristyna.Vechtova tTak to bych neresilajestli že máš neutrální věci a babička jsou akcni
.Necháte se překvapit ,tak to je hezké já chtěla taky,ale pindíka se dá jen málo přehlédnout ,znám to od prvního syna u něj jsem taky hned poznala že je to kluk
No prvni syn byl taky akční a pinďu ukazoval, ale u druhýho když jsem řekla, že to vědět nechceme, tak nám nikdo neukázal a musím říct, že u syna jsem to taky poznala, ale tady tím že nám fakt neukázali tak prostě nevím a jsem ráda
přeci jen s tím druhým už to člověk tak nějak „zná“ tak chceme aspoň nějaký překvapení
a vědět jak budu mít klidné těhotenství - myšleno tak že se mě každý nebude ptát a úplně každý „prd“, tak si to nenecháme říct ani u prvního ![]()
@Kukacka123 však jasný, tak mladej je hodnej, ale zatím nevidím důvod, když se mi něco líbí tak si to koupím apod, ale praní zatím odkládám a myslím, že chlap (teda ten můj) by to fakt neřešil stylem - Ježíš nechala na mě prádlo
prostě by to hodil do pračky a pak do sušičky
ale to mluvím o tom, kdybych náhodou porodila dřív a neměla vypráno, jinak si to samozřejmě ráda a s chutí vyperu, očuchám a poskládám podle svého
ale já na kdyby nehraju, neb jak říká moje babička, kdyby byly v pr*eli ryby, nemusely by být rybníky
takže bych to asi už neřešila a nechala to na každé mamince, kdy ona uzná za vhodné
![]()
@P4ja tak nevím jestli je chlap ve stresu z toho že by měl vyprat, tak je podle mě trochu chyba jinde
no bože tak by vypral oblečky, myslím si že na chystání jsou podstatnější věci než zrovna praní a žehlení, ale uzavřela bych to tím ať si každá chystá výbavu kdy ona uzná za vhodné ![]()
@Kristyna.Vechtova tak pokud by zenska porodila driv, tak by si to snad nemyslel zadnej chlap, to by byl de*bil
muj chlap by se k tomu taky postavil celem, na to ho znam moc dobre
ja si to proste chtela udelat sama
…ale zrovna prani a zehleni nevidim duvod na nem nechavat, kdyz mam MD a cas ze
ale tak kazdy at si to udela jak chce
jinak asi zadna nepremejsli nad tim, ze porodi driv
uz se to tu moc hroti ![]()
@Kukacka123 to je jasné
brouček…Já bych taky byla radši kdyby se nám to přihodilo dřív,ale zas jsem ráda ,že se to nestalo až po tom,co bych si dítě přivedla domu.Ted to vyjde věřím tomu
.