Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
já jsem ležela s klárkou ve 32tt na rizikovém, protože jsem měla úplně průchozí čípek a dotkorka nahmátla hlavičku. dostala jsem kortikoidy okamžitě. pouštěli mě domů do klidového režimu za 10 dní, když už se nález nezhoršoval a klárka se narodila 38+3. pro mě ty kapačky kortikoidů byly i takovým psychoologickým uklidněním, že kdyby se náhodou rozjel porod, tak to malá zvládne. ani by mě nenapadlo je odmítnout
a s tím dozráváním plic, doktoři na rizikovce v podolí říkali, že dozrávají kolem toho 34tt. že pak se už kortikoidy nepíchají.
to jsem netušila, že vydrží jen krátce, já myslela, že je to napořád
jejda tak jsi skončila ve špitále-tak to byla ráno fakt plodovka? ráno jsem četla tvoji diskuzi
no já ležím doma, protože s tímto nálezem už jsem v nemocnici byla a nic mě nepíchli, tak mě ted dr.říkal, že je zbytečný být v nemocnici, když mě to stejně nepíchnou
O tom taky slyším poprvý, že mají účinnost jen krátce, to se mi moc nezdá ![]()
Naopak dřív se píchala do zadku Dexona, dvě dávky, dneska už jen jedna dávka kortikoidu, který se jmenuje podobně, ale nemůžu si vzpomenout… ![]()
No jinak já tedy rodila 33+3 s kortikoidy a dýchal dobře, kamarádka rodila 33+2 bez kortikoidů, tý odtekla voda a nestihli je, a malýho museli převézt z Hořovic do Podolí, kde byl ještě 5dní na kyslíku, druhá kamarádka rodila 35+3 na Kladně a malýho převáželi vrtulníkem taky, do Krče, protože měl problémy s dýcháním.
Ale tý teda taky odtekla voda, tak třeba měly obě děti navíc ještě potíže díky infekci, kvůli které se narodily dříve…
ano je to pravda, pokud nedojde k porodu tak se píchá znova, nevím, jak dlouho vydrží ale Google určitě bude vědět.
I se píchají různý dávky… Já dostala v nemocnici v Prachaticích dávky po 12 hodinách a celkem 4… v ČB píchají po 24hodinách, tudíž dávky jen 2 ![]()
Prave som si nasla vasu diskusiu, vdaka za info, dufam, ze tiez nebude treba malemu kortikoidy. Lezim od 26tt, teraz som 29tt, cipok je 31 mm, ale dr. nahmatala hlavicku a otvorena som na 5mm x 8mm, ako som si vylustila z tehu knizky. Beriem magnezko a lezim doma a dufam, ze maly aspon do 34tt vydrzi v brusku…
U nás se taky píchají po 12ti hodinách a 4dávky a dr. právě říkal, že by se musely po tom týdnu až 10ti dnech píchat znova, ale pokud se nález nemění a není nijak špatný, tak je nepíchají, snižuje to imunitu atd.
Soni, musíme do toho 34.tt min. vydržet ![]()