Kdy horečku srážet a kdy ne?

25211
7.2.16 22:35

Kdy horečku srážet a kdy ne?

Ahoj maminky,
můj dotaz je na ty, co nesráží teplotu/horečku léky. Já to začala děla asi před 1,5 rokem a perfektně to funguje. Ale trochu se v tom ztrácím.
Je nějaké pravidlo, kdy srážet a kdy ne? Pokud se vyskytne z nenadání nějaká viroza, tak je mi to jasné. Ale co očkování? Nebo když vím, že běží chřipky, anginy, nebo chytnou ouška?
Příklad. Dcerka 4 roky, horečky od pátku. Nechala jsem být. Když ji stoupala (měla max. asi 38,7), tak prostě usnula a vyspala se. Po vyspání rapidně lepší. Noc taky dobrá. Druhý den zase začala stoupat, dcerka si krásně sama řekla, že je unavená, vyspala se. Dodám, že i předpisově pila. Fakt si tělo krásně říkalo, co chce. A dneska, když jsem myslela, že je „vyhráno“, tak před asi hodinou řev, pláč a naříkání, že ji moc bolí krk. Takže to tipuju na aginu. No dala jsem Nurofen, protože vím, jak taková angina bolí, že? Zítra půjdeme k doktorce.
Možná to zní zmateně, dost věcí je jakoby asi jasných - že teda po několika dnech neklesání jedu k doktorce, že to nenechám. A nerada bych, aby něco třeba přechodily…
Díky všem za rady a ujasnění

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13782
7.2.16 22:42

Já teda nejsem úplně odborník, sice nesrážím, ale syn zas tak často teploty nemá. Takže dávám Nurofen jen na bolest nebo pokud nemůže při teplotě spát a budí se (většinou s pláčem). Pokud klidně spí, tak nesrážím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35425

Mas zajimave dite.
Moje dite pri horecce ( nad 38,5, nizsi za horecku, se kterou je treba cokoli delat, nepovazuju) prave nemuze spat ani usnout, je mu opravdu spatne, nepije a bez srazeni proste nefunguje. Dokonce ho takova horecka i vzbudi a podle toho casto poznam, ze ji ma tak vysokou. Teplomer vlastne vytahuju jen proto, ze s horeckou musim k dr. kvuli OCR, poznam uz podle chovani, kdyz ji musim neco dat ( tedy az nad tech 38,5, vetsinou to byva o neco vic).
Takze vlastne nevim, asi mam jinou definici horecky :nevim: A to jsem se doted nepovazovala za tu, co nesrazi…

Příspěvek upraven 07.02.16 v 22:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11051

@Aries6 Nejde mi do hlavy, proč nedostala lék už v pátek, když spala, mohla se vypotit, Nurofen je i protizánětlivý, absolutně tebou posaný postup nechápu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
@Aries6 píše:
Ahoj maminky,
můj dotaz je na ty, co nesráží teplotu/horečku léky. Já to začala děla asi před 1,5 rokem a perfektně to funguje. Ale trochu se v tom ztrácím.
Je nějaké pravidlo, kdy srážet a kdy ne? Pokud se vyskytne z nenadání nějaká viroza, tak je mi to jasné. Ale co očkování? Nebo když vím, že běží chřipky, anginy, nebo chytnou ouška?
Příklad. Dcerka 4 roky, horečky od pátku. Nechala jsem být. Když ji stoupala (měla max. asi 38,7), tak prostě usnula a vyspala se. Po vyspání rapidně lepší. Noc taky dobrá. Druhý den zase začala stoupat, dcerka si krásně sama řekla, že je unavená, vyspala se. Dodám, že i předpisově pila. Fakt si tělo krásně říkalo, co chce. A dneska, když jsem myslela, že je „vyhráno“, tak před asi hodinou řev, pláč a naříkání, že ji moc bolí krk. Takže to tipuju na aginu. No dala jsem Nurofen, protože vím, jak taková angina bolí, že? Zítra půjdeme k doktorce.
Možná to zní zmateně, dost věcí je jakoby asi jasných - že teda po několika dnech neklesání jedu k doktorce, že to nenechám. A nerada bych, aby něco třeba přechodily…
Díky všem za rady a ujasnění

jak je při horečce tobě? vezmeš si paralen? nebo něco jiného?
použila bych zdravý rozum.. dyž vím, že je mi pri 38,5 špatně tak nenechám dítě usnout.. třeba mýmu malýmu se ve spánku horečky vždy ještě zvedne, budí se a není odpočatý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25211
7.2.16 22:45
@Trojlístek píše:
@Aries6 Nejde mi do hlavy, proč nedostala lék už v pátek, když spala, mohla se vypotit, Nurofen je i protizánětlivý, absolutně tebou posaný postup nechápu…

Tak ona se vypotila i bez prášku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13782
7.2.16 22:47

@mroe každé dítě je jiné, některé vyšší teplotu snáší špatně a pak je lepší samozřejmě srazit.

@jdukolem já si třeba při horečce Paralen neberu, pokud mě nebolí hlava. Většinou jsem unavená a jdu spát. Proč srážet, když dítěti „nic není“ a klidně spí? Horečka je obranná reakce těla, ničí viry a bakterie, srážením se obranná reakce zastavuje (snižuje se účinnost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11051
7.2.16 22:48
@Aries6 píše:
Tak ona se vypotila i bez prášku.

Není v pohodě, nespí dobře, neodpočine si…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25211
7.2.16 22:49
@mroe píše:
Mas zajimave dite.Příspěvek upraven 07.02.16 v 22:42

Tak já se řídím chováním dětí. Ona prostě sama lehne a spí. A ta prostřední, když měla loni chřipku a stoupalo ji to nad 38,5, tak kdybych se na ni nezaměřila a nezměřila, tak to ani nepoznám. Lítala tady, normálěn si hrála a pak prostě lehla a usnula. :think: Další den byli obě fit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25211
7.2.16 22:50
@AnastazieB píše:
@mroe každé dítě je jiné, některé vyšší teplotu snáší špatně a pak je lepší samozřejmě srazit.@jdukolem já si třeba při horečce Paralen neberu, pokud mě nebolí hlava. Většinou jsem unavená a jdu spát. Proč srážet, když dítěti „nic není“ a klidně spí? Horečka je obranná reakce těla, ničí viry a bakterie, srážením se obranná reakce zastavuje (snižuje se účinnost).

Tak, přesně o tomto mluvím a takhle to dělám. JEn mám strach, jestli dobře. Protože teď se to očividně přehouplo v anginu a tudíž dneska Nurofen dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13782
7.2.16 22:51

@Trojlístek prosím tě jak můžeš vědět, jestli se cizí dítě vyspí nebo ne? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11051
7.2.16 22:51

Taky si myslím, že je to o tom jak kdo horečku snáší, každý je jiný. Ale pokud budu mít dítě, které ji bude snáše hůře, tak určitě lék podám. A to už u čtyřletého dítěte vědět lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25211
7.2.16 22:52
@Trojlístek píše:
Není v pohodě, nespí dobře, neodpočine si…

To není pravda. Spí krásně, paradoxně tu noc spala líp, jak když je zdravá. Loni při chřipkách byly obě fit do druhého dne. Kdybych srážela, tak jim stoupá třeba 2,3 dny :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25211
7.2.16 22:53

Já se tady nechci hádat a dělat hypotézy. Chci znát fakta… Chování dcery jsem popsala myslím celkem jasně.
Co jsem se zatím dočetla, tak je dobře nesrážet, nechat pracovat a posiluje to imunitu. Ale nechci, abych zapříčinila pravý opak.

Příspěvek upraven 07.02.16 v 22:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11051
7.2.16 22:54

@AnastazieB No asi jsem to hodně zobecnila, nicméně když už je teplota přes 38, tak kvalita spánku nebude taková, jako bez teplty, či při zvýšené teplotě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí