Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Sindarelo snad nevyzní moc rýpavě, když řeknu, že podle mě odpověď č. 4 je ta správná…a fakt to tak nemyslím a už vůbec ne v tento den:)
Já myslím, že správný čas poznáš, až přijde, až se na to budeš cítit. Co se týče preeklampsie, tak oni to maj v záznamech dři, takže si to ohlídaj, neboj se…
Zkrátka až pocítíš, že teď je ten čas, jdi do toho a nech to na přírodě…nedá se vůbec říct, kdy je to nejlepší, kdy je nejlepší odstup od druhého dítka, protože to je silně individuální, spoust avěcí se mění průběžně a navíc čím víc budeš řešit, tím hůř to pak půjde a tím víc tě zklame, až to nepůjde podle představ a plánu:)
Přeju ti hodně štěstí!
Gabča a spol
PS: můj plán byl mít druhé tehdy, když první bude nezávislé na kočáru. Te´d vidím, že ideální stav by byl mít téměr skorodvojčata (tedy brzy po sobě). Ale můj celkový stav nebyl v takovém rozpoložení a klidu, abych to přežila ve zdraví, o dětech nemluvě. Budu mít rozdíl necelého 3,5roku - a i tak se bojím, že to bude málo, bude to moc. S Bráchou jsmeo 5,5roku, pro nás to je moc, jiní to cítí jako ideál:)
Ale v pohodě. Spíš mě to uklidnilo, že se vlastně nic neděje. Díky. Tak všem pěkné Vánoce a šťastný nový rok.
Sindarela
Ahojky,
nemůžu ti radit z pohledu vícenásobné maminky…ale spíš z pohledu snažilky.
To jestli otěhotnět nebo né musíš cítit v sobě, prostě se zastav a v klidu se rozvaž jestli je to opravdu to po čem tvé srdce touží a co přinese smysl tvému konání v životě.
Co se týče vědového rozdílu mezi sourozenci…moje kamarádka si pořídila druhé dítě hned jak mohla, takže je teď mezi nimi rozdíl něco lehce přes rok. Říká, že by to jinak nechtěla, ale jak ji vydím, je hrozně uhoněná, malá už chodí a je hodně zvídavá, klučina už leze a je taky všude, takže je občas problém je uhlídat…a kolikrát zjišťuje, že prostě nestíhá, že je devět večer a malá ji usla na gauči a ještě nevečeřela. Podle mě je asi nejvhodnější ten odestup cca 3-5 let, ale je to jen teoretický předpoklad. Já osobně mám o 16 let starší sestru, ale to je už moc…celé mládí jako bych měla dvě mamky. Ale na druhou stranu to bylo fajn v době dospívání…byl tu někdo s kým se dalo mluvit o věcech o kterých jsem s mamkou neměla odvahu (a to máme s mamkou velmi blízský vztah). Sestra byla takovým dobrým kompromisem mezi starostlivými a ochraňujícími názory mamky a mojimi střeštěnými pubertálními názory…rychle jsem se díky tomu naučila chápat obě strany.
A co se týče moc přemýšlení…je lepší si to v klidu všechno probrat a pouvažovat. Jsem taky taková. Prostě musím zvážit všechny možnosti a důsledky…pak je totiž člověk líp připravený, i když si život najde vždycky skulinku jak překvapit. Jen člověk u toho nesmí ztratit rozvahu a úsudek.
Doufám, že ti tohle aspoň trochu pomůže při hledání odpovědi…ale odpověď vždy musíme najít v sobě ![]()
Pěkný den, prosím o zachování anonymu, chodí zde přátelé a nechci aby toto věděli
. Je to spíš jen pro zajímavost ale - Otěhotněla jste některá přesně v den, kdy mělo Váše předešlé dítě narozeniny? Jde o to, že mi to právě tento měsíc tak vychází a já si říkám, jestli to nemám brát jako takové znamení
. Původně totiž miminko plánujeme spíš až koncem roku (máme proto své důvody). Takže mám být racionální a držet se toho konce roku, nebo to brát přes intuici?
@Anonymní píše:
Pěkný den, prosím o zachování anonymu, chodí zde přátelé a nechci aby toto věděli. Je to spíš jen pro zajímavost ale - Otěhotněla jste některá přesně v den, kdy mělo Váše předešlé dítě narozeniny? Jde o to, že mi to právě tento měsíc tak vychází a já si říkám, jestli to nemám brát jako takové znamení
. Původně totiž miminko plánujeme spíš až koncem roku (máme proto své důvody). Takže mám být racionální a držet se toho konce roku, nebo to brát přes intuici?
Jste měli jeden jediný sex v tom měsíci, že to víš tak jistě?
@Anonymní píše:
Pěkný den, prosím o zachování anonymu, chodí zde přátelé a nechci aby toto věděli. Je to spíš jen pro zajímavost ale - Otěhotněla jste některá přesně v den, kdy mělo Váše předešlé dítě narozeniny? Jde o to, že mi to právě tento měsíc tak vychází a já si říkám, jestli to nemám brát jako takové znamení
Myslím, že když chceš, tak znamení můžeš vidět v čemkoli. To, že je hledáš, teda znamená, že už čekat nechceš. Takže pokud v tom nebrání vážné důvody a partner s tím souhlasí, pak směle do toho.
@lleennttiillkkaa Ovulace teprve bude, právě vychází na to konkrétní datum, takže sex může být ještě několikrát
spíš mám prostě dilema zda ještě počkat…
@Ancek skvěle vystihnuté, asi takto to cítím
ale rozumově by chtělo ještě počkat…
Ahoj holky,
chtěla bych se poradit, získat Vaše rady ohledně případného 3. těhotenství. Prosím pište:
1. S jakými pocity jste vstupovaly do dalších těhotenství po zkušenostech z předchozích porodů a těhotenství (při prvním jsem ztratila hodně krve, že jsem potom omdlela, druhé bylo zakončeno těžkou preeklampsií a porod vyvolán, následovaly 3 týdny vysokého krevního tlaku, prostě mám strach, obavy a zase strach)
2. Jaká je vhodná doba pro další otěhotnění, to znamená, kolik bude tomu drobkovi, který se už vyklubal z miminka…zkrátka jaký věkový rozdíl
3. Kdy poznám, že opravdu chci otěhotnět???
4. Nebo nad tím vším tak hrozně přemýšlím???
Děkuji Sindarela