Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chci se zeptat, v kolikátém měsíci miminko přestává během dne plakat? Mám čtyřměsíční miminko. V kočárku ok, pak přijdeme domů, potřebuju uvařit, dám ho na hrací deku. Vydrží mu to tak pět minut a začne pofňukávat, pak se to stupňuje. Odbíhám ho pohladit, ukonejšit, zkouším dudáka (někdy ho vyplivne, jindy si ho na chvíli vezme..) S manželem se ani v klidu nenavečeříme. Většinou je to za velkého řevu. Tak by mě zajímalo, v kolikátém měsíci se zabaví sám a na dýl. alespoň na půl hodiny. Nebo kdy úplně přestane plakat a spíš žvatlá.-)
Chtěla bych vyzkoušet šátek, ale nevím, jestli se mu nebudou ničit zádička. A jestli by to vůbec pomohlo.
Už v tom třetím klidně
To ti jako jen tak leží na dece a…?
Máte lehátko? Nebo máš manducu třeba?
@berry4 Do lehátka ho taky dávám. Tam vydrží pět minut a pak se začne vztekat:-( Manduca nevím co je… A na dece leží, nic jinýho neumí:-)))) Ale nad sebou má hračky, tak do nich chvilí mlátí a pak ho to přestane bavit a řve.
@MiriJ ahoj, já měla taky první 4 měsíce uplakánka, běda jak jsem ho někde odložila
pak se to v tom pátým měsíci nějak zlomilo a mám doma vysmátý sluníčko.
@zoretka08 Ahoj:-) Takže kolem pátého už v klidu uvařím, bez breku?:-)
To máš jako všechno individuální. Řvát ti může do půl roka, nám třeba ještě ani nezačala (5,5 měs). Prostě vyžaduje pozornost nebo jen koukat kolem sebe a na dece to prostě nejde.. ![]()
To je prudce individuální ![]()
Starší dcerka ve dvou měsících vydržela hodinu pod hrazdičkou, když byla unavená, tak zavřela oči a usnula.
Mladší tolik samostatný není, očekávám drobné zlepšení, až se začne sám pohybovat… Ale třeba taky ne a bude mě držet za nohu ještě ve třech letech ![]()
@MiriJ Ve 4,5 měsících mi občas vydrží i půl hoďky, ale někdy taky ne a musím ho co 5 minut zabavovat. Nevydrží ti, ani když si ho dáš v lehátku ke stolu a budete na něj při jídle mluvit? Já třeba vařila tak, že jsem si přitáhla puzzle na zem do kuchyně, malýho na něj s hračkama a když ho začali nebavit, tak jsem zpívala, mluvila na něj a tak.
@MiriJ neboj, určo se to brzo zlomí… začne víc vnímat ty hračky, začne ho víc zajímat svět kolem něj.. a ty můžeš v klidu vařit. Ale pozor, dlouho to nevydrží, ten můj od 9.měsíce stojí takže ted zase pro změnu furt hlídám k čemu si stoupá a zda nepadá a tak
takže vařím sice bez breku ale stále ve střehu ![]()
Moje neplakalo nikdy, jen zakňourala, že má hlad
To se fakt nedá říct.. Nicméně to nejnáročnější mimino z mého okolí se umělo zabavit až tak po roce a půl. A to už byla jeho máma na palici, že se to snad nikdy ani nestane..
Ahoj ![]()
to máš jak kdy. Máme roční holčičku a i teď se někdy chvíli zabaví sama a jsou dny, kdy chce být jen u nás, občas se přitulit, chvíli poponést a ukázat, co vařím…
Jako mimi to bylo to samé. Občas vydržela na dece a bouchala do hrazdičky, nebo jen tak pozorovala nad sebou kolotoč, ale to jí vydrželo max. půl hodinky, spíš těch 15min. a už se dožadovala naší pozornosti.
Jedli jsme většinou, když spala a když jsme si chtěli dát kafíčko, tak jsem ji měla v klíně. ![]()
Když začala lézt, stačilo otevřít v kuchyni šuplík a na hodinku bylo o zábavu postaráno. ![]()
Vím, že to je někdy náročný, protože člověk chce zvládnout tolik věcí doma udělat, ale vydrž a užívej si tulení, později už o to Ti drobíni stát nebudou. ![]()
V klidu uvarit? Asi tak v roce a pul a to jeste jenom nekdy
Tak já nemám samostatné ani jedno dítě. Starší dala pokoj až po 1roce a mladší 9m je na tom zatím stejně.
@babice Ahoj:-) děkuji za optimistický vzkaz:-) Každý den si oddechnu, že je mimčo zase o něco starší a sleduju, jestli už třeba si dokáže déle hrát bez pláče:-) Ale nejhorší je to večer po koupání. To dokáže třeba dvacet minut tak šíleně řvát, až se začne dávit, fialovět atd. Vůbec nevím čím to je. Nosíme ho, houpeme, mluvíme na něj, hladíme. Nic nepomáhá. Najednou jak když utne a je klid:-)))
Nepřestává se plakat v určitém měsíci, dítě pláče, protože mu něco je, protože ho to nebaví…
Když mám dceru (7m) v ohrádce a potřebuji něco dělat a ji to nebaví, vezmu si ji k sobě - buď ohrádku přenesu, dám ji do sedačky na stůl nebo se už i stalo, že jsem ji hodila do nosítka na záda a s klidem jsem umyla a utřela nádobí. Šlo o to, že chtěla být se mnou a chtěla se zabavit. Takhle se najednou dostala do nové pozice, pozorovala vše kolem apod.
To samé to bylo i dřív, ne jen teď. Musíš se naučit ho zabavit, vymyslet něco, co mu přijde zajímavější než ležení na dece.
Malá si hraje na dece většinu času, ale když ji to nebaví a třeba večeříme apod., vezmu si ji k sobě na klín…sice se nejí zrovna pohodlně, ale ona je spokojená, protože najednou může zkoumat a pozorovat hromadu jiných věcí…