Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše:
Nebudou. Moje kolegyne maji vekovy rozdil deti od 6 po 10 let a nerozumi si.
Nechapou, kdyz mluvim o mojich, ze jsou partaci. Proste maji jedinacky, prestoze vic deti.
Zpetne lituji, ze dopustily velky vekovy odstup. Cas nevrati.
Ja bych nepausalizovala. Moje nejlepsi kamaradka z dětství je o dva roky mladsi nez jeji segra a nijak extra si nerozumí, spis naopak. A pak mam v okoli lidi, ktery maji mezi sebou třeba tech 6 let a vztahy super..ja to slýchám ze vsech stran, ze maly věkový rozdil je top a proc jsem s detma nenavazala atd..u nas je to samozřejmě trosku jina situace. Taky jsem si naivne myslela, ze budu mit mensi vekovy rozdíl. Kdyz byl malemu rok a pul, nechali jsme vecem volny průběh. Uz je to skoro rok a třičtvrtě, ja zpatky v práci a tam nejak porad doufam, ze to druhy ještě klapne. Ale ty 4 roky mezi sebou budou mit urcite, to se neda svítit, mozna vic? Jo, kez by tohle slo fakt naplanovat ![]()
Pardon, blblo mimino, příspěvek 100×
Příspěvek upraven 29.09.19 v 08:19
Pardon, blblo mimino, příspěvek 100×
Příspěvek upraven 29.09.19 v 08:20
Ja mam deti 22 mesicu od sebe. Chteli jsme tak 2-3roky, ale zadarilo se hned. Ze zacatku to bylo narocny, i tim, ze nenam zrovna jednoduche modely a byli jsme na ne uplne samy, bez moznosti si nejak orazit. Ale od roku a pul mladsiho super. V planu bylo i treti, ale jak tu nekdo psal, s vekem se ti zdravi nezlepsuje, spis naopak a navic ted, kdyz je mladsi pres 4, tak uz se nam do mimina nechce. Uz jsme na ti svym zpusobem pohodlni. Navic ja to miminkovske obdobi nejak extra nemusim.
Deti jsou fakt partacu, bavi je stejne veci, starsi tahne mladsi. Je tu i dost kriku, kdyz spolu souperi a snazi se prosadit, ale kdyz kouknu po okoli, kde maji deti s vetsim odstupem, tak bych nemenila.
Ale kazdy si to musi rozmyslet sam, co mu vyhovuje.
@alialiali píše:
Není, sama jsem jedináček ( btw celé dětství jsem si přála sourozence mít, protože kamarádky v ulici jsem neměla), ale já to psala v souvislosti s tím, že pokud 1.dite máš později (třeba v 34 letech) a chceš děti 2 tak si pauzu s 2.ditetem radši nedáš a „sfouknes“ to rovnou (a budeš dle tebe ta vyřízena matka, ale holt jsi třeba partnera na dítě našla pozdeji)
Nás syn byl jedináček 14 let a bylo to naprosto spokojené dítě a znám dost jiných jedináčků, kterým to nevadilo. Tady se z toho dělá pomalu tragédie - honem honem druhé, hlavně aby nebyl jedináček. Tak bude no, stejně záleží na rodičích a jejich přístupu a ne na tom, kolik dětí je.
Mám kluka rok a čtvrt a ještě si dáváme s mužem půl roku a jdeme na to
mě je 31 a chlapovi 37. miluju své dítě, cizi děti moc nemusím, mateřské pudy mě nijak netahaji, takže chodím i dva dny v týdnu do práce a přesto nechci nijak zásadní rozdíl mezi dětmi. Segra má 4 roky, sice měla pomocníci, ale strašně brzo měly holky jiné zájmy, starší už s mladší nechtěla být, mladší chtěla být pořad ze starší… takže tak. Každý to má jinak, ať si to každý děla jak chce, hlavně aby byli všichni spokojeni ![]()
@Kelsey píše:
Nechapou, kdyz mluvim o mojich, ze jsou partaci. Proste maji jedinacky, prestoze vic deti.
Nepausalizovala bych. Moje nejlepsi kamaradka z dětství je se segrou o dva roky a nerozumi si a zároveň mam okoli lidi, ktery maji rozdil treba tech 6 let a vztahy super..
@Kelsey píše:
Klidně můžou. Moje švagrová má děti 7 let od sebe a tak krásný vztah mezi sourozenci jsem ještě neviděla. Naše děti jsou 14 a mají se taky moc rády, brácha malou rozmazluje a ona se v něm vidí. Když to srovnám se svým (ne)vztahem k sourozenci, se kterým jsem o 2 roky, tak bych brečela.
Ja mam kolem sebe hodně maminek, co maji deti blizko u sebe, vlastne jsme si planovali neco podobného. No ale naplanujte si to
kdyz byl synovi rok a pul, nechali jsme vecem volny průběh s tim, ze si moc prejeme druhé..no uz je to skoro rok a třičtvrtě, ja čerstvě zpatky v praci a pokud se druhe podari, budou mit mezi sebou 4 roky určitě
@mrav píše:
Ale to dítě bude chtít dříve, nebo později parťáka,
Takže já si budu pořizovat tolik dětí, kolik si starší vydupe? A až bude chtít domů šimpanze nebo letadlo tak to poběžím koupit? Asi ne, co? O počtu dětí rozhodují rodiče. Já když jsem za mámou jako dítě přišla, ať ségru prodá, že jí nechci, tak měli dát do Annonce, protože dítě chce? ![]()
@terien píše:
Takže já si budu pořizovat tolik dětí, kolik si starší vydupe? A až bude chtít domů šimpanze nebo letadlo tak to poběžím koupit? Asi ne, co? O počtu dětí rozhodují rodiče. Já když jsem za mámou jako dítě přišla, ať ségru prodá, že jí nechci, tak měli dát do Annonce, protože dítě chce?
A je podle tebe v pořádku mít jedináčka, který tím trpí?
![]()
Já bych řekla že ideální čas na další dítě je když jsou matka a otec připravení. Máme zatím jedináčka a v okolí má dost děti se sourozenci a žádný nátlak od něj se nekonal. Možná spíš naopak v rodině švagrové jsou 3 děti - 5 let,3roky, a 19m. Věřte mi že tam ty vztahy fungují jako luxusní antikoncepce jak pro rodiče tak pro děti ![]()
No každopádně teď bude mít sourozence o 6 let. Zatím vypadá že je mu to jedno
Já mám sourozence 3 a to po 2,9 a 12 letech rozestup a samozřejmě nejvíc srandy jsem si zatím užila asi s tím o 2 roky ale nejlépe si rozumím s tou o 9 let mladší
No, já si myslím, že každý to má jinak, poradila bych zakladatelce se hlavně zamyslet, jak to chce mít ona. To je pořád kamarádky to mají takhle nebo jinak, ony tvůj život žít nebudou.
A jak tady někdo psal, všechno se naplánovat nedá, od puberty jsem měla hormonální nerovnováhu, takže nakonec mám 3 děti 1,5 roku a 5,5 roku od sebe, mezi prostřední a nejmladší jsem 2,5 roku pracovala. A musím říct, že každý rozdíl má své výhody a nevýhody, jde o to, jak je člověk nastaven, někdo je nastaven na toho jedinacka a to je dobře, každý jsme prece jiný.
Taky mam kolem sebe lidi, co maji deti planovane od sebe 6 a vic let, nebo je tak mit chteli. V nekterych pripadech na druhe nedoslo, protoze sel mezitim vztah do kopru, nebo zdravi nebo uz od samostatneho skolaka nechteli zpet k plne zavislemu miminu. Tam kde ten rozdil 6+ je, tak rodice to maji na pohodu, ale deti se mijeji (obcasne poblbnuti starsiho s mladsim nepocitam), pripadne starsi dela vice ci mene dobrovolne chuvu a supluje matku (vcetne vozeni do skolky apod), coz mi vuci tomu starsimu uplne fer neprijde.
@mrav píše:
A je podle tebe v pořádku mít jedináčka, který tím trpí?![]()
A je v pořádku mít víc dětí, kteří si nerozumí a znepříjemňují si život? Jestli bude jedináček trpět záleží obrovskou měrou na rodičích, takže za mě je jedno dítě v naprostém pořádku.