Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám mezi dětmi rozdíl 2 a čtvrt roku, tak to už asi nestíháš
, ale za mě ideální, první rok byl samozřejmě chvilkama náročnější, ale oba jsou naštěstí docela pohodari, od roku mladšího parťáci, teď mají 2 a 4 a baví je stejné věci, dobře se mi plánuje program, hry, hračky… Samozřejmě pořád s příkonem k mladšímu dítěti, ale ja jsme takto strašně spokojená a jsem ráda, že mam odpiplano, mimino už bych nechtěla znovu.
Ze to je nefer voči budúcemu zamestnávateľovi by som vôbec neriešila
jednak sa vám miminko nemusí podariť podľa plánu, a vôbec, zamestnávateľ taky nebere ohľady na tvoje výdaje, keď ti dáva výpoveď…
Pokiaľ s na druhé dieťa ešte necítiš, tak ho ted nemaj
každému sedí niečo iné.
Ja si trebárs vôbec nerozumiem s bratom kt je odomna o 2 roky mladší, naopak medzi mnou. Najmladším bratom je 7 let a mame super vzťah.
Zariad si život podľa seba ![]()
Podle me se ti jen nechce zpatky do plinek a kojeni atd… ale kdyz to nedas ted, tak za par let uz vubec. Aby pak dite nebylo jedinacek
30 je 30 pocitej ze se ti treba muze zhorsit zdravotni stav, napr. zacnou te obcas chytat zada atd…necekala bych
To je moc moc individuální, každý ti vychválí něco jiného. Já mám holky 5 let od sebe a jsem spokojená. Užila jsem si každou zvlášť tak nějak docela na pohodu. Na 2 roky jsem se vrátila do práce a mooooc mi to pomohlo. Jednak vypadnout z toho domácího kolotoče bylo super a pak jsem se pořád mohla těšit na druhou mateřskou. Starší mi mladší už občas zabaví, hrají si spolu hezky i když jsou takhle od sebe. Jediná nevýhod je v plánování volného času - starší třeba už super lyžuje, mladší vůbec, mladší v poledne spí, straší už by někam raději vyrazila… Ale vždy to jde vymyslet ke spokojenosti všech.
Mám bez měsíce rozdíl 3 roky a podle mě je to super, když se narodila dcerka, tak syn už byl parádně samostatný a moc hezky pomáhal.
@cverunka píše:jojo, v tom se taky vidim
Užila jsem si každou zvlášť tak nějak docela na pohodu. Na 2 roky jsem se vrátila do práce a mooooc mi to pomohlo. Jednak vypadnout z toho domácího kolotoče bylo super a pak jsem se pořád mohla těšit na druhou mateřskou.
@Anonymní píše:
jojo, v tom se taky vidimjednotlive materske si uzit, v praci se tesit na tu druhou.. rikam si ze kdybych si ty deti odbyla hned po sobe, tak doma muzu zblbnout a tezko se vracet do nejakeho pracovniho procesu. A pak uz by se nebylo na co tesit, 3.dite asi nebude.
No právě „odbyla“. Já si děcka nechtěla odbývat, ale užívat. A také jsem nechtěla 6 let doma vařit polívečky s dělat bábovky na písku. To by mě zabilo ![]()
Čím dýl, tím líp. Nechápu, jak někdo může být doma s dětma třeba 5-6 let v kuse, mě by hráblo. Uhoněný, ušišlaný, frustrovaný, bez peněz, vztah jde do kopru,… fakt paráda, to prostě chceš.
Podle mě také jsou ty dva roky ideální. Ještě budeš 9 měsíců těhotná, takže tvému 1. Díťeti budou 3 roky. Já mám děti od sebe o 5 let, ale bylo to kvůli tomu, že jsem si dostudovávala ještě bc. titul, takže jsem si pak udělala 2. Dítě v klidu
![]()
@terien vidíš a já mám rozdíl mezi dětmi dva roky a stíhám k tomu částečný úvazek. Nedá se to prostě takhle shrnout, v okolí nejsem jediná matka, co „maká“, takže všechno jde, když hledáš cestu… ![]()
Moji kluci budou 11,5 let od sebe a vubec me to nestve, naopak ja si to chvalim, kluk je rozumnej, samostatnej, pomaha mi a na sourozence se tesi. Akorat s tim tretim ditetem uz si takovy odstup dovolit nebudu moci, tak budu porovnavat co mi sedlo lip ![]()
@řeřicha píše:
@terien vidíš a já mám rozdíl mezi dětmi dva roky a stíhám k tomu částečný úvazek. Nedá se to prostě takhle shrnout, v okolí nejsem jediná matka, co „maká“, takže všechno jde, když hledáš cestu…
Jasně no, já to vidím kolem sebe jak to dopadá a tady to čtu taky každou chvíli. Já jsem taky šla pracovat brzy, neseděla jsem doma 3 roky a co jako?
Záleží taky na věku matky u 1.ditete, zas mít 2.dite už ke 40 tce tak to raději menší věkový rozdíl a být souvisle doma se 2 dětma, je to pro matku náročné, to ne že ne, ale plus je, že to dětství pak mohou prozit spolu jako parťáci a kamarádi, u větší pauzy hrozí víc že z dítěte bude jedináček
Chtela bych si taky spis tak shrnout mou situaci a precist vase nazory a zkusenosti. Mam dite 2 a ctvrt roku a premyslim, kdy se zacit snazit o druhe. Vetsina matek, ktera ma deti v podobnem veku, uz pracuje na dalsim nebo uz druhe ma. Coz je mirny natlak i na me
ale nejsem si jista, jestli ho mit uz ted. Jednou urcite jo. Je mi 30 let, coz neni moc.. rada bych si obcas zasla nekam zaparit, coz bych ted zas nemohla. Prvni tehotenstvi jsem spis mela depku ze mi konci mladi..pripadam si ne zcela vyřáděná. Matky vice deti mi pripadaji uhonene. Ja si ted uzivam ze je muj syn celkem samostatny. Chodime na krouzky nebo ven. Se dvema detmi mi vse pripada slozitejsi. Na druhou stranu nemam se kam vratit do prace, skoncila mi smlouva, takze hledat novou praci a pak odejit.. dite bych chtela treba tak ve veku 4 let meho ditete. Ale asi to neni prakticke a fer vuci praci. Tak nevim kdy do toho jit. Taky vim ze to nemusi jit hned..