Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
v 16tt jsem byla na krevním obraze a hodnota glukózy nalačno je pod 4,5. Čeká mě v budoucnu taky ten OGTT nebo ne, pokud je hodnota nízká? ![]()
Ogtt se doporučuje všem těhotným mezi 24-28tt, takže drtivá většina dr tam posílá všechny těhule.
@mesiah píše:
Ahoj,v 16tt jsem byla na krevním obraze a hodnota glukózy nalačno je pod 4,5. Čeká mě v budoucnu taky ten OGTT nebo ne, pokud je hodnota nízká?
Já měla hodnotu nízkou a na OGGT jsem nemusela, doktorka mě neposlala.
@mesiah ja bych tam byt tebou urcite sla, protoze hladina glukozy na lacno vubec nic nevypovida o jejim odbouravani.
@mesiah Ahojky me dr rikala ze ted to je vse nove, ze dřív se posilalo jen ve veku okolo 30+..A nyní posilaji všechny radsi..Nevim každý dr to ma asi jiny, me dr posila at se objednam mezi 24tt-26tt tak mam ještě cas, nyni jsem ve 21+3tt.
Ale jdu na to.
Ono jde o to, že v pokročilém stádiu těhotenství může tělo začít na cukr reagovat jinak než na začátku nebo za netěhotna. Povinné to samozřejmě není.
Hodnota na lacno neznamena, ze nemuzes mit tehotenskou cukrovku. Vetsina tehotnych s teh. cukrovkou ma lacnou glykemii v poradku. Chodi se po 24. tydnu pokud uz jsi nemela teh. cukrovka v minulem tehotenstvi. Povinne to samozrejme neni, ale urcite se to neda urcit dle lacne glykemie.
Tak jednak - tehotenska cukrovka se obvykle projevi az po 24. tydnu, proto hodnota v 16.tt je o nicem nevypovidajici. Druhak prave proto se dela cely OGTT, cili reakce tela na glukozu po hodine a dvou - kdyby stacil vysledek nalacno, kazdy by si ten test milerad odpustil.
Ale odpoved na uvodni otazku - pokud odmitnes, na test nemusis nikdy. V tehotenstvi prakticky musis jenom porodit.
Ale jestli se ho absolvovat rozhodnes (a ze veci znaly doktor na nej posila plosne vsechny), tak idealni rozmezi je 24.-28.tt. Drive se to jeste nemusi prokazat a pozdeji uz bys zase s nezjistenou cukrovkou zila nekompenzovana prilis dlouho (jinak se to samozrejme ukaze klidne i ve 28.tt).
@mesiah Já měla na lačo hodnoty okolo 4,5 až do porodu a těhu cukrovku jsme měla. ![]()
Na OGTT se chodí se 24.-28. týden, pokud Tě nevyhodnotí jako rizikovou.