Kdy můžu podat žádost o invalidní důchod?

Anonymní
11.10.24 21:02

Kdy můžu podat žádost o invalidní důchod?

Dobrý den, na konci července mi byl uznán status o Ozz. Chtěla bych podat žádost o invalidní důchod 1. stupně, kdy ho můžu podat, když mi byl nedávno ukončen proces o ozz? Tam má uplynout nějaká doba od podání žádosti ne?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10215
11.10.24 21:09

A můžeš mít obojí :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10215
11.10.24 21:11

Ano, status OZZ nemůže získat osoba, u které probíhá řízení o přiznání invalidního důchodu nebo již byla uznána invalidní v jakémkoliv stupni invalidity…ale jak je to opačně…zjisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2381
12.10.24 08:56

Na konci cervence…to je delsi doba. Rizeni je ukonceno.
Ted uz muzete podat zadost o id.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2381
12.10.24 08:57

https://www.cssz.cz/…znevyhodnene
Status OZZ vzniká ode dne nabytí právní moci rozhodnutí, což v praxi znamená marným uplynutím 15 denní lhůty pro podání odvolání, nebo dřívějším dnem, pokud se žadatel vzdal práva na odvolání. Status OZZ je platný do dne vyznačeného na posudku, resp. rozhodnutí. Doba platnosti se stanoví zpravidla na 3–5 let, může být však stanovena i na dobu neurčitou. Status OZZ se automaticky neobnovuje, občan o něj musí znovu požádat. O statusu OZZ nelze rozhodovat zpětně. S ohledem na délku řízení je tedy vhodné podat žádost o jeho pokračování v dostatečném předstihu před termínem skončení jeho platnosti (cca 4 měsíce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.24 07:00

@jejjej no v papíru kde jsem dostala rozhodnutí, že mi uznali ozz, mi nepsali nějakou délku platnosti. Nepsali tam o tom nic. Takže když tam nic není, tak to mám teda na dobu neurčitou?🤔

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.10.24 07:28

@jejjej mě tam píšou že jsem ozz, ode dne právní moci s trvalou platností. Takže to je na dobu neurčitou?

• Citovat
  • Upravit
219
14.10.24 10:14

Ano, máš to trvale.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2381
14.10.24 11:00
@Anonymní píše: Více

Ano trvale