Kdy pořídit psa, před narozením dítěte, nebo až pak?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20155
25.5.14 12:47
@Světlana.k píše:
ale mám pocit že pes a dítě = 2 děti.

Přesně tak :pankac: Ti prevíti se pak ještě v určitém věku spřahnou a ty číčoviny, co dokáží vymyslet a společně zrealizovat.. To je neuvěřitelný 8o :zed: Máme dvě děti a aktuálně čtyři psy (další čtyři se nedávno odstěhovali, čili smečka se trochu zredukovala).. Tak docela vím, o čem mluvím :lol: Co nevymyslí pes, to vymyslí dítě a vzájemně se od sebe učí a kooperují..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
25.5.14 13:04

@Světlana.k bud hned nebo počkat, až budou dítěti aspoň tři roky. jestli byste vydrželi čekat tak dlouho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
25.5.14 13:22

@Světlana.k určitě nejprve miminko! Psa jsme měli, prostě se o něj musíš starat… A když máš k tomu miminko, které třeba nespí, je to mazec :nevim: Nebo rizikové těhotensví a jseš chvíli v nemocnici nebo musíš nějakou dobu ležet… Pejska bych si pořídila až k dětem, které budou trochu větší (třeba školního věku) a pak si jej užijí od štěňátka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2435
25.5.14 16:09

Určitě bych si neporizovala stěně zároveň s miminkem, to mi moc vhodne nepřijde. Psy jsem mela odjakživa, dvě staré cubiny, jedné bude deset, druhe ted bylo devet, do toho prislo pred dvemi lety dítě a popravde toho mam plne kecky. Dřív neustale závody, vystavy, zkoušky,..co mam dítě, je pro me problem i pbycejne venceni, prostě je to fakt náročné. A to podotýkám, feny isou opravdu vycvicene, vuchovane, poslechnou na myšlenku. A presto je to náročné. Před rokem jsem si do toho poridila velmi akční stene pracovního plemene, teď si dovezu druhe stěně, takze dva veterány a dve mimina a rikam uprime, nemit kamaradku, co pomuze, nezvladla bych to. Ale i presto bych si stene pořídila teď nebo pokud vydrzote cekat, tak až bude diteti minimalbe 3 roky. To mi peojde ideální. Dítě už z toho má rozum a pes pro nej bude prinosem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
25.5.14 17:52
@Sluka píše:
To jsem zatím u pejskařů nikde nepotkala, ale občas o tom slyším - máte takovou zkušenost? 8o

Podle mě se tohle stává jen psíčkařům, kteří psům až tak nerozumí, ještě jsem neslyšela, že by se to stalo někomu, kdo psům více rozumí - pracuje s nimi, případně je chová (nějaká „normální“ plemena, s povinnou zkouškou z výkonu či alespoň povahovým testem)… Takže bych rozhodně neviděla chybu ve psech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
25.5.14 18:01
@Lenka 80 píše:
@Sluka já ne ale kamarádka ano. a párkrát jsem to už slyšela i od jiných lidí. já myslím že dobrý je, pokud teda opravdu chceš psa, pořídit ho tak nějak zároveň s mimčem. asi to bude záhul ale to sou dvojčata taky ne? budou to vlastně dvě miminka a budou si rozumět. budou spolu vyrůstat a štěně si na prcka zvykne a nedá pak bez něj ani ránu. a jak tu už někdo psal…štěně si na mimčo zvykne daleko líp než třeba roční a starší pes.

Já bych to nedala, s miminem a hodně malým dítětem bych psa nezvládla vychovat tak, aby zvládl vše potřebné k bezpečnému a kvalitnímu soužití.
U nás s žádným ze psů problém nebyl a pokud se nejedná o rozmazlená, špatnými návyky, resp. nejednoznačným chováním majitele neznetvořená zvířata, tak mimina respektují a pokud je rovnou neochraňují, tak jim jdou z cesty, to je standardní chování zvířat ve smečce, takže kdo má výchovu svého pejska zvládnutou, tak si nemusí dělat starosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
25.5.14 18:02
@zelenaprisera píše:
@Světlana.k bud hned nebo počkat, až budou dítěti aspoň tři roky. jestli byste vydrželi čekat tak dlouho

Pod to se podepisuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.5.14 23:59

Pejska hned, dokud je čas na výchovu.
A bude to shi-tzu, to skoro ani není pes, nebála bych se toho ;-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
27.5.14 00:18

Já si pořídila psa a otěhotněla současně :-)Je to lovecký pes a věděli jsme, že ji chceme pořádně vychovat, až k loveckým zkouškám. Až do porodu jsme na ni měla dost času a taky mně udržela v kondici..Každý pejsek vyžaduje dost času a energie a to maminky většinou navíc moc nemají. Já považuju psa za životní nutnost pro mně, ale určitě bych nepořizovala psa a dítě současně. Buď ho pořídit ještě před porodem, vybrat ho s ohledem na to, že chci dítě a nebo až když je prcek větší. Pokud je pozemek tak dřív. Třeba kolem druhého roku. (Soudím, podle štěňat u švagrové).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
23.8.17 17:20
@Fjodorka píše:
Podle mě se tohle stává jen psíčkařům, kteří psům až tak nerozumí, ještě jsem neslyšela, že by se to stalo někomu, kdo psům více rozumí - pracuje s nimi, případně je chová (nějaká „normální“ plemena, s povinnou zkouškou z výkonu či alespoň povahovým testem)… Takže bych rozhodně neviděla chybu ve psech.

Psům můžete rozumět sebevíc, ale do hlavy mu nikdy nevidíte, tak jako si mohou něco způsobit děti navzájem, i když je budete sebevíc hlídat, může se to stát mezi psem a dítětem, ale ty následky pro dítě mohou pak být nesrovnatelně vážnější. Skutečnost, že pes přichází jako štěně do rodiny, tedy do „kompletní "smečky toto nebezpečí opravdu velice sníží. Problémy pes X dítě se sice častěji budou objevovat u uváděných "psíčkařů“, ale ani zkušeným chovatelům se nemusí vyhnout, pokud budou malé děti k psovi pouštět. Do hlavy člověk psovi nevidí i když je chovatel opravdu zkušený a často jde opravdu o štěstí, že se nic nestane. Pokud člověk nestojí mezi psem a dítětem, vždy se jedná buď o menší či větší risk. Zvířata mám moc ráda, ale po vlastních zkušenostech, i zkušenostech z okolí bych do psa, který je starší než dítě, se kterým se má stýkat, nikdy nešla, i když se bude jednat o vychovaného psa s klidnou povahou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
23.8.17 18:29
@Anonymní píše:
Psům můžete rozumět sebevíc, ale do hlavy mu nikdy nevidíte, tak jako si mohou něco způsobit děti navzájem, i když je budete sebevíc hlídat, může se to stát mezi psem a dítětem, ale ty následky pro dítě mohou pak být nesrovnatelně vážnější. Skutečnost, že pes přichází jako štěně do rodiny, tedy do „kompletní "smečky toto nebezpečí opravdu velice sníží. Problémy pes X dítě se sice častěji budou objevovat u uváděných "psíčkařů“, ale ani zkušeným chovatelům se nemusí vyhnout, pokud budou malé děti k psovi pouštět. Do hlavy člověk psovi nevidí i když je chovatel opravdu zkušený a často jde opravdu o štěstí, že se nic nestane. Pokud člověk nestojí mezi psem a dítětem, vždy se jedná buď o menší či větší risk. Zvířata mám moc ráda, ale po vlastních zkušenostech, i zkušenostech z okolí bych do psa, který je starší než dítě, se kterým se má stýkat, nikdy nešla, i když se bude jednat o vychovaného psa s klidnou povahou.

Stát se může kdykoliv cokoliv, tam je opravdu nulový rozdíl jestli je pes o půl roku starší než dítě nebo naopak. Řeč ale byla o tom, jak pes dítě přijme a jak přijme změnu v rodině. Jsem na tom stejně jako Fjodorka, opravdu neznám zodpovědného pejskaře, který by s tím měl problém, natož tak velký, aby musel dávat psa pryč. Taky moc netuším proč píšeš o nesrovnatelně vážnějších následcích - vždyť je to s dětmi úplně stejné. Nebo myslíš, že neexistují rodiny, kde se něco nevyvede a starší sourozenec vážně ohrozí mladšího sourozence? Tam taky stačí vteřina a může to dopadnout špatně.

Jak myslíš, že to funguje na vesnici? A to to jsou většinou hospodářská zvířata, ne poslušný domácí pes… opravdu většinou mají s tímhle problém lidi, kteří se zvířaty přijdou do kontaktu jednou za čas nebo ti, co nerozumí tomu co chovají. Jinak je úplně jedno jestli máš doma psa, kočku nebo třeba leguána, mnohé děti v tom vyrostou naprosto bez úhony, ale chce to holt trochu zodpovědnější přístup, protože za valnou většinu problémů dítě vs. zvíře můžou rodiče, kteří nezvládnou svou novou roli „rodič + chovatel“ a jedno z toho nebo i obojí prostě zanedbají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
8.9.17 13:39

Také bych si nejdříve pořidila pejska a pak miminko :) s miminkem bude přeci jen víc starostí než s pejskem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.17 17:23
@Nimie píše:
Stát se může kdykoliv cokoliv, tam je opravdu nulový rozdíl jestli je pes o půl roku starší než dítě nebo naopak. Řeč ale byla o tom, jak pes dítě přijme a jak přijme změnu v rodině. Jsem na tom stejně jako Fjodorka, opravdu neznám zodpovědného pejskaře, který by s tím měl problém, natož tak velký, aby musel dávat psa pryč. Taky moc netuším proč píšeš o nesrovnatelně vážnějších následcích - vždyť je to s dětmi úplně stejné. Nebo myslíš, že neexistují rodiny, kde se něco nevyvede a starší sourozenec vážně ohrozí mladšího sourozence? Tam taky stačí vteřina a může to dopadnout špatně.Jak myslíš, že to funguje na vesnici? A to to jsou většinou hospodářská zvířata, ne poslušný domácí pes… opravdu většinou mají s tímhle problém lidi, kteří se zvířaty přijdou do kontaktu jednou za čas nebo ti, co nerozumí tomu co chovají. Jinak je úplně jedno jestli máš doma psa, kočku nebo třeba leguána, mnohé děti v tom vyrostou naprosto bez úhony, ale chce to holt trochu zodpovědnější přístup, protože za valnou většinu problémů dítě vs. zvíře můžou rodiče, kteří nezvládnou svou novou roli „rodič + chovatel“ a jedno z toho nebo i obojí prostě zanedbají.

Souhlasím jen s tím, že stát se může cokoli.
Tvá reakce mi však spíše bohužel připadá jak vehementní sluníčkářská oponentura pouhého teoretika, a i ta teorie? :D

Opravdu si myslíš, že je NULOVÝ rozdíl, když přijde štěně do rodiny, kde už dítě je a případ, kdy se k půlročnímu štěněti narodí do rodiny dítě ( nehledě na ten kolotoč)?Nejlepší období pro socializaci štěněte Ti nic neříká?

Dobře, ale přesunem se k otázce, jak pes přijímá dítě a změnu v rodině.
Pokud neznáš zodpovědného majitele, který by takový problém řešil, tak buď jich neznáš dostatečné množství a nebo mohou být zároveň nezodpovědnými rodiči. Protože např. pokud budeš zodpovědný majitel, budeš se opravdu snažit dělat vše správně a budeš mít tu smůlu, že pes děti opravdu nemusí, např. se jich bojí a ty je budeš chtít zkamarádit, můžeš nakonec skončit jako naivní pejskař a nezodpovědný rodič v jedné osobě, který svému dítěti svou naivitou způsobí následky na celý život. A věř mi, že pokousaných dětí není málo a ne vždy se jedná o nezodpovědné pejskaře. Pokud si tedy pod pojmem zodpovědný pejskař nepředstavuješ samotného pána Boha, protože jsme lidé chybující, ať se snažíme sebevíc. Všechno zkrátka uhlídat nejde a pokud navíc máš takového psa v bytě a u něj dítě, jedná se o ruskou ruletu.

A protože netušíš, proč píšu o nesrovnatelně vážnějších následcích možného útoku od psa versus od sourozence, tak se Ti to pokusím vysvětlit. Průměrný pes má narozdíl od dítěte silnější čelist a větší zuby,…atd. a jeho případné kousnutí bývá nesrovnatelně více devastační, než případné kousnutí od dítěte. Také pes používá při konfliktech tlamu jaksi častěji než to dítě, i to lépe umí, je rychlejší… :mrgreen:.Děti se spíše něčím majznou, ale nekousnou se tak často do obličeje. Ano, mohou si např. ublížit nějakým ostrým předmětem, ale to se dle mého názoru dá hlídat a alespoň trochu předvídat snáž a většinou se opravdu nejedná o takové následky jako po kousnutí.

Pokud se ptáš, jak si myslím, že to funguje na vesnici, tak pokud bys měla zájem, mohu předvést, jsem z vesnice :mrgreen: Vždy jsme měli zvířata(psy, koně, kočky,…), až na toho leguána, toho jsme se vždycky strašně báli, naši ho nechtěli, že by nás mohl pokousat, nebo kopnout, že to riziko je tam horší, než u toho bázlivého psa, co se bojí dětí :mrgreen:.Takže s Tebou nesouhlasím, že zde není rozdíl mezi psem, kočkou a leguánem. To sis snad dělala srandu, viď? :P

Ano, mnohé děti vyrostou mezi zvířaty bez větší úhony, když to rodiče znají a současně neudělají chybu, a také mají štěstí na zvířecí jedince.Ale bez jakékoliv úhony? Škrábnutí např. od kočky ( i rodinného, jinak hodného, mazla) dítě po celé dětství zkrátka neubráníš, pokud tedy s ní bude v kontaktu a nebude se na ni dívat z povzdálí. A zrovna to může být do oka a to, že se to zodpovědnému chovateli nestane? Ano, to riziko tu nebude, pokud je k sobě nebude pouštět :mrgreen: Ale tak jsi to určitě nemyslela, viď?
No a představ si, že mnohým dětem se od zvířete něco naopak stane, třeba v obličeji, tam psi u dětí útočí nejčastěji. Socializaci, výchovu, podmínky psa tu nebudu rozebírat. Zkrátka je to zvíře a do hlavy mu člověk nevidí. Samozřejmě pes většinou vysílá tzv. konejšivé signály, než k něčemu takovému dojde.Ale někdy to může být velice rychlé, že to nepostřehneš ( někteří psi např. nevrčí) a nemáš mnohdy na starosti jen psa. A pak si následky pro dítě vyčítat celý život?
Není tedy nakonec od věci, když už toho psa k dítěti rodiče chtějí, snažit se udělat maximum, jako ten " zodpovědný pejskař", kterého uvádíš, např. právě co nejvhodnější dobou pořízení štěněte kvůli socializaci na dítě? A netvrdit, že rozdíl v socializaci na dítě je u malinkého štěněte versus půlročního, kterému do smečky naopak přibude někdo nový, do té doby neznámý (pokud chovatel, který prodává štěně sám malé děti nemá ), že tento rozdíl je NULOVÝ? Samozřejmě ten rozdíl nebude tak velký, jako u starého psa, kterému do smečky přibude dítě, na který nebyl socializovaný, ale není NULOVÝ, naopak raná socializace je nesmírně důležitá.

Neber to tak, že jsem nějak zaujatá proti zvířatům, konkrétně tedy psům. Vždycky jsem zvířata měla moc ráda a věnovala jim téměř veškerý volný čas. Ale některá Tvá prohlášení jsou dle mého názoru naivní, „poslušný domácí pes“ je pro dítě nebezpečný o to více, že to majitelé právě pro tu jeho jinak poslušnost, roztomilost,…atd. podceňují a často ho byť jen " podvědomě" polidšťují a tento milý pes, který nikdy nikomu neublížil, pak dítě právě nakonec třeba kousne, v lepším případě se POUZE ožene, což bývá často také na šití. A věř mi, že ne vždycky se jedná o ty „parchanty“, kteří psovi ubližovali nebo ho jinak otravovali. Někdy to dítě schytá a neudělalo nic horšího, než jen přišlo nebo prošlo kolem. Samozřejmě o tuto odvrácenou tvář soužití dětí se zvířaty se lidé příliš nezajímají, proč taky, když se kolem nich zatím nic nestalo, nebo často o tom nevědí, ne každý to ventiluje. Není to příjemná problematika.Ale bohužel těch případů je opravdu hodně, nejde jen o zkreslené zprávy v TV v hlavním vysílacím čase. Chirurgové by mohli vyprávět.

Samozřejmě nechci od zvířat odrazovat, naopak, jak už jsem uvedla, mám je moc ráda, ale je lepší si u dětí a zvířat uvědomovat co nejvíce rizik a podle toho se chovat.

Bohužel tedy i zodpovědným chovatelům se tyto maléry stávají, i když samozřejmě ne v takovém měřítku jako chovatelům, kteří o psech málo vědí nebo to dost podcení. Bavila jsem se na toto téma s několika lékaři, a to mají jinak kladný vztah ke psům, a většina mi řekla, že malé dítě k psovi ne. Když ty šité děti pak vidíš, tak je Ti do breku.

Také jsem byla „podobně“ naivní, ale poté, co máš takovou hroznou zkušenost osobní či z okolí, tak ten názor rychlé přehodnotíš, obzvláště jako máma. Ono je roztomilé, když je pes u malého dítěte. Ale pak ta hrůza, když Ti tento pes tomu dítěti ublíží. To dítě opravdu psovi nemusí nic dělat. Psům např. může začít vadit chodící dítě a do té doby byl O. K., stačí aby se takové dítě přiblížilo, podívalo se na psa, usmálo a průšvih je na světě. Někdy se všechno nedá předvídat, i když jseš zodpovědnější sebevíc. Psi jsou různí a tak i jejich reakce na stejný podnět mohou být mnohdy různé. Jeden bude dlouho před tím varovat, např. i zavrčí, jiný to zkrátí, nezavrčí, nestihneš nic, pokud nejseš mezi psem a dítětem.
A pokud se jinak pes chová " božsky", nejde z toho usuzovat, že se tak bude chovat i k dítěti. Většinou prý psi mají k dětem " rozpačitý" vztah a mnoho věcí tolerují a vydrží. Třeba jen tu pouhou přítomnost dítěte. Pak ale může stačit pro nás slabý podnět, který pes vyhodnotí jako hrozbu a je zle. Těžko uhlídáš úsměv dítěte či máchnutí ručičkou do vzduchu, ale to už se opakuju…

Nezlob se, ale Tvůj názor je podle mne zjednodušující, řekla bych černobílý, proto jsem takhle šířeji zareagovala. Zkrátká zásadně nesouhlasím, že se to zkušeným, zodpovědným majitelům psa/psů nestává a že stačí něco o těch zvířatech vědět!

Pokud si někdo chce k malému dítěti pořídit psa, tak za mne od štěněte, do rodiny s dítětem je LEPŠÍ, podchytí se nejideálnější věk štěněte pro socializaci na dítě. Starší ( řádově v letech, ne v měsících)/ starý pes, nezvyklý na děti, může být pak VELKÝ problém. Opět tu nerozebírám ostatní, výchovu, výcvik, podmínky apod., píšu o socializaci.
A pokud máte u malého dítěte psa, ať se vám zdá sebehodnější, tak opravdu bacha! Větu " On nikdy nic neudělal" lékaři slýchávají bohužel dosti často. Je lepší si dávat třeba přehnaný pozor, než pak mlátit hlavou o zeď, jaký byl člověk naivní sluníčkář!
Jsem přesvědčena, že opravdu zkušení kynologové zaujímají spíše rezervovaný postoj k soužití malého dítěte a psa, a když, tak s velikou dávkou opatrnosti, právě proto, že mají dostatečné zkušenosti a mohli by vyprávět.

Nejsem a nepovažuji se za žádného odborníka, ale něco o soužití psa a dítěte jsem se dozvěděla, z praxe, nikoli pouze z teorií a proto tady takto reaguji. Může to přinést více užitku ( odvrátit i pokousání dítěte), než konejšení.
To jsem se ale rozepsala :)

• Citovat
  • Upravit
32028
10.10.17 18:38
@Anonymní píše:
Souhlasím jen s tím, že stát se může cokoli.
Tvá reakce mi však spíše bohužel připadá jak vehementní sluníčkářská oponentura pouhého teoretika, a i ta teorie? :D

Psům se věnuju přes 10 let, ani já, ani nikdo koho osobně znám a přistupoval k věci normálně, nikdy neměl takový problém, aby to muselo vypadat takhle. A to se nebavím o malých kvíkalech, ale o 40 - 70kg obrech, kteří ti skutečně tu ruku klidně ukousnou když budou moc chtít.

@Anonymní píše:
Opravdu si myslíš, že je NULOVÝ rozdíl, když přijde štěně do rodiny, kde už dítě je a případ, kdy se k půlročnímu štěněti narodí do rodiny dítě ( nehledě na ten kolotoč)?Nejlepší období pro socializaci štěněte Ti nic neříká?

Socializovat psa na malé děti lze i bez vlastního doma. Když přineseš psa půl roku před porodem, máš výhodu v tom, že na psa máš zatím teoreticky víc času, ale musíš už v tu chvíli správně nastavit vhodný režim, protože po půl roce pes není ještě ani zdaleka výchovně „dodělaný“. Když ho přineseš půl roku po, tak sice přijde do smečky jako poslední, ale u půlročního dítěte budeš mít přesně ten kolotoč, o kterém se zmiňuješ, takže vychovat v tom psa bude těžší.

Nejlepší je, když jsou ty rozestupy delší, půlroční interval je dost málo, takže ano, ve výsledku je to v podstatě jedno.

@Anonymní píše:
Pokud neznáš zodpovědného majitele, který by takový problém řešil…

Můj text zněl takto: … opravdu neznám zodpovědného pejskaře, který by s tím měl problém, natož tak velký, aby musel dávat psa pryč.

@Anonymní píše:
A protože netušíš, proč píšu o nesrovnatelně vážnějších následcích možného útoku od psa versus od sourozence, tak se Ti to pokusím vysvětlit…

Zranění od sourozenců jsem viděla víc než dost, abych měla představu o tom jak moc je to nebezpečné. Pokud to vnímáš tak, že to jde snáze uhlídat, vůbec ti to neberu. Tím spíš pokud se psy nemáš dostatečné zkušenosti, je rozumné se nepřeceňovat. Akorát tohle je na osobní preferenci a stejně jako pes může kousnout do krve, kočka může drápnout do oka, tak sourozenec může strčit do druhého a způsobit mu otřes mozku a díru do hlavy.

@Anonymní píše:
Pokud se ptáš, jak si myslím, že to funguje na vesnici, tak pokud bys měla zájem, mohu předvést, jsem z vesnice :mrgreen: Vždy jsme měli zvířata(psy, koně, kočky,…), až na toho leguána, toho jsme se vždycky strašně báli, naši ho nechtěli, že by nás mohl pokousat, nebo kopnout, že to riziko je tam horší, než u toho bázlivého psa, co se bojí dětí :mrgreen:.Takže s Tebou nesouhlasím, že zde není rozdíl mezi psem, kočkou a leguánem. To sis snad dělala srandu, viď? :P

Psala jsem tohle: Jinak je úplně jedno jestli máš doma psa, kočku nebo třeba leguána, mnohé děti v tom vyrostou naprosto bez úhony, ale chce to holt trochu zodpovědnější přístup,… = Je to jedno, protože všechna jsou riziková, ale u všech je možné zajistit bezpečné prostředí pro dítě i zvíře. Ale opět je to dost i o osobních preferencích a schopnostech. Tvoji rodiče se báli mít doma leguána s dětmi, pro mě je to třeba do prostředí s dětmi snazší zvíře než kočka.

@Anonymní píše:
Ale některá Tvá prohlášení jsou dle mého názoru naivní, „poslušný domácí pes“ je pro dítě nebezpečný o to více, že to majitelé právě pro tu jeho jinak poslušnost, roztomilost,…atd. podceňují a často ho byť jen " podvědomě" polidšťují a tento milý pes, který nikdy nikomu neublížil, pak dítě právě nakonec třeba kousne, v lepším případě se POUZE ožene, což bývá často také na šití. A věř mi, že ne vždycky se jedná o ty „parchanty“, kteří psovi ubližovali nebo ho jinak otravovali. Někdy to dítě schytá a neudělalo nic horšího, než jen přišlo nebo prošlo kolem.

Tohle je velice oblíbený blud. Případů, kdy pes byl zdravý a vychovaný, a dítě neudělalo nic špatně, následkem čehož skončilo zraněné, je naprosté minimum. Kdysi v souvislosti s kauzou zákonu o bojových psech jsem tuhle problematiku řešila. Myslím, že ty reálné statistiky by tě vcelku překvapily.

A to, že někdo nazve svého či jiného psa poslušným neznamená nic víc než že se mu dostalo korektního vychování a bylo tím dosaženo požadovaného výsledku. Polidšťování, roztomilost apod. s tím nemají vůbec nic společného a rozhodně to neznamená, že dotyčný polevil v ostražitosti. To, že si správně vychovám psa je jen jedna z mnoha podmínek, které musí být splněny pro bezproblémové soužití.

@Anonymní píše:
Samozřejmě nechci od zvířat odrazovat, naopak, jak už jsem uvedla, mám je moc ráda, ale je lepší si u dětí a zvířat uvědomovat co nejvíce rizik a podle toho se chovat.

Ano, přesně tak. S tím naprosto souhlasím. Bez toho to soužití nemůže fungovat bezproblémově.

@Anonymní píše:
Také jsem byla „podobně“ naivní, ale poté, co máš takovou hroznou zkušenost osobní či z okolí, tak ten názor rychlé přehodnotíš, obzvláště jako máma.

Obávám se, že celkově nemáš až tak přesnou představu o mých zkušenostech, takže nemá absolutně žádný význam nad tím polemizovat. Pokud tobě se stalo něco špatného a vybrala sis cestu útěku, je to tvá volba. Někteří se rozhodnou to řešit jinak.

@Anonymní píše:
Nezlob se, ale Tvůj názor je podle mne zjednodušující, řekla bych černobílý, proto jsem takhle šířeji zareagovala. Zkrátká zásadně nesouhlasím, že se to zkušeným, zodpovědným majitelům psa/psů nestává a že stačí něco o těch zvířatech vědět!

Co se jim konkrétně nestává?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.17 23:50

@Nimie Psům se věnuju přes 10 let, ani já, ani nikdo koho osobně znám a přistupoval k věci normálně, nikdy neměl takový problém, aby to muselo vypadat takhle. A to se nebavím o malých kvíkalech, ale o 40 - 70kg obrech, kteří ti skutečně tu ruku klidně ukousnou když budou moc chtít

Už jsem psala „Pokud neznáš zodpovědného majitele, který by takový problém řešil, tak buď jich neznáš dostatečné množství…“.To, že se psům věnuješ přes 10 let o ničem nemusí vypovídat, např. já se jim věnuju skoro 20 let, a také to o ničem zde nevypovídá… Jako nemusí o ničem vypovídat, že zrovna neznáš nikoho, kdo přistupoval k věci normálně, a měl takový problém…

@Nimie Socializovat psa na malé děti lze i bez vlastního doma. Když přineseš psa půl roku před porodem, máš výhodu v tom, že na psa máš zatím teoreticky víc času, ale musíš už v tu chvíli správně nastavit vhodný režim, protože po půl roce pes není ještě ani zdaleka výchovně „dodělaný“. Když ho přineseš půl roku po, tak sice přijde do smečky jako poslední, ale u půlročního dítěte budeš mít přesně ten kolotoč, o kterém se zmiňuješ, takže vychovat v tom psa bude těžší.

Nejlepší je, když jsou ty rozestupy delší, půlroční interval je dost málo, takže ano, ve výsledku je to v podstatě jedno.

Ale o socializaci psa na malé děti bez vlastního doma zde nikdo nepsal. Samozřejmě, že to jde, ale je to náročnější, neboť každý nemá tu možnost. A právě pokud ji nemá a psa bude socializovat až později, není to úplně to samé! V raném věku je socializace nejlepší. Mluvilo se o „NULOVÉM“ rozdílu, nikoli, že později socializovat nelze. Samozřejmě, že lze, ale zkrátka je škoda ten věk pro to nevyužít nebo je pro někoho nemožné sehnat dítě „trenažéra“. Samozřejmě, že delší rozestupy jsou logicky lepší, o tom sice nebyla řeč, ale to naprosto souhlasím.

@Anonymní píše:
Pokud neznáš zodpovědného majitele, který by takový problém řešil…
@Nimie Můj text zněl takto: … opravdu neznám zodpovědného pejskaře, který by s tím měl problém, natož tak velký, aby musel dávat psa pryč.

Tuto reakci jsem nejspíše nepochopila. Vždyť významově je to totéž. :D

@Nimie
Zranění od sourozenců jsem viděla víc než dost, abych měla představu o tom jak moc je to nebezpečné. Pokud to vnímáš tak, že to jde snáze uhlídat, vůbec ti to neberu. Tím spíš pokud se psy nemáš dostatečné zkušenosti, je rozumné se nepřeceňovat. Akorát tohle je na osobní preferenci a stejně jako pes může kousnout do krve, kočka může drápnout do oka, tak sourozenec může strčit do druhého a způsobit mu otřes mozku a díru do hlavy.

Ale zřejmě zranění od psů jsi víc než dost neviděla. Např. v relativně bezpečném prostředí, co se týče ostrých hran, výšek, nebezpečných předmětů apod. je podle mne „normální“ sourozenec pro malé dítě méně nebezpečný, než tebou uváděný 40 - 70kg psí obr. Ale jak píšeš, je to na osobní preferenci. A já bych preferovala „nutné“ potencionální nebezpečí od sourozence, než od psa.
Píšeš:„Pokud se psy nemáš dostatečné zkušenosti, je rozumné se nepřeceňovat.“ Právě když ty dostatečné zkušenosti budeš mít, tak naopak buděš daleko opatrnější než „běžný“ pejskař.

@Nimie Psala jsem tohle: Jinak je úplně jedno jestli máš doma psa, kočku nebo třeba leguána, mnohé děti v tom vyrostou naprosto bez úhony, ale chce to holt trochu zodpovědnější přístup,… = Je to jedno, protože všechna jsou riziková, ale u všech je možné zajistit bezpečné prostředí pro dítě i zvíře. Ale opět je to dost i o osobních preferencích a schopnostech. Tvoji rodiče se báli mít doma leguána s dětmi, pro mě je to třeba do prostředí s dětmi snazší zvíře než kočka.

Ano, tos psala a já přesně na to reagovala. Za mne není jedno, zda máš doma u malého dítěte leguána nebo psa. Rizikovost je nesrovnatelná. Právě proto to s tím leguánem, že se ho naši rodiče báli, bylo podáno ironicky, protože na to snad za mne ani jinak reagovat nešlo ( ale dobrá, beru to tak, že šlo o nedorozumění, a o tom diskuse není ).A bezpečné prostředí nikdy nezajistíš, pouze eliminuješ rizika.

@Nimie
Tohle je velice oblíbený blud. Případů, kdy pes byl zdravý a vychovaný, a dítě neudělalo nic špatně, následkem čehož skončilo zraněné, je naprosté minimum. Kdysi v souvislosti s kauzou zákonu o bojových psech jsem tuhle problematiku řešila. Myslím, že ty reálné statistiky by tě vcelku překvapily.

A to, že někdo nazve svého či jiného psa poslušným neznamená nic víc než že se mu dostalo korektního vychování a bylo tím dosaženo požadovaného výsledku. Polidšťování, roztomilost apod. s tím nemají vůbec nic společného a rozhodně to neznamená, že dotyčný polevil v ostražitosti. To, že si správně vychovám psa je jen jedna z mnoha podmínek, které musí být splněny pro bezproblémové soužití.

Jak už jsem napsala, chirurgové společně s majiteli psů by o takových „bludech“ mohli vyprávět. Bohužel právě tyto případy znám a také jsem je i v textu zdůraznila. A co se týče statistik, platí stále ono Churchillovské, věřím pouze statistikám, které si zfalšuji :mrgreen:

psala jsem: „„poslušný domácí pes“ je pro dítě nebezpečný o to více, že to majitelé právě pro tu jeho jinak poslušnost, roztomilost,…atd. podceňují a často ho byť jen " podvědomě“ polidšťují a tento milý pes, který nikdy nikomu neublížil, pak dítě právě nakonec třeba kousne, v lepším případě se POUZE ožene, což bývá často také na šití.

Bohužel i zde došlo zřejmě k nepochopení textu, „já o voze, ty o koze“. Já psala o psychologickém aspektu „podvědomého“ polidšťování, kdy nebezpečnost pro dítě je právě také v tom, že jinak „poslušný domácí pes“ je často vnímán na rozdíl od hospodářských zvířat (které jsi právě uváděla a vůči kterým to v kontextu mělo vyznít jako porovnání)jako „téměř“ bezrizikový.

@Nimie Obávám se, že celkově nemáš až tak přesnou představu o mých zkušenostech, takže nemá absolutně žádný význam nad tím polemizovat. Pokud tobě se stalo něco špatného a vybrala sis cestu útěku, je to tvá volba. Někteří se rozhodnou to řešit jinak.

Obáváš se zbytečně, neboť o Tvých zkušenostech jsem nepolemizovala, když Tě osobně neznám a reaguji jen na to, co napíšeš, tak logicky celkově „až tak přesnou představu“ ani mít nemohu (zřejmě sis to nepřečetla pozorně, špatně jsi si to vyložila a podle toho dotčeně reaguješ). Psala jsem „Také jsem byla „podobně“ naivní, ale poté, co máš takovou hroznou zkušenost osobní či z okolí, tak ten názor rychlé přehodnotíš, obzvláště jako máma.“ Nerozebírala jsem tedy Tvé zkušenosti, psala jsem o naivních představách, co se týče rizikovosti psů pro děti! Protože v textu, který jsi napsala ta naivita, dle mého názoru, zkrátka je.

Nyní budu psát obecně: Pokud nazýváš útěkem např. separaci dítěte od psa, který vyjel po dítěti a které skončilo na šití, toto dítě ke psovi jen přišlo a nic nedělalo (ani před tím), pes je zdravý, vychovaný, do té doby s dítětem O. K., tak radím zodpovědným rodičům utíkat, jak to jde a neřešit „jinak“.Vím o případu, kdy „Někteří se rozhodli to řešit jinak“ a nakonec roční holčička skončila pokousaná v obličeji.

@Nimie Co se jim konkrétně nestává?

Tak ještě jednou, např. že psovi může dítě začít vadit (bez ohledu na skvělou výchovu, socializaci na děti, podmínky, zdraví apod.) může vyjet a signály před útokem může zkrátit, že čas pak hraje proti Tobě. Bohužel ne vždy se tomu dá dobře zabránit, ať se snažíš sebevíc a i když nejsi úplný zelenáč.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný