Kdy pořídit psa, před narozením dítěte, nebo až pak?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32028
11.10.17 01:04

No, v jednom se určitě shodneme. Já o voze, ty o koze…

… Jako nemusí o ničem vypovídat, že zrovna neznáš nikoho, kdo přistupoval k věci normálně, a měl takový problém…
Však v pohodě, to je jen prosté konstatování. Nějak se mi upřímně řečeno nechce věřit, že jsi vyrostla na vesnici mezi typickou sbírkou hospodářských zvířat, protože tvůj názor „A bezpečné prostředí nikdy nezajistíš, pouze eliminuješ rizika.“ se tak úplně neshoduje s tím tvým „proti zvířatům nic nemám a neodrazuju od nich“.

Ale o socializaci psa na malé děti bez vlastního doma zde nikdo nepsal. Samozřejmě, že to jde, ale je to náročnější, neboť každý nemá tu možnost. A právě pokud ji nemá a psa bude socializovat až později, není to úplně to samé! V raném věku je socializace nejlepší. Mluvilo se o „NULOVÉM“ rozdílu, nikoli, že později socializovat nelze. Samozřejmě, že lze, ale zkrátka je škoda ten věk pro to nevyužít nebo je pro někoho nemožné sehnat dítě „trenažéra“. Samozřejmě, že delší rozestupy jsou logicky lepší, o tom sice nebyla řeč, ale to naprosto souhlasím.
Ano, ten rozdíl považuju za dost zanedbatelný vzhledem k okolnostem, které jsem již zmiňovala.

Ano, tos psala a já přesně na to reagovala. Za mne není jedno, zda máš doma u malého dítěte leguána nebo psa. Rizikovost je nesrovnatelná. Právě proto to s tím leguánem, že se ho naši rodiče báli, bylo podáno ironicky, protože na to snad za mne ani jinak reagovat nešlo ( ale dobrá, beru to tak, že šlo o nedorozumění, a o tom diskuse není ).A bezpečné prostředí nikdy nezajistíš, pouze eliminuješ rizika.
Nesrovnatelná? A jak bys jí konkrétně vyjádřila? Ano, pes je z nich všech nejjednodušší, ale taky nejrizikovější pokud se nepodaří výchova. Pro tebe je horší leguán, pro mě kočka. A definuj mi prosím bezpečné prostředí. Nikdy nemáš bezpečné prostředí, vždycky jsou tam nějaká rizika, ale ve většině případů jsou naprosto přiměřená. Nebavíme se tu přeci o chovu tygrů… ;)

Právě když ty dostatečné zkušenosti budeš mít, tak naopak buděš daleko opatrnější než „běžný“ pejskař.
Samozřejmě, že budeš. Akorát to většinou neznamená strčit nezvladatelného psa pryč nebo si ho vůbec nepořizovat, protože co by kdyby.

ale je to náročnější, neboť každý nemá tu možnost
Když se chce, jde spousta věcí. U mladého psa VŽDY počítám s nutností socializace všech klíčových věkových skupin stejně jako zvířat, připadá mi to naprosto normální. Tím spíš pokud se jedná o mladého člověka, který ví, že v horizontu 15 - 20 let ty děti nejspíš přibudou.

Tuto reakci jsem nejspíše nepochopila. Vždyť významově je to totéž. :D
Není. Váže se to k tomuto:

Tak ještě jednou, např. že psovi může dítě začít vadit (bez ohledu na skvělou výchovu, socializaci na děti, podmínky, zdraví apod.) může vyjet a signály před útokem může zkrátit, že čas pak hraje proti Tobě. Bohužel ne vždy se tomu dá dobře zabránit, ať se snažíš sebevíc a i když nejsi úplný zelenáč.
Já nepsala o tomhle, psala jsem o tom, že neznám zodpovědného zkušeného pejskaře, který by měl problém vyřešit tyto situace, natož aby dával psa pryč. Netvrdila jsem, že tyto problémy se u nich nedějí, psala jsem, že umí minimalizovat riziko jejich vzniku a umí je řešit tak, aby nemuselo docházet k ohrožování dítěte nebo odstraňování psa z rodiny.

Jak už jsem napsala, chirurgové společně s majiteli psů by o takových „bludech“ mohli vyprávět. Bohužel právě tyto případy znám a také jsem je i v textu zdůraznila. A co se týče statistik, platí stále ono Churchillovské, věřím pouze statistikám, které si zfalšuji :mrgreen:
Zvláštní, nejdřív se odkazuješ na informace od lékařů a pak to zpochybňuješ.

Já psala o psychologickém aspektu „podvědomého“ polidšťování, kdy nebezpečnost pro dítě je právě také v tom, že jinak „poslušný domácí pes“ je často vnímán na rozdíl od hospodářských zvířat (které jsi právě uváděla a vůči kterým to v kontextu mělo vyznít jako porovnání)jako „téměř“ bezrizikový.
Píšu o tom samém. Tak to zkusím napsat jinak - jsou to dvě zcela odlišné věci. To co popisuješ nijak nesouvisí s tím označením jako takovým. Celou dobu mluvím o zcela jiném typu lidí než co si zjevně představuješ ty.

Nerozebírala jsem tedy Tvé zkušenosti, psala jsem o naivních představách, co se týče rizikovosti psů pro děti! Protože v textu, který jsi napsala ta naivita, dle mého názoru, zkrátka je.
Jasně, to z tvého celého příspěvku vyloženě čiší :mrgreen: víš, pokud skutečně děláš se psy 20 let, tak bych docela chtěla vidět jak to u tebe probíhá, protože s tak paranoidními názory se většinou setkávám spíš u obětí útoků než u zkušených pejskařů.

Útěkem nazývám třeba to, že tě jedna špatná zkušenost dovede k tak hysterické reakci jakou máš teď tady. Zdravý vychovaný pes neútočí bezdůvodně, to už bys za ta léta mohla vědět. Ale já to chápu, ono je vždycky snazší to smést ze stolu než se pokusit najít skutečnou příčinu. Holt se na tomhle neshodneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.17 14:44
@Nimie píše:
No, v jednom se určitě shodneme. Já o voze, ty o koze…
Přesně tak,já začala vozem a ty tam vždycky hodíš nějakou tu kozu … Jako nemusí o ničem vypovídat, že zrovna neznáš nikoho, kdo přistupoval k věci normálně, a měl takový problém…
Však v pohodě, to je jen prosté konstatování. Nějak se mi upřímně řečeno nechce věřit, že jsi vyrostla na vesnici mezi typickou sbírkou hospodářských zvířat, protože tvůj názor „A bezpečné prostředí nikdy nezajistíš, pouze eliminuješ rizika.“ se tak úplně neshoduje s tím tvým „proti zvířatům nic nemám a neodrazuju od nich“.
Možná právě proto,že jsem vyrostla na vesnici a měli jsme různá zvířata, je mám ráda a neodrazuju od nich.
To, že zde bude vždycky nějaké riziko je prostě fakt,i když se je budeš snažit eliminovat.A právě hlavně u dětí je potřeba na to stále myslet.Opravdu nechápu, jak život na vesnici, kladný vztah ke zvířatům a uvědomování si rizik s nimi spojených jde proti sobě? Ty asi nebudeš z vesnice, kde jsou zvířata, že ne? Např.kladný vztah ke koním se přece nevylučuje s obezřetnost u nich,s uvědomováním si rizik.Víš, že možná právě proto jsem neměla u nich vážnější karambol(nechci to zakřiknout).

Ale o socializaci psa na malé děti bez vlastního doma zde nikdo nepsal. Samozřejmě, že to jde, ale je to náročnější, neboť každý nemá tu možnost. A právě pokud ji nemá a psa bude socializovat až později, není to úplně to samé! V raném věku je socializace nejlepší. Mluvilo se o „NULOVÉM“ rozdílu, nikoli, že později socializovat nelze. Samozřejmě, že lze, ale zkrátka je škoda ten věk pro to nevyužít nebo je pro někoho nemožné sehnat dítě „trenažéra“. Samozřejmě, že delší rozestupy jsou logicky lepší, o tom sice nebyla řeč, ale to naprosto souhlasím.
Ano, ten rozdíl považuju za dost zanedbatelný vzhledem k okolnostem, které jsem již zmiňovala.

Ty jsi ale uváděla NULOVÝ rozdíl, vzhledem k nezanedbatelnosti rané socializacie by to mohlo někoho zmást.

Ano, tos psala a já přesně na to reagovala. Za mne není jedno, zda máš doma u malého dítěte leguána nebo psa. Rizikovost je nesrovnatelná. Právě proto to s tím leguánem, že se ho naši rodiče báli, bylo podáno ironicky, protože na to snad za mne ani jinak reagovat nešlo ( ale dobrá, beru to tak, že šlo o nedorozumění, a o tom diskuse není ).A bezpečné prostředí nikdy nezajistíš, pouze eliminuješ rizika.
Nesrovnatelná? A jak bys jí konkrétně vyjádřila? Ano, pes je z nich všech nejjednodušší, ale taky nejrizikovější pokud se nepodaří výchova. Pro tebe je horší leguán, pro mě kočka. A definuj mi prosím bezpečné prostředí. Nikdy nemáš bezpečné prostředí, vždycky jsou tam nějaká rizika, ale ve většině případů jsou naprosto přiměřená. Nebavíme se tu přeci o chovu tygrů… ;)

Ty potřebuješ KONKRÉTNÍ vyjádření nebezpečnosti?To Ti tu mám začít vypisovat,co se všechno může stát?To si děláš srandu, viď?Možná by Ti mohlo stačit si přečíst mé předešlé příspěvky a zkusit použít zdraví selský rozum.

Právě když ty dostatečné zkušenosti budeš mít, tak naopak buděš daleko opatrnější než „běžný“ pejskař.
Samozřejmě, že budeš. Akorát to většinou neznamená strčit nezvladatelného psa pryč nebo si ho vůbec nepořizovat, protože co by kdyby.

Vyjadřovala jsem se k problematice rizik soužití psa a dítěte a nutné opatrnosti.
To, že to hned znamená strčit..... jsem nepsala.
Ale pokud se vyskytne problém, že pes začne vyjíždět po dítěti a to mu nic nedělá, začne mu např.
vadit jeho přítomnost, tak psa od dítěte separuju a neexperimentuju.Kdyby pes začal vyjíždět po mě, to by byla jiná.Tam bych mohla s případnou nápravou riskovat. Ale jako NORMÁLNÍ máma nikdy! To ale vždy přece neznamená, že musí pes Z DOMU.Pokud jsou pro to podmínky, stačí přece psa separovat od dítěte.

ale je to náročnější, neboť každý nemá tu možnost
Když se chce, jde spousta věcí. U mladého psa VŽDY počítám s nutností socializace všech klíčových věkových skupin stejně jako zvířat, připadá mi to naprosto normální. Tím spíš pokud se jedná o mladého člověka, který ví, že v horizontu 15 - 20 let ty děti nejspíš přibudou.
Já ale nepsala, že to nejde.Příště pořádně čti a nevytrhávej části věty z kontextu.Psala jsem o tom, že je to náročnější.

Tuto reakci jsem nejspíše nepochopila. Vždyť významově je to totéž. :D
Není. Váže se to k tomuto:

Tak ještě jednou, např. že psovi může dítě začít vadit (bez ohledu na skvělou výchovu, socializaci na děti, podmínky, zdraví apod.) může vyjet a signály před útokem může zkrátit, že čas pak hraje proti Tobě. Bohužel ne vždy se tomu dá dobře zabránit, ať se snažíš sebevíc a i když nejsi úplný zelenáč.
Já nepsala o tomhle, psala jsem o tom, že neznám zodpovědného zkušeného pejskaře, který by měl problém vyřešit tyto situace, natož aby dával psa pryč. Netvrdila jsem, že tyto problémy se u nich nedějí, psala jsem, že umí minimalizovat riziko jejich vzniku a umí je řešit tak, aby nemuselo docházet k ohrožování dítěte nebo odstraňování psa z rodiny.

Napsalas, že neznáš nikoho ze zkušených......, kdo by tohle musel řešit a potom, že neznáš nikoho, kdo by řešil takový problém, ale teď jsi to tedy doplnila, aby to bylo jasné
teď už je to srozumitelné.
Jak už jsem napsala, chirurgové společně s majiteli psů by o takových „bludech“ mohli vyprávět. Bohužel právě tyto případy znám a také jsem je i v textu zdůraznila. A co se týče statistik, platí stále ono Churchillovské, věřím pouze statistikám, které si zfalšuji :mrgreen:
Zvláštní, nejdřív se odkazuješ na informace od lékařů a pak to zpochybňuješ.

Konkrétní informace od konkrétních lidí nejsou statistikou a tudíž nejde o zpochybňování.

Já psala o psychologickém aspektu „podvědomého“ polidšťování, kdy nebezpečnost pro dítě je právě také v tom, že jinak „poslušný domácí pes“ je často vnímán na rozdíl od hospodářských zvířat (které jsi právě uváděla a vůči kterým to v kontextu mělo vyznít jako porovnání)jako „téměř“ bezrizikový.
Píšu o tom samém. Tak to zkusím napsat jinak - jsou to dvě zcela odlišné věci. To co popisuješ nijak nesouvisí s tím označením jako takovým. Celou dobu mluvím o zcela jiném typu lidí než co si zjevně představuješ ty.

Pokračování večer

Nerozebírala jsem tedy Tvé zkušenosti, psala jsem o naivních představách, co se týče rizikovosti psů pro děti! Protože v textu, který jsi napsala ta naivita, dle mého názoru, zkrátka je.
Jasně, to z tvého celého příspěvku vyloženě čiší :mrgreen: víš, pokud skutečně děláš se psy 20 let, tak bych docela chtěla vidět jak to u tebe probíhá, protože s tak paranoidními názory se většinou setkávám spíš u obětí útoků než u zkušených pejskařů.

Útěkem nazývám třeba to, že tě jedna špatná zkušenost dovede k tak hysterické reakci jakou máš teď tady. Zdravý vychovaný pes neútočí bezdůvodně, to už bys za ta léta mohla vědět. Ale já to chápu, ono je vždycky snazší to smést ze stolu než se pokusit najít skutečnou příčinu. Holt se na tomhle neshodneme.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.17 15:01

Nevím jestli je dotaz ještě aktuální, ale třeba někomu pomůže:
psa pokud možno pořizovat až když je miminku 2 roky, lépe 2,5let - vysvětlím (pokusím se krátce a zjednodušeně)

jsou dva typy agresivity u psů - u každého psa

• agresivita neafektivní - v podstatě vůli neovladatelná - pes za ni „nemůže“ je to zcela přirozený fyziologický proces. Útok je bez varovných signálů, velmi razantní a většinou fatální (pro dítě obzvlášť) vychází z pudů jako je predace (vidí v dítěti kořist-uvidí-zabije-sežere) proto od 2 let, ideálně od 2,5let. v tomto věku už dítě nemá natolik neobvyklé projevy a láme se přechod vnímání psa z kořisti na člověka

za touto agresivitou stojí většina fatálních útoků na děti.
17 lidí ročně (nevím kolik z toho dětí, ale asi většina) umře v USA na napadení psů z důvodu této agrese
tato agrese opakuji není dědičná, nepřirazuje se ke konkrétním plemenům, nedá se proti ní vycvičit, vychovat, předejít jí…není to o špatné výchově. je to pud.
Fena NO s několika zkoušky výcviku, opravdu perfektně vychovaná doslova sežrala půlku 2měsíčního miminka, které leželo v postýlce (rodiče nic nevěděli-byli v kuchyni a vařili. fena začala od hlavičky, takže bez hluku…)viděla jsem fotky..
Další případ: chlapeček se batolil na zahradě. RTW kontrolovaně pobíhal s majitelem okolo. majitel RTW házel míček…ovšem tato „kořistnická“ hra byla RTW převedena na to batolící se dítě…během sekundy bylo po chlapečkovi
je dost podobných případů. Riziko vzrůstá s počtem psů - ve smečce psi jedou více pudově (viz pravděpodobně nedávný případ chlapečka tady z ČR a několik do té doby nekonfliktních psů..)

není to JEN o výchově psa a dodržování zásad bezpečnosti dítě + pes…to je třeba si uvědomit!! a proto doporučuji. Nejdříve dítě, po té (nejdříve ve 2letech) pořídit štěně pokud je to možné

Druhým typem agrese je agrese psů jako znají asi všichni - afektivní agresivita - předchází jí varovné signály, pes nekouše s cílem zabít a pozřít..výsledky této agrese nejsou většinou tak vážné (ale u malých dětí být zcela jistě můžou - útok směřován totiž většinou na hlavu)
to je agrese z chybné komunikace dítě + pes (např. objetí dítěte - položení rukou přes krk je u psů brán jako výraz dominance apod…)příčina jsou také třeba pseudogravidita, bolest o které ani majitel nemusí vědět a nejčastěji strach, střežení zdrojů a sociální postavení zvířete. a ano této agresivitě lze předcházet a ano správně vychovaný pes správně začleněný do smečky by NEMĚL tuto agresivitu projevit… opět - zařazení psa do smečky až po 2hém věku dítěte je jednoduší a snáze se s postavením zvířete dá pracovat.

nicméně - až 40% psů z útulků je utraceno z důvodu afektivní agresivity. v USA jsou to prý 2 miliony psů ročně…takže opět z toho vychází - pořídit štěně až k dítěti pokud možno (snadněji vycvičit vhodnému chování dítě i psa zjednodušeně řečeno + snadnější zařazení do správné sociální pozice psa)

takže tak.
M. kynopraxe, VŠ vzdělání v etologii psovitých. počet psů 3 o celkové váze 160kg, děti 2…

prosím anonym - moc konkrétní popis

• Citovat
  • Upravit
32028
11.10.17 15:10
@Anonymní píše:
:nevim: bohužel nevím na co mám odpovídat, chybí pod tím text
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
11.10.17 15:25
@Anonymní píše:
Nevím jestli je dotaz ještě aktuální, ale třeba někomu pomůže:
psa pokud možno pořizovat až když je miminku 2 roky, lépe 2,5let - vysvětlím (pokusím se krátce a zjednodušeně)

jsou dva typy agresivity u psů - u každého psa

• agresivita neafektivní - v podstatě vůli neovladatelná - pes za ni „nemůže“ je to zcela přirozený fyziologický proces. Útok je bez varovných signálů, velmi razantní a většinou fatální (pro dítě obzvlášť) vychází z pudů jako je predace (vidí v dítěti kořist-uvidí-zabije-sežere) proto od 2 let, ideálně od 2,5let. v tomto věku už dítě nemá natolik neobvyklé projevy a láme se přechod vnímání psa z kořisti na člověka

za touto agresivitou stojí většina fatálních útoků na děti.
17 lidí ročně (nevím kolik z toho dětí, ale asi většina) umře v USA na napadení psů z důvodu této agrese
tato agrese opakuji není dědičná, nepřirazuje se ke konkrétním plemenům, nedá se proti ní vycvičit, vychovat, předejít jí…není to o špatné výchově. je to pud.
Fena NO s několika zkoušky výcviku, opravdu perfektně vychovaná doslova sežrala půlku 2měsíčního miminka, které leželo v postýlce (rodiče nic nevěděli-byli v kuchyni a vařili. fena začala od hlavičky, takže bez hluku…)viděla jsem fotky..
Další případ: chlapeček se batolil na zahradě. RTW kontrolovaně pobíhal s majitelem okolo. majitel RTW házel míček…ovšem tato „kořistnická“ hra byla RTW převedena na to batolící se dítě…během sekundy bylo po chlapečkovi
je dost podobných případů. Riziko vzrůstá s počtem psů - ve smečce psi jedou více pudově (viz pravděpodobně nedávný případ chlapečka tady z ČR a několik do té doby nekonfliktních psů..)

není to JEN o výchově psa a dodržování zásad bezpečnosti dítě + pes…to je třeba si uvědomit!! a proto doporučuji. Nejdříve dítě, po té (nejdříve ve 2letech) pořídit štěně pokud je to možné

Druhým typem agrese je agrese psů jako znají asi všichni - afektivní agresivita - předchází jí varovné signály, pes nekouše s cílem zabít a pozřít..výsledky této agrese nejsou většinou tak vážné (ale u malých dětí být zcela jistě můžou - útok směřován totiž většinou na hlavu)
to je agrese z chybné komunikace dítě + pes (např. objetí dítěte - položení rukou přes krk je u psů brán jako výraz dominance apod…)příčina jsou také třeba pseudogravidita, bolest o které ani majitel nemusí vědět a nejčastěji strach, střežení zdrojů a sociální postavení zvířete. a ano této agresivitě lze předcházet a ano správně vychovaný pes správně začleněný do smečky by NEMĚL tuto agresivitu projevit… opět - zařazení psa do smečky až po 2hém věku dítěte je jednoduší a snáze se s postavením zvířete dá pracovat.

nicméně - až 40% psů z útulků je utraceno z důvodu afektivní agresivity. v USA jsou to prý 2 miliony psů ročně…takže opět z toho vychází - pořídit štěně až k dítěti pokud možno (snadněji vycvičit vhodnému chování dítě i psa zjednodušeně řečeno + snadnější zařazení do správné sociální pozice psa)

takže tak.
M. kynopraxe, VŠ vzdělání v etologii psovitých. počet psů 3 o celkové váze 160kg, děti 2…

prosím anonym - moc konkrétní popis

Jo, tak napůl s tím souhlasím, ale nejvíc mě teda zaskočilo tohle…

není to JEN o výchově psa a dodržování zásad bezpečnosti dítě + pes…
Ve obou tebou popsaných případech selhali rodiče. Nechat novorozeně bez dozoru v dosahu psa… to se nikdy nesmí stát, rozhodně ne tak, že pes stihne sežrat polovinu dítěte. Házet RTW míček zatímco se tam batolí dítě je taky slušný úlet. I kdyby ho nekousnul, pes je rozdováděný, nastavený na hru, nikdy nevíš kdy se sekne a třeba poběží zrovna jeho směrem a omylem na něj šlápne. Do těch cca 2 - 3 let přesně jak píšeš, je dítě naprosto nepředvídatelné i pro člověka, natož pro psa. A to je přesně ono, u obou těchto případů selhaly právě ty bezpečnostní zásady dítě + pes.

Vlastně u toho prvního případu mě šokuje hned několik věcí, co dělal vůbec pes vedle dítěte? Proč nemá své místo, na kterém by setrval? I na obrovské ploše slyším když se pes zvedne z místa a vím kam a kdy jde. A pokud mají více patrový dům, tak co dělal pes ve druhém patře? Proč nebylo zajištěné? Nebo tam mají takový hluk že neslyšeli velkého psa jak zdolal zábranu a pak ještě boky postýlky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
11.10.17 15:35

Ne neselhali rodice. Alespon ne v tom smyslu, ze by udelali chybu a byli nezodpovedni. Situace vychazely z bezneho zivota lidi s detmi a psy. NELZE 100% zajistit vzdy absolutni kontrolu psu a deti dohromady. To ti rekne kazdy kdo psy a deti ma. Lze predvidat, lze vychovvat, lze cinit opatreni, ale hruzy se stavaji i tak. I se zodpovednymi majiteli psu a milujicimi rodici. Asi by je dost mrzelo si precist, ze selhali. Neselhali, selhala CNS psa. Za to nemuze nikdo jiny, neda se tomu predejit.
Respektive da. Striktnim oddelenim psa (kotec) a ditete.
Nehledej vzdy vinu v lidech, ale i v tech psech (ac za to vedome nemohou). M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
11.10.17 15:44

Asi bych to naplánovala tak 3-4měsíce před plánovaným porodem. Za tu dobu už štěně vycvičíte k nějakým základům a zároveň nebude problém s přijetím další člena rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
11.10.17 15:57
@Anonymní píše:
Ne neselhali rodice. Alespon ne v tom smyslu, ze by udelali chybu a byli nezodpovedni.Situace vychazely z bezneho zivota lidi s detmi a psy. NELZE 100% zajistit vzdy absolutni kontrolu psu a deti dohromady. To ti rekne kazdy kdo psy a deti ma. Lze predvidat, lze vychovvat, lze cinit opatreni, ale hruzy se stavaji i tak. I se zodpovednymi majiteli psu a milujicimi rodici. Asi by je dost mrzelo si precist, ze selhali. Neselhali, selhala CNS psa. Za to nemuze nikdo jiny, neda se tomu predejit.
Respektive da. Striktnim oddelenim psa (kotec) a ditete.
Nehledej vzdy vinu v lidech, ale i v tech psech (ac za to vedome nemohou). M

Nezlob se, ale člověk, který nechá batole bez dozoru vedle psa chytajícího míček JE nezodpovědný a UDĚLAL chybu. Stejně jako u toho prvního případu. Docela by mě zajímaly odpovědi na ty otázky co jsem psala. Možná právě protože jsem psa a dítě doma měla, tak vím moc dobře co je a není možné a to co popisuješ je naprosto šílené…

Ne, opravdu nikdy nemůžeš zajistit 100% omezení kontaktu, byla by to hloupost. Ale v obou případech dítě nebylo pod dozorem, v prvním případě nebyl ani pes pod dozorem, vždyť evidentně nebyli ani jinak zajištění.

Klíčová otázka, jak je možné, že 2 měsíční mimino zůstalo SAMO v pokoji se psem, v jeho dosahu, BEZ dozoru kohokoliv? A jak je možné, že u tak zásadního pochybení dokážeš napsat, že neselhali rodiče 8o

Pak se opravdu těm útokům nedivím a upřímně nevím jestli mě víc šokuje to, že to někdo takhle podcení nebo to, že takovou reakci slyším od člověk vzdělaného v oboru. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.17 16:23

Omg. Neni to s tebou jednoduche.
Polopaticky: muze se stat, ze pes bude jednat pudove a bude to pro dite ve vetsine pripadu fatalni. Velmi casto bez ohledu na duslednost a opatrnost rodicu, protoze nelze zajistit vzdy absolutni kontrolu nad psem nebo ditetem. Na to treba myslet a pokud to lze tak poridit psa az k diteti (idealne 2let).
Az budu mit vice casu tve otazky ti mohu zodpovedet kdyz ti nestaci vyjadreni, ze okolnosti pripadů byli takove, jako jsou v beznych dmacnoatech, kde se dodrzuji klasicke zasady bezpecnosti. Stejne tak jako se dodrzuji a budou dodrzovat v domacnostech pripadnych ctenaru, kteri se rozhoduji o dobe porizeni psa.
Máš svoje vlastní dite?!.M

• Citovat
  • Upravit
32028
11.10.17 16:43
@Anonymní píše:
Omg. Neni to s tebou jednoduche.
Polopaticky: muze se stat, ze pes bude jednat pudove a bude to pro dite ve vetsine pripadu fatalni. Velmi casto bez ohledu na duslednost a opatrnost rodicu, protoze nelze zajistit vzdy absolutni kontrolu nad psem nebo ditetem. Na to treba myslet a pokud to lze tak poridit psa az k diteti (idealne 2let).
Az budu mit vice casu tve otazky ti mohu zodpovedet kdyz ti nestaci vyjadreni, ze okolnosti pripadů byli takove, jako jsou v beznych dmacnoatech, kde se dodrzuji klasicke zasady bezpecnosti. Stejne tak jako se dodrzuji a budou dodrzovat v domacnostech pripadnych ctenaru, kteri se rozhoduji o dobe porizeni psa.
Máš svoje vlastní dite?!.M

Evidentně máme každá odlišnou představu o tom, co je normální. Je úplně jedno jak to otočíš, pes žral mimino a rodiče o tom nevěděli i když byli doma a měli je na starosti. Netuším co na tom chceš víc řešit.

Vlastní ne. Ale můj pes to zvládl v jedné domácnosti s dítětem 12 let a NIKDY nikoho nenapadlo udělat takovou kravinu jako popisuješ. Pes neměl co dělat sám v jednom pokoji s dítětem, ještě ke všemu nezajištěné či špatně zajištěné. Nic víc v tom nehledej.

A ano, pohoršovat se tu můžete jak chcete (ač je opravdu statečné se při tom schovávat za anonyma), ale opravdu neznám osobně zodpovědného člověka, který by měl doma mimino a psa a dopustil by něco takového. Jak jsi sama psala, rodiče o ničem nevěděli… :zed:

Edit: To o co mi jde je, že zatímco ty píšeš o 100% kontrole, tak udáváš příklady, kde tak kontrola nebyla v podstatě žádná. Ano, každý může udělat chybu, nejsme neomylní, ale obhajovat to takto zpětně s tím, že je naprosto běžné to takhle dělat, to je prostě podle mého naprostá nezodpovědnost. V každé i úplně nejobyčejnější knize o soužití dětí a psů stojí, že do určitého věku se nesmí stát, že dítě zůstane se psem samotné. Když už to dotyčného nenapadne samotného, tak aspoň tohle by měl přečíst před tím než do toho půjde. Byť i to je nedostatečná příprava.

Prostě k tomu nikdy nesmí dojít. Pokud na to ten člověk nemá kapacitu, ať si psa nepořizuje nebo to řeší jinak, klidně prostorným kotcem v tichém klidném místě na tu chvíli, co potřebuje vařit nebo dělat něco jiného, při čem z nějakého důvodu není možné mí dostatečnou kontrolu nad situací. Nikdo netvrdí, že je to jednoduché. Ale opravdu mě dokáže vytočit, když někdo nad evidentní a dost základní chybou mávne rukou a ještě dotyčné obhajuje, že je to přeci normálka a že tomu nešlo předejít 8o

Příspěvek upraven 11.10.17 v 17:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.17 17:12

Pokud ma nekdo miminko a psa v domacnosti jiste potvrdi, ze je bezne, normalni, ze dite spi v loznici v postylce a pes je navolno po baraku tak jak je obvykle zvykly a rodice u spiciho miminka nedrzi stráž a klidne pujdou do kuchyne varit. To je bezna normalni situace v bezne normalni rodine. Matka v kuchyni vari, v lete otevrene dvere na terasu, pes s volnym pohybem po dome ze zahrady kdyz dite spi. Co je na tom nenormalniho?!! Ze nic neslysela? Nemohla-dite nevydalo hlasku.
Co je na tom za kravinu?!! 8o vyjadrujes se s velkym despektem k nekomu koho neznas a koho postihla velka tragedie a tvrdis, ze udelali kravinu, ze se chovali nezodpovedne? Nevychovala jsi vlastni dite spolecne se psem, ale jsi presvedcena o tom co je a neni normalni v rodine s detmi a psy - jak vis jak se chova matka s malym ditetem ulozenym ke spanku…

Pointa mela byt to co pisi po x te a co je nezpochybnitelne - neni mozne zarucit bezpecnost ditete v pripade ze je v domacnosti i pes. Pokud tedy nejste dokonale matky a vycvikarky jako Nimie nebo nemate striktne oddedlene psy a deti a to i ve vasi pritomnosti. A ne vzdy je chybou lidsky faktor - ve vzacnych a ne zcela vysvetlenych pripadech kde skutecne poue o selhani CNS psa (a pro spokojenost Nimie v socinosti s okolnostmi)
 M

• Citovat
  • Upravit
32028
11.10.17 17:36
@Anonymní píše:
Pokud ma nekdo miminko a psa v domacnosti jiste potvrdi, ze je bezne, normalni, ze dite spi v loznici v postylce a pes je navolno po baraku tak jak je obvykle zvykly a rodice u spiciho miminka nedrzi stráž a klidne pujdou do kuchyne varit. To je bezna normalni situace v bezne normalni rodine. Matka v kuchyni vari, v lete otevrene dvere na terasu, pes s volnym pohybem po dome ze zahrady kdyz dite spi. Co je na tom nenormalniho?!!

Ne, není to běžné a už vůbec ne normální. Ale díky za popis, opravdu by mě nenapadlo, že někdo bude tak naivní a zařídí si to takhle. Dítě spící ve svém či rodičovském pokoji má být vždy zajištěné pokud u něj není dospělý a v domě je pes. Pes buď na zahradě, na svém místě či jinak vyhrazeném prostoru. I kdyby dejme tomu se měl celý den potulovat po celém domě či bytě, tak pokoj se spícím dítětem musí být vždy zajištěný proti vstupu psa.

@Anonymní píše:
Ze nic neslysela? Nemohla-dite nevydalo hlasku.
Co je na tom za kravinu?!! 8o vyjadrujes se s velkym despektem k nekomu koho neznas a koho postihla velka tragedie a tvrdis, ze udelali kravinu, ze se chovali nezodpovedne? Nevychovala jsi vlastni dite spolecne se psem, ale jsi presvedcena o tom co je a neni normalni v rodine s detmi a psy - jak vis jak se chova matka s malym ditetem ulozenym ke spanku…

Protože jsi tu kravinu přesně o odstavec výše popsala. Podle tebe je to normální, podle mě není. Opravdu mě dost šokuje, že kynoložka se dvěma vlastníma dětma považuje takový postup za normální. Argument, že potřebuješ mít ve společné domácnosti vlastní dítě nikoliv prostě dítě na to, abys mohla posoudit co je a není normální ani nemá cenu komentovat.

@Anonymní píše:
Pointa mela byt to co pisi po x te a co je nezpochybnitelne - neni mozne zarucit bezpecnost ditete v pripade ze je v domacnosti i pes. Pokud tedy nejste dokonale matky a vycvikarky jako Nimie nebo nemate striktne oddedlene psy a deti a to i ve vasi pritomnosti. A ne vzdy je chybou lidsky faktor - ve vzacnych a ne zcela vysvetlenych pripadech kde skutecne poue o selhani CNS psa (a pro spokojenost Nimie v socinosti s okolnostmi)
M

Zkoukni prosím ještě můj Edit předchozího příspěvku. Vůbec mi nejde o 100% bezpečnost, jde mi o to, že tvrdíš, že je naprosto normální ponechat psovi všude přístup a to i ke spícímu dítěti. Vždy jsme měli buď zavřené dveře nebo zábranu nebo byl pes pod dohledem na svém vyhrazeném prostoru. A ano, považuju to za zcela normální. Pes si doma fakt nemůže dělat co chce a kdy se mu zachce, tím spíš když je doma malé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.17 00:05
@Nimie píše:

Možná myšlenka mohla být podobná, ale z Tvého textu to nebylo bohužel zřejmé.

Á tady docházejí argumenty, že by se začínalo více útočit na osobní rovině? Někteří nevyzrálí diskutéři to tak bohužel řeší. Diskusi jsem začínala mírumilovně se snahou sdělit zkušenosti, konstruktivně.

No dobrá tedy.

Jak jsem se z Tvých předešlých diskusí s jinými dozvěděla, někdo, kdo je bezdětný se tu snaží házet rádobymoudra, ale opravdovou realitu zjevně zná pramálo a navíc to vše podává velmi kategoricky až agresivně. A to o něčem svědčí.

Musím se opravit, se psy mám téměř 30 ti leté zkušenosti ( nikdy jsem to nepočítala, a tak ta 20 mi ujela).
Obecně, čím se toho člověk dozvídá více, tak je tolerantnější a kouká na věci s nadhledem a snaží se nevidět věci černobíle ( doporučuji).

Co je paranoidního na opatrnosti, zvláště u dětí? Vždyť sama tepeš uváděné rodiče v jiných příspěvcích, co to udělali za kravinu! Podle toho, co tu píšeš by ses sama chovala paranoidně v těch samých situacích, že měli udělat to a to a nebo neměli to a to. Tím si vlastně sama protiřečíš. Možná kdybys měla více informací, tak tu nebudeš mnoho věcí tvrdit tak kategoricky. A navíc vtipné na tom je, že takové kategorické soudy tu dělá bezďětná.

Já jsem ale o pouze „jedné špatné zkušenosti“ nic nepsala. Psala jsem obecně, ještě na to upozornila. Uváděla jsem, že těch případů znám více a uvedla příklad. A hysterická reakce vypadá úplně jinak.To, že tvrdím, že soužití malého dítěte a psa se vždy váže s riziky přeci není hysterie.To spíše Ty ji tu předvádíš ve více příspěvcích. :mrgreen:
Pes je přes domestikaci stále šelma a odpovídající opatrnost u dětí je na místě! Pes není stroj, který ti bude šlapat vždy podle Tvých představ, také může mít " zkraty" jako třeba člověk a nebo důvod útoku bude tak " nenápadný„, že přes všechny,“ NEJ" neuděláš nic. Jeden 12ti letý pejsek, který zvládl dítě ještě nic nevypovídá. Např. naši měli při nás dětech taky psa, nikdo tomu nerozuměl a absolutně nic se nestalo. Vypovídá to o něčem u chovatele?(O tom psu ano, byl zlatý!, ale také jsme takové štěstí nemuseli mít)

Nepsala jsem nic o bezdůvodnosti útoků, opravdu příště pořádně čti, celkově Ti to usnadní život a ostatním také :mrgreen:

A co se týče " smetání ze stolu", strašně zjednodušuješ. Opravdu si myslíš, že i když zpětně poznáš příčinu útoku, tak ji vždy vyřešíš bez ohrožení dítěte? A pokud to řešíme jejich separací, je to podle Tebe smetání ze stolu? Podle mne je to nejlepší možný způsob!

Ještě opravuji hrubku, která mi ve spěchu ujela na automatickém doplňování slov. Zdravý selský rozum.
A to by vlastně mohla být pěkná tečka v této diskusi.
Zdravý selský rozum, pokora, rozvaha,…jsou krásné lidské vlastnosti/ obdaření :) :andel:
 A.

• Citovat
  • Upravit
34322
12.10.17 00:37

Anonymní, promiň, ale někdy píšeš fakt bludy.

Když pojmu život jako nebezpečnou věc (jako že život prostě nikdy nebude zcela bezpečný), tak holt k němu můžu přistupovat tak, že všechno potenciálně nebezpečné ve mně bude vzbuzovat paniku a budu se toho snažit vyvarovat :nevim:.
Anebo budu život prožívat co nejlíp, rizika rozumně eliminovat, ale nepanikařit a nenechat se tím ovládat.
Každého věc.

Souhlasím s Nimie, zkušeným lidem s normálně vedenými psy se průšvihy obvykle nestávají, nebo o nich nevím. Většina případů jsou lidi, kteří psům houby rozumí a velmi vysoká psí tolerance přeteče. Nic víc. Takových laiků je mezi běžnými majiteli psů snad 90 %, jsem v tomhle pesimista…

Co se týče pořízení štěněte, preferuji psa před dítětem, ta základní výchova se stihne ve chvíli, kdy má člověk mraky času. S dětmi už tolik času a hlavně to stoprocentní soustředění na psa (v případě např. nácviku jednotlivých cviků apod.) už nikdy nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.17 08:23

@Lucie_Sx nevim na jakou anonymni odpovidas.
Ano prusery se vice stavaji z duvodu afektivni agresivity, ktery zkuseny majitel psu rozpozna minimalne z jejich behavioralni projevu a tim je nasledne resena - u laiku to byva problem a je tam vyssi procento utoku.
Znovu ale opakuji, ze je bohuzel i tak nebezpeci v agresivite neafektivni, ktera se predvida jen velmi tezko a vice nez nezodpovednost majitelu psa jde o nestastnou souhru udalosti a okolnosti. A i kdyz je velmi malo casta tak je a da se ji predejit prave porizenim psa az v dobe, kdy je dite (2lete) v rodine.
O tomto laikove nevi a je na miste to uvest. Tecka.
O zabranach do loznice jakozto normu v domácnostech :mrgreen: odmitam diskutovat
 M

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný