Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já přilepšovala ke konci kojení kravským mlékem (100-200ml ráno ke snídani). spíš kvuli tekutinám, než mléčné dávce. Mléko pije lépe, než vodu.
ahoj zakladatelko já mám 13.měsíční dcerku a kojím stále a ještě bych určitě chvíli chtěla.malé to prospívá a já v tom také nevidím problém.A UM nedávám pak bych možná přešla rovnou na obyčejné.Vypadá že by alergii mít neměla.
Alpaka píše:
Já přilepšovala ke konci kojení kravským mlékem (100-200ml ráno ke snídani). spíš kvuli tekutinám, než mléčné dávce. Mléko pije lépe, než vodu.
Nám malá pije v pohodě i vodu, chlemtá jak divá
Takže tekutin má rozhodně dostatek. A to večerní kojení mi přijde že je to takový jako „bonus“, že to ani už nepotřebuje. Protože když ji uspával manžel, tak to bylo bez problémů, mlíčka se nedožadovala…
Navíc mám trochu obavu, že by UM stejně nechtěla, zkoušela jsem jí „přilepšit“ mlíčkem s kaší myslím od Hami a jednou cucla a pak už nechtěla, že prý si to mám strčit někam
Asi jí to nešmakovalo… no mně taky ne, když jsem to chutnala ![]()
Ahoj, mám 13měs holčičku a taky pořád kojím. Poslední měsíc už jen ráno, po obědovém spaní a večer + přes den jen málo kdy. A přestávat nebudu, i když chcem v létě zkusit druhé. Minimálně do dvou let říkala dětská, že malá potřebuje mléčnou dávku + s MM dostane protilátky na aktuální choroby. S mudrou i dětskou doktorkou jsem to probrala a obě nezávisle mi řekly, že kojení starší + těhotenství = žádný problém. Jen mě upozornily na možnost, že se malá po otěhotnění odstaví. Když ano, MM nahradím, když ne, budu prostě pokračovat.
Já mám podobný problém. Mám dcerku 1,5roku. Kojím večer, ráno a dopoledne než si jde lehnout. Bez prsa usne jen když jí dám na noc kaši z lahve. Horší je, že když se vzbudí během noci, tak pokud nejsem doma(což se stalo 2×), tak jí muž neuspí ani za Boha… Zkoušíme to ikdyž doma jsem, aby tam šel a uspal jí, ale nějak to nejde. Je asi na mě trošku závislá. Taky to může být tím, že nemám nikoho kdo by mi jí pohlídal, tak je na mě asi fixovanější.
Tak taky nevím, kdy přestat. Taky mi to nevadí. Je to takové souznění, ale zas bych si někdy občas zašla s kámoškama na véču a byla v klidu.
Ahojte mám 12 mesicni, kojim 1-2 v noci (ale spis si jen cucne, než ze by přímo pila ve velkém), před večerním spaním plnohodnotné. Když má nějaký karambol tak dam u přes den na uklidnění ale to ke tak 1× týdne. Normalne bašti, 5 jídel denně, vypije asi půl litr vody (hrubý odhad). Teď ji teda z mléčných dávám jen plátek sýru, zda se mi ze ji po jogurtu bolelo bříško. Mám ji doplňovat bílkoviny přes Um? Vůbec teď nemám představu kolik se toho nakoji…
Já bych nejdřív zkusila zavést ten jogurt. Pokud bys opět pozorovala nějaké bolesti, může mít například intolerancí laktózy a tam bys stejně běžné UM dávat nemohla.
Ale syn měl po jogurtu jako sedmiměsíční průjem a v 10 měsících už ho v pohodě zbastil bez problémů, takže bych nejdřív zkusila to.
Jinak moje děti pily od roka normální mléko, UM mi v tomto věku přijde už zbytečné.
Taky bych UM nedávala. Bolení z břicha z jogrutu bych spíš tipla, že to bylo od něčeho s ním snědeného, nebo pokud byl cohucený, tak možná vadila ta ochucující složka. Ještě se dájí na začátek zkusit zakysané mléčné výrobky (plnotučné), plus samozřejme i jiné živočišné bílkoviny, maso, ryby.
Ja nekojila tedy, ale to nocni buzeni jsem se snazila odbourat co nejdrive. Uz si tedy nepamatuju, kdy to presne nastalo, protoze co si vzpominam, tak vzdycky, kdyz uz to vypadalo nadejne, tak se zase zacala budit mezi 3-4 a uklidnila ji teprve flaska a po ni spala dal. A takto nahoru a dolu nekolik mesicu. Ale na tech 12m uz tedy spala durch.
Nicmene, 1-2× v noci vstavat k rocnimu decku, to by me piclo. To odvykani bylo relativne nenasilne, proste nevyletela jsem z postele hned na prvni zabreknuti, zkousela jsem nejake to knourani chvilku ignorovat. Casto se stalo, ze mala zase upadla do spanku a tak jsme to vydrzeli posunout o 30min a jak tydny ubihaly, tak se to stale zlepsovalo.
@warita Tady je důležitá první věta, kterou jste napsala - že jste nekojila. Je to jiné. Je normální, že se děti v noci budí, většinou v tomto věku nechtějí jíst, ale pít nebo se ujistit, že máma tam je. Časem to přejde. Mně se syn do roku budil 6-8×, někdy i 12×. Teď ve 20 měsících už se budí jen 3-4×. Oni se to vše naučí i sami bez zbytečného stresu pro obě strany.
UM bych v roce nezaváděla, naopak se u dětí odbourává co nejdříve, tak by to byl krok zpět. Bílkoviny jsou v mnoha jiných věcech, než jsou jen mléčné výrobky - maso, vejce, luštěniny, quinoa atd. Kojíte docela málo v roce, ale když prcek jí, hlídala bych ty bílkoviny a železo a není čeho se bát. Noční kojení je normální. Je to normální lidská potřeba.
@Mari.G píše:
@warita Tady je důležitá první věta, kterou jste napsala - že jste nekojila. Je to jiné. Je normální, že se děti v noci budí, většinou v tomto věku nechtějí jíst, ale pít nebo se ujistit, že máma tam je. Časem to přejde. Mně se syn do roku budil 6-8×, někdy i 12×. Teď ve 20 měsících už se budí jen 3-4×. Oni se to vše naučí i sami bez zbytečného stresu pro obě strany.
tak to se chteji i deti, ktere kojene nejsou? Ja to proste odbourala. V noci se spi a hotovo. Kdyz mala pobrekla, vstala jsem, dala dudanek do pusy, pohladila a spalo se dal. Na 12m jsem odbourala i ten dudan, neb zacala o nej jevit nejaky nebyvaly zajem, tak jsem si rekla, ze je cas.
@warita Tak je fajn, že se dítě nechalo zorganizovat, ale není to obvyklé, většinou mají dudlík nebo prso. Je to prostě normální lidská potřeba jako hlad, žízeň, suchá plínka
.
@Mari.G píše:
@warita Tak je fajn, že se dítě nechalo zorganizovat, ale není to obvyklé, většinou mají dudlík nebo prso. Je to prostě normální lidská potřeba jako hlad, žízeň, suchá plínka.
tak chvilku to trvalo, nebylo to tak, ze jeden den jsem se rozhodla a dalsi uz poslusne spala celou noc. Byl to proces trvajici nekolik mesicu, kdy se to postupne lepsilo a obcas krok zpatky a zase se k ni vstavalo uprostred noci a treba i krmilo. Jinak, kdyz se nam budila mezi 3-4, tak to byl hlad a to mliko chtela. Po nem pak usnula jako spalek.
Na nejake to budeni uprostred noci a knourani vetsinou stacilo dat dudanek do pusinky a spalo se dal. Ted ji budou brzo 2 roky a jeste furt se nekdy v noci probudi. Ted to ale resime tak, ze pokud vyslovene nebreci, tak nevstavame. Ona si par krat knourne a spi dal. V noci se proste spinka a ona to vi.
Jinak tedy, i rodice maji normalni potrebu se vyspat. Takze pokud to neni nutne, nevstavam k diteti uprostred noci, protoze kdybych to byvala delala, tak dodnes bych asi vstavala 5-6 za noc, jak t bylo jeste nedavno zvykem. A nekdy ma jeste takovou noc, ze se probudi i 5× za noc a riomina mi to prvni rok jejiho zivota. Kdo ma doma dite, ktere id porodnice spi celou noc, at padne na kolena a dekuje bohu za ty dary.
@warita Já k němu nevstávám, spíme spolu, takže moje potřeba se vyspat je také naplněna. Pokud mu tedy nerostou od roku a půl pětky a není u toho nemocný
.