Kdy se chodí na prvotrimestrální screening?

13
27.3.11 15:43

Kdy se chodí na prvotrimestrální screening?

Ahoj, chtěla bych se zeptat, v kolikátém týdnu se chodí na prvotrimestrální screening? Jsem v 10tt a slyšela jsem, že je nejlepší na něj jít v 11tt, že na ten, co se dělá až v 16tt je už pozdě, když se zjistí nějaké vady. K doktorovi jsem objednaná až za 3 týdny, tak by mě zajímalo, jestli se na něj můžu objednat sama, nebo jestli mám počkat, až řekne můj doktor. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
134
27.3.11 15:51

Šla jsem ve 12tt, ale nehradí to pojišťovna (narozdíl od Tripple testů v 16tt), musíš si to zaplatit. Ale je prý přesnější, mě dělal dr nakonec oba.
Kdyžtak si svému doktorovi zavolej a zeptej se.
Ať to dobře dopadne :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
27.3.11 16:03

ja jsem byla ve 13tt., a pak v 16tt tusim na genetice… nebo naopak? Nevim ted :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2439
27.3.11 16:20

Měl by ti o něm říct, tvůj gyndař, ale mě to taky neřekl a taky jsem se bála, abych to neprošvihla, tak jsem mu raději zavolala a až pak z něj vylezlo, že si na něj můžu tedy zajít a dal mi telefon na to určité pracoviště, že se tam mám sama objednat. Takže jsem si tam sama zavolala - setřička se zeptala v kolikátém jsem týdnu a objednala mě - takže jsem tam šla ve 12. týdnu (stálo to 1500 Kč)a výsledek mi doktor zavolal ještě ten den později odpoledne :lol:
Ty bys byla za 3 týdny už ve 13. týdnu a pak by možná nemuseli mít hned volno, takže by se to celkem mohlo dost oddálit a tedy nevím, do kolikátýho týdne se to může dělat :think: , takže si tomu svýmu gyndařovi raději, taky zavolejt ať ti dá kontakt, kam se můžeš objednat :palec: ať jseš v klidu.
Jinak ten triple test mi pak gyndař udělal ještě taky, takže jsem měla oboje a bylo to naštěstí Ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
27.3.11 16:30

mám dojem, že se NT screening dělá od 10-13tt, je přesnější než testy v 16t (ty jsou prý zastaralé a v cizině se nedělají), ale někde se musí hradit 1000-1500 a hlavně je důležité aby byl test kombinovaný - UTZ + odběr krve

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
27.3.11 16:33

Ahoj, já jsem byla na tomto testu ve 13tt, doktor mi řekl že ho dělají od 11 až do 14tt, já měla štěstí bylo kolem vánoc ale sestřička byla tak hodná že mě na ten termín zapsala, byla jsem ve Zlíně a celou částku jsem si platila sama tzn. 1 400,– ale měli jsme v tom ještě 3d ulrt. ve 20tt zdarma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5468
27.3.11 16:37

Nejpozději by se měl 1.NT screening dělat ve 14. týdnu, pokud nemáš z nějakého důvodu zdravotní důvod, aby tě na něj dr. poslal, hradíš si ho sama, stojí mezi 1000 a 1500,– Kč.
Je přesnější než tzv. tripple testy, ty se dělají někdy kolem toho 16.tt. Obvykle je doktoři dělají, protože jsou htazéené, ale třeba já jsem na tripplech nebyla, můj dr. říkal, že jsou tak často falešně pozitivní, až to maminky zbytečně stresuje :).
Nedávno jsem četla, že spolehlivost 1.NT screeningu je kolem 90%, zatímco tripple tesů jen kolem 60%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
27.3.11 17:26

Já byla taky ve 13.týdnu. Objednal mě tam dr. sám od sebe (objednává každou těhotnou automaticky) a neplatila jsem nic, protože to bylo s doporučením do FN.
Já bych si tam určitě zavolala a informovala se. Já na tripplech ani nebyla, když je ten NT v pořádku. A je pravda, že bývá často falešně pozitivní. Takže já bych se určitě poptala a popř. se pak objednala sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
27.3.11 17:29

Mě ho třeba nikdo nedělal.. první UZ jsem měla až ve 20tt a to byla genetika.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
27.3.11 18:07

Byla jsem ve 12.týdnu u svého gynekologa a ve 13.týdnu na genetice. Tam už nám řekli pohlaví :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33673
27.3.11 18:23

ahoj,

já byla ve 13tt a byla jsem v Podolí kde je ten NT screening zadarmo - pokud máš žádanku od svého doktora ;-)a když se někam objednáš sama a platíš si to tak spousta zdravotních pojišťoven to pak zpětně proplácí tak si to zjisti ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
27.3.11 20:08

Poděkování

Tak vám moc všem děkuji za odpovědi, ráno zavolám sestřičce a zeptám se jí. Ještě jednou díky :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
28.3.11 15:06
ja.liskova píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, v kolikátém týdnu se chodí na prvotrimestrální screening? Jsem v 10tt a slyšela jsem, že je nejlepší na něj jít v 11tt, že na ten, co se dělá až v 16tt je už pozdě, když se zjistí nějaké vady. K doktorovi jsem objednaná až za 3 týdny, tak by mě zajímalo, jestli se na něj můžu objednat sama, nebo jestli mám počkat, až řekne můj doktor. Díky

Nejideálnější je prý dělat prvotrimestrální screening dvoufázově - krev na PAPP-A a free beta hCG by měla být odebrána 10+0 - 11+3tt a následovat by měl UZ na NT po 12tt … není to ani o tom, že na ten co se dělá v 16tt je pozdě na zjištěné vady, ale spíš o tom, že ten prvotrimestrální je přesnější (cca 85% oproti 70% triple testů z 16tt) a navíc je sakra velký rozdíl jít na přerušení těhu kvůli VVV ve 12tt (kyretáž) a 17tt a výš, neb to už se jedná o vyvolávaný porod (potrat) a kyretáž…
Objednat se můžeš sama, ovšem ideální je poradit se se svým gyndr o dobrém certifikovaném pracovišti, neb ne všichni mají certifikát a jejich výsledky nemusejí dosahovat dané přesnosti.
Co se týká hrazení screeningu tak pojišťovnami proplácen není, jen některá pracoviště na něj mají granty a tak to můžeš mít zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
28.3.11 15:13

Ahoj, dneska ráno jsem se na něj objednala, jdu ve čtvrtek, tak snad to dobře dopadne. Díky moc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
28.3.11 15:53
ja.liskova píše:
Ahoj, dneska ráno jsem se na něj objednala, jdu ve čtvrtek, tak snad to dobře dopadne. Díky moc :-)

A tobe uz brali krev na PAPP ? Bez krevnich testu je to asi na nic, proto se to jmenuje kombinovany test.
A drzim pesti :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky