Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
taaakže:-)dnes můj synek oslavil svuj první rok.zajímá mě,když si už všude stoupá,za jak dlouho můžu očekávat,že se pustí a troufne si do prostoru?jak to bylo,holky,u vás?
těžko říct, norma je 18 měsíců…
jsou případy co chodí ještě před rokem…
můj klouček začal od 10 měsíců obcházet nábytek a chodit s oporou - tlačil si takový ten vozíček…a doopravdy chodit začal až v 16 měs - většina dětí kolem nás chodila tak kolem 14 měs…
Můj syn se stavěl a obcházel nábytek od 8 měsíců. Kolem 10. měsíce se i začal pouštět, ale dvakrát to skončilo ošklivým pádem, jednou dokonce rozseknutým obočím
, takže ho to na čas zastrašilo a do prostoru se zase vydal asi týden před narozeninami. Do tří týdnů nato se rozběhal stabilně a od té doby lítá jako drak
.
EDIT: A gratuluji k prvnímu ročku! ![]()
já jsem se totiž vsadila s kámoškou:-))ona tvrdí,že se do měsíce pustí,já tvrdím,že nikoli:-))bere to dle svého synka,ten začal právě ve 14ti měsících..
KriJona píše:
já jsem se totiž vsadila s kámoškou:-))ona tvrdí,že se do měsíce pustí,já tvrdím,že nikoli:-))bere to dle svého synka,ten začal právě ve 14ti měsících..
Tohle je strašně individuální.
Z okolí znám i dítko, které kolem nábytku téměř nechodilo, maximálně někde chviličku postálo a pak začlo téměř z ničeho nic chodit. Také kolem prvních narozenin.
Ahoj,malej začal s obcházením nábytku okolo 11m,po 14m začal chodit sám bez držení.U každého to je jiné ![]()
ahoj, moji kluci si stoupali a chodili okolo nábytku někdy v sedmým, osmým měsíci. Chodit začali oba v devátým
KriJona píše:
To hrozně záleží, u každýho je to jiný. Naši to měli tak, že nejdřív se snažili stát bez opory, tj. balancovat rovnováhu ve stoje, asi za měsíc potom přišly první krůčky.
Jeden si stoupal od osmého měsíce, krůčky přišly v 14m, druhý si stoupal od desátého a krůčky přišly v 15m.
Moje obě děti začli chodit v 10 měsících. Daník se na nohy začal stavět strašně brzy, lezl krátce, protože měl potřebu někam dolést a postavit se. Pak obcházel dlouho kolem nábytku, pustil se a stál a během chvíle tu byli první nesmělé krůčky. V deníčku mám napsané datum 8.12. první krůček a během týdne chodí regulérně sám. Je narozen 13.2.
Dcera byla celkově opatrnější, dřív a dýl jen lezla na rozdíl od syna. Postavila se později, chvíli chodila kolem nábytku a celkem rychle se pustila a začala pomalu chodit. U ní jsem byla přesvědčená, že začne chodit až v roce, protože dlouho lezla a na nohy se jí nechtělo, ale pak to vzala rychle a chodila také v 10 měsících, přesně jí bylo 10 M a týden.
jen jsem ještě chtěla napsat, že to hodně záleží i na povaze dítěte - některé děti jsou opatrnější, už by chůzi zvládly ale čekají až si budou jisté, taky pak třeba tolik nepadají…jiné jsou víc hrr, zvědavost přebije nejistotu…takže to není jen o svalech ![]()
kostickaa píše:
jen jsem ještě chtěla napsat, že to hodně záleží i na povaze dítěte - některé děti jsou opatrnější, už by chůzi zvládly ale čekají až si budou jisté, taky pak třeba tolik nepadají…jiné jsou víc hrr, zvědavost přebije nejistotu…takže to není jen o svalech
A nebo jsou jen líné-to je náš případ. ![]()
Náš malej začal se stoupáním a chozením s oporou (tlačil vozík) v 10. měsících. Před pár dny se rozchodil sám naprosto parádně, za týden mu bude 13 měsíců ![]()
tak nas Kubik zacal si v postylce stoupat kolem 5ti mesicu, pak v 6ti lezl, pak 7mesic zacal si poradne stoupat a behal po ctyrech, v 8-10 mesici zacal trenovat kolem nabytku a pak v 11 chodil skvele, od roku zacal behat… ale Kubisek je tak zarputily, ze se snazi se naucit hodne rychle vse krome mluveni ![]()
náš malej si stoupal od 7 měsíců od 8 chodil kolem nábytku v 10 si uměl sám v prostoru stoupnout a stát bez držení… ALE sám chodit začal až v roce… ![]()
AHOJ,
MÁME 15 MĚSÍCŮ A PŮL A JEŠTĚ CHODÍ JEN S OPOROU,ALE POSLEDNÍ DNY SE ZAČÍNÁ NA CHVILENKU POUŠTĚT ![]()