Kdy si mám zvolit téma bakalářské práce?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
S konkrétní školou zkušenosti nemám, ale moje kamarádka studovala podobný obor jinde.
U nás (humanitně zaměřený obor) to bylo tak, že jsme od druháku měli seminář k bakalářské práci, kde jsme se zvolili téma (nebo aspoň okruh) a podle toho vedoucího. Jako výstup se odevzdával návrh projektu obsahující anotaci, teorie a východiska, metodologii a bibliografii. Z toho se pak ve třeťáku člověk odrazil a začal psát.
Pokud si teď zvládneš vybrat téma nebo okruh, další semestr si v klidu můžeš shromáždit literaturu a načíst ji. Samotné psaní nezabere zase tak dlouho, jako si mnoho lidí myslí, já osobně jsem psala zhruba měsíc (každý den minimálně 3 hodiny) a ještě jsem měla rezervu.
Podle mě, i kdyby sis téma vybrala až další rok, pořád se to dá stihnout, záleží, jaké na vás mají požadavky na oboru, my už jsme téma museli mít povinně vybráno ve druháku.
Vše se dá stihnout v pohodě. Na to má času dost.
Jde o dobrého vedoucího. Navíc kombinovane studium.
Oni mají moře práce s denním a tem kombi nic moc někteří tu práci nevedou.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ano, zaměřuje.
Ale více ti asi nemám co poradit.
Prostě dávej bacha ať téma není moc úzké nebo naopak široké.
A většinou ty vaše studia měli jako metodu rozhovory. Tak i to si promyslet, s kým je budeš dělat.
Kde pracuješ? Můžeš někoho použít?
Já použila, ale měla jsem dotazníky a kvantitativní výzkum. Trošku jsem měla problém s množstvím respondentů, ale nakonec to nějak šlo.
Pracuji jen sezónně na brigádě od května do října, ale je to gastro, takže nic v oboru, přes rok si hledám různé jednorázové brigády, ale teď nikde nepracuji, protože jsem cekala ze toho bude moc a teda obdivuju ty, kteří do toho pracuji na plny úvazek.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Pracuji jen sezónně na brigádě od května do října, ale je to gastro, takže nic v oboru, přes rok si hledám různé jednorázové brigády, ale teď nikde nepracuji, protože jsem cekala ze toho bude moc a teda obdivuju ty, kteří do toho pracuji na plny úvazek.
Taky nechápu, jak jsem to s prací dala a ke všemu dvě malé děti.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Vše se dá stihnout v pohodě. Na to má času dost.
Jde o dobrého vedoucího. Navíc kombinovane studium.
Oni mají moře práce s denním a tem kombi nic moc někteří tu práci nevedou.
No, já jsem byla na prezenčním studiu a komunikace s vedoucími byla pro mne a spolužáky v mnoha případech také dost problematická. Můj vedoucí se mi se zpětnou vazbou neozval asi 14 dní, ačkoliv mi psal asi 2×, že se na to hned druhý den mrkne. ![]()
Pokud zakladatelka nemá konkrétní návrh tématu, ale pouze „směr“, který jí zajímá, nebála bych se oslovit konkrétního vyučujícího, u nás některým studentům vyloženě pomáhali vymýšlet témata.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
S konkrétní školou zkušenosti nemám, ale moje kamarádka studovala podobný obor jinde.
U nás (humanitně zaměřený obor) to bylo tak, že jsme od druháku měli seminář k bakalářské práci, kde jsme se zvolili téma (nebo aspoň okruh) a podle toho vedoucího. Jako výstup se odevzdával návrh projektu obsahující anotaci, teorie a východiska, metodologii a bibliografii. Z toho se pak ve třeťáku člověk odrazil a začal psát.
Pokud si teď zvládneš vybrat téma nebo okruh, další semestr si v klidu můžeš shromáždit literaturu a načíst ji. Samotné psaní nezabere zase tak dlouho, jako si mnoho lidí myslí, já osobně jsem psala zhruba měsíc (každý den minimálně 3 hodiny) a ještě jsem měla rezervu.
Podle mě, i kdyby sis téma vybrala až další rok, pořád se to dá stihnout, záleží, jaké na vás mají požadavky na oboru, my už jsme téma museli mít povinně vybráno ve druháku.
Ano, nás k tomu právě vůbec nevedli, do teď jsem snad ani nevěděla, že nějakou bakalářku budeme psát
za celou dobu studia jsem o bakalářce slyšela tak dvakrát no. Vůbec na to nejsem připravena a je možné, že nejsem jediná. Kamarádka, co je o rok výš mi psala minule v lednu, že musí dát v únoru vědět koho si zvolí a jaké téma. Psala jsem ji tedy, jestli by mi nemohla poradit, ale asi toho má teď ve tretaku hodně a neozývá se
- Citovat
- Upravit
Taky jsem nebyla z oboru toho zaměření a hodně se natrápila. Proto si raději vše pořádně nacti a promyslej.
Celé je to hodně o samo studiu.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Tak na tuhle formulku pozor. Záměr rovná se co těm lidem předas a konkrétně prineses.Něco jako mám autoškolu a naučím vás řídit.
Na to se zatím vykašli.
Dobře, děkuju moc, zkusím to zítra nějak promyslet, ale nechci to moc uspěchat, at to nějak neodfláknu a on mě odmítne, ale zas aby nebylo pozdě.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ano, nás k tomu právě vůbec nevedli, do teď jsem snad ani nevěděla, že nějakou bakalářku budeme psátza celou dobu studia jsem o bakalářce slyšela tak dvakrát no. Vůbec na to nejsem připravena a je možné, že nejsem jediná. Kamarádka, co je o rok výš mi psala minule v lednu, že musí dát v únoru vědět koho si zvolí a jaké téma. Psala jsem ji tedy, jestli by mi nemohla poradit, ale asi toho má teď ve tretaku hodně a neozývá se
Tak to si piš, že toho má hodně.
Ale, že jsi nevěděla o bakakarce raději ani nepiš a neříkej. To je fakt nic moc na studentku VŠ.
To je všeobecně známé, že se píše.
Nějaké změny v této oblasti mají nastat, ale ty ji určitě psát budeš.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
No, já jsem byla na prezenčním studiu a komunikace s vedoucími byla pro mne a spolužáky v mnoha případech také dost problematická. Můj vedoucí se mi se zpětnou vazbou neozval asi 14 dní, ačkoliv mi psal asi 2×, že se na to hned druhý den mrkne.
Pokud zakladatelka nemá konkrétní návrh tématu, ale pouze „směr“, který jí zajímá, nebála bych se oslovit konkrétního vyučujícího, u nás některým studentům vyloženě pomáhali vymýšlet témata.
Takže bakalářka závisí hodně na výběru vedoucího jak tak čtu ![]()
Asi to tak zkusím, protože já moc nejsem kreativní ve vytváření vlastních témat, tak bych byla raději, kdyby mi pomohl vymyslet a nebo bych se inspirovala ostatními pracemi.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Tak to si piš, že toho má hodně.
Ale, že jsi nevěděla o bakakarce raději ani nepiš a neříkej. To je fakt nic moc na studentku VŠ.
To je všeobecně známé, že se píše.
Nějaké změny v této oblasti mají nastat, ale ty ji určitě psát budeš.
Upřímně ani nevím, co na té škole dělám, připadá mi, že jsem úplně marná. Není to asi nic pro mě, ale pokusím se tam vydržet, nechci se na to vykašlat
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Takže bakalářka závisí hodně na výběru vedoucího jak tak čtu
Asi to tak zkusím, protože já moc nejsem kreativní ve vytváření vlastních témat, tak bych byla raději, kdyby mi pomohl vymyslet a nebo bych se inspirovala ostatními pracemi.
Záleží, ale také je to hodně o tom, jaký styl vedení ti nejvíce vyhovuje. Někdo má raději „přísného“ vedoucího, který opravdu trvá na termínech, konzultacích a opravdu „vede“ a někomu jinému zase vyhovuje volnější režim. Není úplně dobré si vybrat salámistu vedoucího, když sama píšeš, že moc nevíš co a jak a nejsi studijní typ.
Nejlépe uděláš, když si vybereš okruh, dám příklad: Na studiu historie by tě třeba zajímal vrcholný středověk ve Španělsku a zajdeš za vedoucím, který už ti pomůže téma specifikovat.
Času je ještě dost, ale upřímně bych ti v tvém případě doporučila být trošku iniciativnější, přeci jenom nic o bakalářce nevědět ve druháku mi přijde docela tristní.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Takže bakalářka závisí hodně na výběru vedoucího jak tak čtu
Ano, dobrý vedoucí je důležitý. Jen ze sebe nedělej troubu, jako to ukazuješ tady. Jestli jim napíšeš co vše neumíš a nedokážeš, tak sis vykopala hrob a odmítne tě každý.
VP ti práci povede, ne že ti bude radit. Měl by tě směřovat.
Improvizuj.
Já se raději moc ne inspirovala, potřebuješ hlavně své nápady. Čím víc načtes, tím líp. Bacha ať nakonec nedojedeš na plagiátorství tou inspiraci.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Upřímně ani nevím, co na té škole dělám, připadá mi, že jsem úplně marná. Není to asi nic pro mě, ale pokusím se tam vydržet, nechci se na to vykašlat
Promiň, ale tohle je hodně hloupý přístup. Nemám pak motivaci proč ti pomáhat a radit.
Vlastně tím akorát všechny nastves. Hlavně ty, co tam chtěli jít a nepovedlo se jim to. Takže bacha na to, co povidas.
Myslím, že by bylo na čase vážit si těch co ti chtějí poradit a investují do tebe svůj čas. A to ted nemyslím jen sebe. Ti vyučující to taky poznají.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Záleží, ale také je to hodně o tom, jaký styl vedení ti nejvíce vyhovuje. Někdo má raději „přísného“ vedoucího, který opravdu trvá na termínech, konzultacích a opravdu „vede“ a někomu jinému zase vyhovuje volnější režim. Není úplně dobré si vybrat salámistu vedoucího, když sama píšeš, že moc nevíš co a jak a nejsi studijní typ.
Nejlépe uděláš, když si vybereš okruh, dám příklad: Na studiu historie by tě třeba zajímal vrcholný středověk ve Španělsku a zajdeš za vedoucím, který už ti pomůže téma specifikovat.Času je ještě dost, ale upřímně bych ti v tvém případě doporučila být trošku iniciativnější, přeci jenom nic o bakalářce nevědět ve druháku mi přijde docela tristní.
Já jsem se asi tak moc zaměřovala jen na zkoušky, že jsem úplně zazdila bakalářku a i když jsem věděla, že mě čeká, nevěděla jsem, že už to bude tak brzy a vlastně si o tom nic nezjistila a to byla pěkná blbost. Otevřely jste mi ale aspoň oči a pokusím se na to teď trochu více myslet.
- Citovat
- Upravit
Tak na tuhle formulku pozor. Záměr rovná se co těm lidem předas a konkrétně prineses.
Něco jako mám autoškolu a naučím vás řídit.
Na to se zatím vykašli.