Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mame 10 a 6 a 6 a jak kdy - jako husite - pokud se objevi kdokoliv jiny, drzi pri sobe jsou perfektni team a jinak mezi sebou se umi prat, blbnout, rvat se, rvat na sebe… nejhorsi to bylo do cca roku, protoze dvojcata nechapala, ze mohou druhemu ublizit. Ted se sice taky perou apod obv vsichni dohromady, ale chapou, ze nesmi ublizit. Zatim na to ani v bojove vřavě nikdy uplne nezapomneli
drzim palce, bude lepe ![]()
Tak ve skolnim veku…mam deti 10 a 7, starsi lehce nestandardni, a mam pocit tak cca posledni rok, ze to tak nejak jde
Porad jsou teda mazec rana a chystani do skoly, a jo, nekdy se postekaji, nekdy se neco stane…ale celkove to uz je dobry.
Pocitam s kratkym obdobim klidu, nez nastoupi puberta, jeste ze to jsou kluci, u spoluzacek starsiho vidim, ze ty holky uz to zacinaji rozjizdet ![]()
U nas to je porad stejny, spise tedy s vekem horsi. Maji 11 a 6 let. Do tri let veku mladsiho to byla celkem pohoda, byl klidny, starsi dite se taky zklidnilo. S uderem 3.roku nastal obrat v chovani a trva to doted, u obou.
Asi tě neuklidním. Mám děti, co se milují a daly by za sebe život. Ale to co se u nás děje v poslední době…no moje nervy.
Věk dcera 15, syn 12. Syn ADHD. Dcera typ vzorná slečna.
Dcera super puberta, balzám na duši.
Syn jde do puberty - divočina x ADHD. ![]()
Ještě, že bydlíme ve svém baráku, v paneláku by na nás nastoupil domovní důvěrník ![]()
Ječení, lítání, dupání. Syn po ní léze, problém je, že už je vysoký jako dcera a momentálně si dost lidí, co nás nezná, myslí, že mám dvojčata
ona už ho neunese, dělají kraviny, skáčou po sobě, honí se. On ji leze večer do postele, ona je lekaváa a ječí. Ona má velkou sílu ze sportu, ještě ho zvládne specifikovat.
V životě si nenadavají hrubě, mají specifické nadávky z oblasti jídla
Ale musím říct, že dokud byly menší, byly neskutečně hodní. Nikdy se nervaly o hračky a tak. Dnes u lednice vedou diskuze na mezinárodní úrovni, kdo sní poslední karbanátek, co tam zbyl. A jsou schopni se tam handrkovat půl hodiny.
Jinak drží pohromadě. Syna díky tomu míjí šikana od starších ročníků, dcera má všechny šikanátory na mušce a nikdo si nedovolí ublížit jí a ani synovi. Ani nikomu, kdo je pod její ochranou.
Děkuji, za to že jsou zdraví, protože máme za sebou před lety těžké období s dcery zdravím. A synovu ADHD beru rozumně, usměrňuji, držím mantinely jeho bujarosti a urychlenosti.
Já měla celkem pohodu, když byli jen dva. To šlo. Řešili jsme u nich jiné problémy, ale hrozně hezky si hráli. No zlomilo se to po narození třetího
to je živel. Pořád řeším nějaké konflikty. A pak je prostě pořád něco. Není chvíli klid. Teď má zrovna nejmladší velice výživné období. Ale přijde mi, že prostě čím jsou starší tak je to lepší. Klukům je 7, 5, 2. Kdybych měla jen ty starší, tak mám opravdu pohodu.
za mě je nejnáročnější to batolecí období. Nezvládám to vztekání ![]()
@alisekR ano zdraví je to nejdůležitější. My tohle období zdravotních problémů měli u nejmladšího a to je naštěstí pryč. Bylo to příšerné období.
Relativni klid budes mit, az se odstehuji z domu. Driv urcite ne. To je porad neco. Dobra zprava je, ze za par let si zvyknes ![]()
Cetla jsem komentare a pro me je to teda snazsi ted, kdyz maji skoro 3 a 6, nez kdyz bylo mimino a triletak. Ja to moc s miminkama neumim, mnohem lepe je mi s detma treba od 1.5 roku ![]()
Tedka se teda kazdou chvili o neco prou, ale zaroven se uz tak krasne a dlouho zabavi navzajem. Mensi uz nepotrebuje mit porad nekoho za zadkem, o vsechno si rekne, domluvime se.
To strašně moc záleží na konkrétních dětech a jejich povahách. Může to být pohoda za rok a taky nemusí ještě v 10 letech.
@Beruska999999 U nás v pubertě to začalo houstnout… 2 kluci 1,5 roku od sebe. Do toho super období Covidu a šílenosti okolo toho. A byl to masakr. Při tom každý za sebe tu pubertu by měl relativně v pohodě.
Jinak za mě každý věk má něco to svoje a hlavně každé dítě je jiné. ![]()
Někde si člověk pomalu nevšimne, někdo je hustá puberta. Někde to jede slovně, někdo je víc hlasitý, atd…
Mám extrémně ukecané dítě, jako opravdu hodně 24/7 a ve vysoké tónině je to úplně jiné než jeho sourozenec co řekl 5 vět za den a hodiny se stavěl složité lego. To tohle dítě má asi tak minutu po otevření očí řečeno co já za dopoledne a mezi legem mi zvládne sdělit milion věcí a točit se na zadku a jíst banán a vědět kdo stál před barákem a komu zaštěkal v ulici pes. Kdyby mezi nimi nebylo skoro 14 let věkového rozdílu, tak se asi zakousli už dávno ![]()
@Anonymní píše: Více
Speciální školka je lepší. Jsou tam. v průběhu dne různé terapie, cvičí se logopedie. Mám dcerku 3 roky a 2 měsíce s PAS. Do speciální školky půjde od září. A to máme štěstí. Tak malé dítě není možno umístit z kapacitních důvodů.
Kam půjde do školy bude záležet, jak se bude vyvíjet dál. Její stav by podle dřívější klasifikace odpovídal atypickému autismu, teď PAS střední stupeň. Také má ještě pleny, opožděný vývoj řeči, typicky jinou hru atd.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.