Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já má teď roční holčičku a tak mě odpovědi na tvou otázku budou taky zajímat.
Taky stojí na špičkách a chodí jen okolo nábytku. Když ji chci postavit a zkusit jestli nepůjde, tak nechce. ![]()
Sama zacala chodit v roce,dvou mesicich a jednom tydnu.
Kamaradky kluk v roce a pul.
Tak já mám 15m holčičku,taky nechodí obchází jen nábytek,taky na špičkách,ale to už jsem začala řešit,chodím na rehabilitaci.
Moje dcera začala chodit v 10ti měsících a syn v 9ti měsících (poprvé se sám postavil když mu bylo 6 měsíců), oba byli nějací zrychlení, nebo co!
![]()
xzuzkax píše:
Moje dcera začala chodit v 10ti měsících a syn v 9ti měsících (poprvé se sám postavil když mu bylo 6 měsíců), oba byli nějací zrychlení, nebo co!![]()
Malá začala chodit ve 14 měsících, ale bratránkova malá začala sama až v roce a půl, když uviděla nahatého chlapečka, tak se rozběhla a už ji nikdo nezastavil ![]()
Mates zacal chodit nedavno, predtim obchazel nabytek, docela uz rychle. Pak se zacal poustet tak, ze udelal treba jeden krok mezi zidlema, dva kroky mezi zidli a myckou, obcas to vyslo, obcas ne. Taky jsme obcas chodili tak, ze jsem sla pred nim, celem k nemu, v predklonu a drzela jsem ho za obe rucicky, priblizne ve vysi jeho prsou, vys ne, docela mu to pomohlo v chuzi dopredu. Jakmile zvladnul chuzi dopredu, misto chuze do stran, tak to uz slo tak nejak samo.
je to hodně individuální
Dcera začala chodit v 9měsících, synovec až v roce a půl, obě neteře kolem roku
… takže jediný závěr - holky jsou šikovnější, nebo spíš víc zvědavý
![]()
Příspěvek upraven 22.08.10 v 20:37
Vojta začal sám chodit týden před prvníma narozeninama, Šárka ještě sama nechodí (rok měla 6.srpna), jen obchází nábytek, chodí s někým za ruce a s aktivním chodítkem.
Naty chodí sama od 16ti měsíců.
Jinak cca od 11 měsíců chodila okolo nábytku, pak už se pustila i do pár krůčků od nábytku k nábytku. Kolem 15. měsíce když jí někdo zavolal a povzbuzoval, tak ušla nepočítaně kroků. U ní to byl strach, nevěřila si. Když šla těch pár krůčků bylo vidět, jak jí to nervuje, že spadne a občas se i pokakala. Zkusila jsem vodící kšíry - měla volné ruce, cítila se bezpečně a za pár dnů chodila jak profík
Tak Nika též chodí od 10měs,ale od kamarádky syn taky začal až skoro v 18měs.a nevidím žádný rozdíl,jako že by mu něco uteklo:-)je to na každém dítěti.
No trochu jste mne uklidnili,ale já mám obavu z toho stání na špičkách,takhle se přece chodit nenaučí
MILHAUS-jak jsi to řešila,píšeš,že taky špičkujete?
Samy chodi od 11 mes., a trochu te uklidnim, kdyz obchazel nabytek, tak taky chodil dost po spickach … nijak jsme to neresili, jakmile se vydal do prostoru, potreboval lepsi stabilitu a chodil po celych. ![]()
Ahojky,chci se zeptat, mám 16m chlapečka, který ještě nechodí. Tedy obchází nábytek, docela bravůrně. Jinak mi stojí na špičkách (chodítko nepoužívám). Doktorka řekla, že je to normální. Začalo vám dítko chodit taky až tak pozdě?