Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,malej začal obcházet nábytek kolem 11m,a kolem 13,5m chodí v prostoru v celém bytě.Ovšem mám ten problém,že doma běhá,lítá sem a tam,ale když po něm chci,aby popošel kousek třeba v šatničce na plavání,tak nejde,a sedí jak pecka.Doufám že se dožiju toho,budeme chodit venku aniž by stávkoval…
Tak my jsme poměrně brzo, teda si myslím. Nevím přesně jak to bylo, ale vím, že to bylo všechno hodně najednou.
Prostě se začal savit v postýlce okolo 9 měsíce, přitahovat se rukama a potom když byl na zemi tak už kolem nábytku chodil na začátku 11 a sám už chodil - to znamená v prostoru asi 5 kroku v 11 měsících, neměl ani rok
Tak náš malej začal chodit sám 14dní před rokem ale u Lucinky to bude asi jiný
ta je trochu lenivější
ta roku asi neuteče ![]()
Ahoj tak my zatím nechodíme.. ale máme teprve 7 měsíců
chci se zeptat jestli mám na to vliv i to kdy dítě začně lozit? A jak dlouho trvá než se rozchodí když si stoupá a šmatlá kolem nábytku… to je asi individuální že?
My lozíme od 5ti měsíců a od půl roku si stoupá a chodí kolem nábytku.. tak jsem zvědavá jak to bude u nás…
Muchitos píše:
Ahoj tak my zatím nechodíme.. ale máme teprve 7 měsícůchci se zeptat jestli mám na to vliv i to kdy dítě začně lozit? A jak dlouho trvá než se rozchodí když si stoupá a šmatlá kolem nábytku… to je asi individuální že?My lozíme od 5ti měsíců a od půl roku si stoupá a chodí kolem nábytku.. tak jsem zvědavá jak to bude u nás…
No to tedy koukám
![]()
jestli se má na mysli samostatné chození, tak syn v 11měsících a dcerka v 18 měsících, takže rozdíly mohou být velké, nicméně každé dítě je jiné a tudíž se to nedá odhadnout, kdy se které osmělí a vykročí samo ![]()
merett píše:
jak dlouho trvá než se dítě tzv. rozchodí, náš malý se začal pouštět přesně na Mikuláše a do teď zvládne jen pár krůčků v prostoru a nebo chvíli stát (většinou když se zapomene), raději si klekne a „chodí“ po kolenou bez ručiček. Vím že není kam spěchat, ale přijde mě že ho to nebaví tak mě zajímalo jak dlouho vašim prckům trvalo než začali pěkně chodit
Malý se pustil do prostoru sám ve 13m, ale stále dával přednost lezení. Je to myslím normální. Poprvé samostatně chodil po venku až o dva měsíce později, tak z toho odvozuji, že do té doby si ještě jistý nebyl. A hned na první vycházce se mi vytrhl, udělal dva kroky a rozbil si pusinku. ![]()
Dcerka začala chodit v 16m a dávala hned přednost chůzi (možná i vlivem brášky, který chodil, jen ona dřív z neurol. důvodů nemohla) a hned chtěla chodit i venku a bez karambolů.
Takže každé dítko je fakt jiné. Bavit ho to začne, až se zdokonalí a chůze mu půjde lípnež lezení. A lezení je přece prospěšné, tak na něho nespěchej. ![]()
obě dcery se pustily nábytku a začaly samy chodit v 9 měsících, nikdy nelezly po kolenou. je to dost extrém, ale umě to prý bylo taky ta a co si pamatuju tak sestra začala chodit taky v 9 měsících, ani jeden z nás nelezl, naučili jsem se to snad až ve dvou letech
. U mě se nezjišťovalo, ale setra narozena v roce 1985 měla zjištěnou hyperaktivitu, má první i druhá dcera ji mají také, IIa I stupeň. Modlím se aby třetí dcera neměla taky, chci si užít klidu, pak jsou děti k neuhlídání, strašný… ![]()
Naše malá měla 10 měsíců a dva dny. Sama se postavila s oporou týden poté, co začala lézt - tj. v necelých sedmi měsících.
LucaLuca píše:merett píše:Malý se pustil do prostoru sám ve 13m, ale stále dával přednost lezení. Je to myslím normální. Poprvé samostatně chodil po venku až o dva měsíce později, tak z toho odvozuji, že do té doby si ještě jistý nebyl. A hned na první vycházce se mi vytrhl, udělal dva kroky a rozbil si pusinku.
jak dlouho trvá než se dítě tzv. rozchodí, náš malý se začal pouštět přesně na Mikuláše a do teď zvládne jen pár krůčků v prostoru a nebo chvíli stát (většinou když se zapomene), raději si klekne a „chodí“ po kolenou bez ručiček. Vím že není kam spěchat, ale přijde mě že ho to nebaví tak mě zajímalo jak dlouho vašim prckům trvalo než začali pěkně chodit
Dcerka začala chodit v 16m a dávala hned přednost chůzi (možná i vlivem brášky, který chodil, jen ona dřív z neurol. důvodů nemohla) a hned chtěla chodit i venku a bez karambolů.
Takže každé dítko je fakt jiné. Bavit ho to začne, až se zdokonalí a chůze mu půjde lípnež lezení. A lezení je přece prospěšné, tak na něho nespěchej.
no já na něj nespěchám, jen mě tak zajímalo jak rychle to obvykle děti zvládájí. Na toho mikuláše udělal cca 5kroků a od té doby je na tom pořád stejně. Už jsem ho viděla přejít i celou místnost bez karambolu ale asi ho to nebaví že se k tomu nerad vrací. Když by aspon normálně lezl po čtyřech, ale on klečí, zádíčka má narovnaný aby měl volný ruce a šmatle kolínkama po zemi, jakoby chodí ale ne po šlapkách ale po kolínkách
![]()
merett píše:LucaLuca píše:no já na něj nespěchám, jen mě tak zajímalo jak rychle to obvykle děti zvládájí. Na toho mikuláše udělal cca 5kroků a od té doby je na tom pořád stejně. Už jsem ho viděla přejít i celou místnost bez karambolu ale asi ho to nebaví že se k tomu nerad vrací. Když by aspon normálně lezl po čtyřech, ale on klečí, zádíčka má narovnaný aby měl volný ruce a šmatle kolínkama po zemi, jakoby chodí ale ne po šlapkách ale po kolínkáchmerett píše:Malý se pustil do prostoru sám ve 13m, ale stále dával přednost lezení. Je to myslím normální. Poprvé samostatně chodil po venku až o dva měsíce později, tak z toho odvozuji, že do té doby si ještě jistý nebyl. A hned na první vycházce se mi vytrhl, udělal dva kroky a rozbil si pusinku.
Takže každé dítko je fakt jiné. Bavit ho to začne, až se zdokonalí a chůze mu půjde lípnež lezení. A lezení je přece prospěšné, tak na něho nespěchej.![]()
To vlastně Ludmilka dělala taky, už jsem to zapomněla.
Však on se rozchodí. ![]()
Malá si mi stoupla v 21 měsících a sama začala ve 22,cvičila jsem od narození Vojtu myslela jsem, že se mi už nepostaví chce to čas jak říkal DR. i na rehabilitaci, každé dítě ktomu dozraje jindy není kam spěchat. Dr. říkal,že nejdůležitější je když dítě leze a pro celkovou stavbu těla čím dýl jen leze tím líp. Rozhodně nevodit za ruce a zbytečně dřív nestavět.
Tak u nás v 11 měsících, lezla od 7 měsíců…Přesně si to pamatuju, dolezla ke dveřím stoupla si a zničehožnic udělala 5 kroků ke stolu. Vůbec jsme to nečekali,předtím to nezkoušela, koukali jsme jako puci ![]()
Tak moje malá má skoro 15m a chodí od 11měsíců sama od 10 měsíců okolo nábytku a za ruku.
takže těžko říct, každé dítě je individuální … Nelámala bych to přes koleno. A nebo se poraď s pediatričkou ![]()