Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojte holky, mám takovou otázku. Malému začaly růst zuby tak okolo roku, ale zatím jich má málo 6, a začínají další. CHtěla jsem se zeptat, od kdy čistíte zuby dětem. Jedna známá říkala, že už od 5 měsíce masírovala dásnička a pak tím kartáčkem na prst. Druhá mi říkala, že to řešit nemám, že učila děti čistit si zuby okolo 2 roku.Pokud teda čistíme, tak jenom kartáčkem a nebo i pastou??? malému je 15 měsíců, díky
Já začala malýmu zoubky čistit hned jak se mu objevil první zoubek,nejdříve jsem mu je jenom otírala navlhčeným kartáčkem nebo plenkou a asi od roka jsem mu začala dávat i malinko pasty na kartáček…
no já jsem chtěla taky kolem toho roku, začaly nám růst později, ale právě moje známá mi říkala na co, prý děťátko neumí plyvat pastu
Já pasty dávala a teda dávám pořád málo a pak mu to ještě vytřu kartáčkem s vodou…I Matyho zubařka říkala,že je to tak v pořádku..:-)
Já čistím zuby od prvniho zoubku který mu vyrostl v 6 měsících ale bez pasty. Od 12 měs. už čistím s pastou na zuby, ale pasty jen málinko.
no a když jsme u toho můžu se zeptat, jakou pastu a od kdy k zubaři?? Nevím jak staré máš dítě, ale asi už máš s tím zkušenosti. NO každý říká něco jiného - dokonce moje dětská říkala, že k zubaři stačí po 2 roku věku, že dřív stejně zubaři nechtějí a naproti tomu od sestry známá j eprávě zubařka a ta říkala, že okolo toho roku, když jsou zoubky, tak se už ukázat, tak opravdu nevím, máme už 15 měsíců a pomalu to řeším
hmm tak vidíte, každý mluví jinak a pak člověk neví co teda. Mně osobně se teda opravdu zdálo pozdě jít k zubaři až tak 2,5 jak mi říkala dětská, i to čistění, ale naštěstí nedávám sladké, začali jsme až teď tak už pomalu začnem čistit, to bude zábava ![]()
hmm tak vidíte, každý mluví jinak a pak člověk neví co teda. Mně osobně se teda opravdu zdálo pozdě jít k zubaři až tak 2,5 jak mi říkala dětská, i to čistění, ale naštěstí nedávám sladké, začali jsme až teď tak už pomalu začnem čistit, to bude zábava ![]()
Pastu jsem dávala Elmex,teď mám teda signal pro děti,protože mi ho přinesla máma z práce,ale jinak kupuju tu Elmex…A k zubařce jsme šli poprvé v roce a půl,ikdyž v průkazce mám taky napsáno,že poprvé se má v roce,ale na to jsme zapomněli ![]()
My začali čistit ntak v 8 měsících, to měl tři zoubky. Do roka jen takovým tím prsťáčkem, bez pasty. Teď čistíme dětským kartáčkem na první zoubky, občas dáme trochu pasty, co jsme dostali jako vzoreček u dětské zubařky. Plivat jí samozřejmě neumí, ale tyhle pasty pro miminka jsou dělané tak, aby nevadilo, že jí spolknou, a dává se fakt jenom maliličko. Teď má zubů 10, vždycky mu je vyčístíme my a pak ho chvíli necháme, aby si kartáčkem sám šmrdlal v pusince, hrozně ho to baví
.
A sladké vůbec ještě nedávám, zatím měl jen pár piškotů… takže jen ovoce, ale i v tom je cukru až až, a navíc fakt podle mě jde hlavně o ten zvyk, aby věděl, že je normální po koupání si vyčistit zoubky
.
U zubařky jsme byli poprvé cca v roce, máš to tak i v zubním průkazu dítěte, co je u zdravotní průkazky a očkováku. Jen koukla, kolik má zubů, dostala jsem nějaké info o tom čištění a tak. Je to prý hlavně proto, aby děti chodily k zubaři dřív, než mají nějaký problém, a chodily tam tím pádem dobrovolně. Kdybys tam dítě vedla poprvé teprve tehdy, až bude mít pusu plnou kazů, logicky se bude bát a budeš ho tam tahat jedině násilím.
Příspěvek upraven 10.04.10 v 12:08
donaga: jojo,tu průkazku jsem opravdu v porodnici dostala rovnou s očkovákem.
ja ji mám, samozřejmě jsem se o to zajímala, ale když mi dětská řekne, že nemám plašit, že stačí až tak 2,5 až jsou všechny zuby, tak jsem to neřešila, říkala jsem si, že když to říká ona, tak snad ví, a ještě prý to nemají zubaři rádi, tak malé děti, tak jsem to nechala být, ale tak snad jsem toho moc nezanedbala máme 15 měsíců to se dá dohnat ![]()
My k zubařce půjdem až kolem druhého roku. Pastu dáváme dětskou různé značky, elmex apod.
První zoubek měl v 6 měsících, čistit jsme začali v osmi, rovnou kartáčkem, ale to bylo spíš jen takové hraní. Jsem mu ho dala do ruky a on si do něj kousal a tím čistil a já to pak jen došmrdlala
. Od roka čistíme 2×denně, s Elmex pastou, ale malinko, jen aby tam byla ta chuť pasty a zvykl si na ni. U zubaře jsme byli v roce, máme zubařku se zaměřením na děti, takže v pohodě. Jasně, že ho neprohlížela jak dospělého, jen se podívala do pusiny, prstem spočítala zuby a vysvětlila čištění. Jo a byla jsem ráda, že je už někde zaregistrovaný taky proto, když si před měsícem urazil kus zubu, měli jsme hned kam jít a ne narychlo někoho shánět.
my taky čistíme hned od objevení orvních zoubků. začali jsme čistě mokrým kartáčkem, později přidali dětskou pastu. nejdřív dostane kartáček klárka, která si ho požužlá )teď už teda poctivě čistí zoubky) a my jsme dočišťovali. to byl občas boj
jde opravdu o ten návyk, že se zuby pravidelně čistí. stejně je to se zubařkou. chodíme k ní od roka, ale je to vždycky o tom, že se Klárka povozí v křesle, otevře pusinku na zubařku a dostane obrázek
na první návštěvě právě vysvětlovala způsoby čištění zubů a jako první pastu fakt doporučuji dětský elmex. chodíme pravidelně 2× do roka (vždy celá rodina).