Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky ted jsem si vsimla u moji holcicky ze ma zlomeny predni zoubek ale malickej kousicek sahla jsem ji na pozkozeny zoubek a je to stre,je to asi tim ze se vcera v postylce prastila do pusinky,stalo se vam to taky u vasich deti docela jsem se lekla
i kdyz to neni videt
Příspěvek upraven 21.03.10 v 13:23
Ahoj Kuba má taky uražený malinkatý kousek .
Jedničku horní stalo se nám to,když mu bylo asi 8 měsíců ono se to obrousí já se uklidnovala,že mu vypadne a ted to ani není vidět ![]()
No tak to ste me uklidnila,uplne jsem se zhrozila
,a opravdu se ten zoubek obrousi?mam ted docela strach ji dat neco tvrdciho k zakousnuti.(napr.piskot)
Příspěvek upraven 21.03.10 v 13:11
Mě se to povedlo i u druhých zubů, myslím, že u prvních pokud je to malý kousek tak to až tak neva.
Aspera píše:
Mě se to povedlo i u druhých zubů, myslím, že u prvních pokud je to malý kousek tak to až tak neva.
jen at pap vše co papala předtím ![]()
Já ho dokonce mám sama ulomený taky přední horní jen kousek a taky je to o.k.
Veras taky jsem z toho byla trochu vyjukaná .Klííd nic to není
lucka25 píše:
Veras taky jsem z toho byla trochu vyjukaná .Klííd nic to není
Zkuste se pak zeptat zubařky na nějakou pastu, aby se ten zub dřív zahladil.
My uzivame zubni detskou pastu Elmex od prvnich zoubku do 6let
dceri je 15mes. ![]()
Malý si asi před měsícem odlomil kousek horní jedničky. Má tam asi 1,5mm hluboký véčko a raději jsme šli k zubařce, ale nic s tím nedělala, že je zbytečný ho strašit zvukem vrtačky. Prý se to časem obrousí samo, když bude kousat tvrdé věci (př.mrkev). Jo a doporučovala Elmex gel kvůli fluoridu. Máme pastu a že prý stačí i ta. Ještě dodala, že se nám to možná stane i víckrát, takže je to asi častý. ![]()
Taky máme odlomený kousíček jedničky…minimálně rok a půl. Fakt netuším, kdy a jak se mu to stalo (
), ale předpokládám, že při nějakém pádu (vždcky mu jde hlava napřed…
). Matyho to nebolí a nijak jsem to neřešila ani já, ani zubařka ![]()
Já bych to ukázala zubaři… jakkoli poškozený zoubek je okamžitě náchylnější ke kazům… zubař ho může trošku odborněji zabrousit, aby tam nezůstala dutinka nebo tak něco.
Mě to zubař víceméně „nařídil“, kdyby se dětem něco takového stalo, že máme okamžitě naklusat…
No ona je holčička ještě malá, takže to je hodně individuální, ale jinak lége artis by bylo zoubek zrentgenovat a zabrousit, jenom takovým šmirglíkem.
Ale u 15 měsíční holčičky fakt nevím, asi by musela dostat sedativa a dělat to na klinice a to mi přijde tak trošku zbytečný.
Kdybys pozorovala, že pláče u kousání, nechce jíst, nebo se jí nad tím zoubkem udělala boulička, tak už by to ale řešit chtělo. Jde o to, že nevíš, jak hodně se praštila, a zoubek může být naštípnutý podélně až do dásničky.
Ale jinak bych to asi já osobně udělala tak, že bych zašla k zubařce (pokud by to byl jen kousíčíček) a poprosila ji o leštící disk a sama bych jí to lehce zabrousila ručně, aby to aspoň neměla zpočátku ostrý.
A pak ten již zmiňovaný Elmex geleé, pouze na tenhle jeden zoubek 2× týdně nanést a neoplachovat.
Jestli to reálně půjde…