Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chtěla bych poradit, kdy by se mělo začít přidávat do stravy miminka maso. Můj chlapík byl do šesti měsíců plně kojený, teď začínáme se zeleninkou. Doktorka mi říkala, že mám zavádět maso do stravy, jamile začne konzumovat trochu větší porce (tzn. klidně již v sedmém měsíci). Tady jsem se ale dočetla, že se to doporučuje až od roka??? ![]()
díky za rady
Na zavádění masa jsou různé teorie - opravdu jsem slyšela nejen zde, že maso až od roku (nějaká odbornice na výživu dětí to říkala v TV).
Asi záleží, jestli pořád ještě kojíš a jak je na tom dítě zdravotně (jestli mu třeba nechybí železo a tak).
Já sama maso nejím, dokrmovat jsem začla asi v 5 měsících a maso jsem začla dávat asi o měsíc později - malý má málo železa, tak bych ho nerada o něco ochudila…
Gábina
Ahoj, záleží na Tobě, jak se rozhodneš, každý radí jinak. Podle mě je dobré začít tak měsíc po zelenince. Podobná diskuse tu už proběhla. Jukni na „Ukončený 8. měsíc - kolik příkrmů“. Určitě ale dávej jen bílé maso.
Ahoj Pajino,
my jsme zacali male davat maso asi od 7 mesice, ale pouze z lahvicek Hipp nebo Hami spolecne s prilohou, protoze je zaruka, ze neni maso napr. zkazene…kupovaneho masa z masny bych se asi bala
Jeste ted skoro v 11 mesicich
varim male pouze zeleninku z obchodu.
Simona
Malé je 16 měsíců a taky pořád papá Hipp. Zrovna včera babička říkala: "že zrovna mluvili co je jedů v těch konzervach, sami to nejíte a malou tím cpete pořád. . . "
![]()
Marné je dávat čísti etikety a vysvětlovat slovo sterilizace a že kompot taky není jedovaty, když je jen sterilovaný. ![]()
Tady u nás nemáme žádné BIO prodejny a malé se také bojím dát maso z prodejny. Zrovna jsem nedávno zkoušela kuřecí a když jsme ho vařila, tak se mi zvedal žaludek jak smrdělo nevím čím . . .
![]()
ahoj,
já dávala maso od 8 měsíců,ale jen kuřecí.On malej ani dodneška jiný maso nesni než kuřecí.Ale záleží to na tobě,on opravdu každý říká něco jinýho.Taky jsem slyšela že maso až od roka,ale v dětských konzervičkách je taky maso,ne.Tak proč mu ho nedávat dřív?
Kelinka
V Hippu je maso už od 4 měsíců. Já sama ho dceři dávám od 5 měsíců. Postupně je v nabídce hippu kuřecí, králičí, telecí od 6 měsíců vepřové a od 9 měsíců ryba. Je spusta názorů. Co mě zaujalo je, že v jeslích (přijímají děti od 6 měsíců) přizpůsobují stravu pro malé děti leda tím, že ji namixují. Takže na jídleníčku pro tento týden jsou ovocné knedlíky s tvarohem, vepřová játra na cibulce atd… A neslyšela jsem , že by některé dítě tam mělo problémy, jídleníček je údajně sestavován po konzultaci s odborníky na výživu. Takže škála názorů od vepřových jater až po výlučné kojení pomalu do školního věku, je jak vidíte opravdu pestrá.
Alena
Anonymní píše:
V Hippu je maso už od 4 měsíců. Já sama ho dceři dávám od 5 měsíců. Postupně je v nabídce hippu kuřecí, králičí, telecí od 6 měsíců vepřové a od 9 měsíců ryba. Je spusta názorů. Co mě zaujalo je, že v jeslích (přijímají děti od 6 měsíců) přizpůsobují stravu pro malé děti leda tím, že ji namixují. Takže na jídleníčku pro tento týden jsou ovocné knedlíky s tvarohem, vepřová játra na cibulce atd… A neslyšela jsem , že by některé dítě tam mělo problémy, jídleníček je údajně sestavován po konzultaci s odborníky na výživu. Takže škála názorů od vepřových jater až po výlučné kojení pomalu do školního věku, je jak vidíte opravdu pestrá.
Alena
No tak to je teda síla ![]()
Díky za rady! ![]()
Bohužel ze své praxe vím, že mnoho dětí přejdou-li z příkrmů typu Hami apod. mají problém přijímat stravu doma připravovanou. Strava ve skleničkách se mixována dohromady, proto si děti nemají možnost vytvořit návyk na jednotlivé chutě jídel. Neznají chuť masa, zeleniny, brambor apod. Snad utěší záruka, že ve skleničkách je vše košer?! ![]()
až od roka jo
to sem teda fakt neslyšela …já oba kluky kojila (oba plně půl roku)…první byl kojenej do 20.měsíců, druhej bobánek zatim furt a uvidíme, jak dlouho vydržíme
- je mu 7,5 měs. a ve všech doporučeních co jsem četla je psáno, že se má maso přidávat postupně při zavádění příkrmů ..tj.příkrmy sme začali zeleninou v půl roce u obou …tak v těch 7 měsících už maso a odpoledne ovoce …já ho malýmu už dávám, kuřecí a krůtí vařim…ve skleničkách má pak králičí, telecí, jehněčí apod..
po 9.měsíci mu začnu dávat i libový vepřový
…já teda fakt nevim ale všude co sem četla, tak cca měsíc od zavedení příkrmu by měli děti mít 6týdně maso a 1týdně vaječnej žloutek (bílek až po roce)
zatim mu to mixuju dohromady i to co uvařim, občas dostane skleničku nebo něco k ní …až bude mít zuby, tak to bude mít zvlášt´.....dělala sem to tak i u staršího a že by nepoznal chutě jednotlivých druhů jídel sem si fakt nevšimla ![]()
ahoj, my začali dávat maso chvilku po zavedení příkrmů v půl roce, někdy v polovině 7. měsíce.
Maso je součástí kupovaných příkrmů hned od půl roku, takže v tom problém nevidím. Za necelé dva měsíce malá už jedla všechny druhy mas, kuřecí, hovězí, vepřové, telecí, rybu.
Dávat dítěti maso až od roka mi přijde blbý, proč? Je jedovaté? Řídím se svým instinktem, názorem, intuicí či jak to napsat a myslím, že maso by mělo být zařazeno do jídelníčku už mezi půl rokem a rokem.
Příspěvek upraven 25.10.11 v 12:37
nutrie píše:
Bohužel ze své praxe vím, že mnoho dětí přejdou-li z příkrmů typu Hami apod. mají problém přijímat stravu doma připravovanou. Strava ve skleničkách se mixována dohromady, proto si děti nemají možnost vytvořit návyk na jednotlivé chutě jídel. Neznají chuť masa, zeleniny, brambor apod. Snad utěší záruka, že ve skleničkách je vše košer?!
s tím souhlasím. se začátku malá taky jedla jen skleničky a pak bylo období, kdy byl hrozný problém a nejedla moje udělané jídlo doma. Naštěstí se to pak zlepšilo a malá převážně jí domácí jídla a skleničky máme doma jen pro případ, že se nebude hodit to, co zrovna máme my.