Když vedoucí práce nečte diplomku
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Ahoj zakladatelko,
fakt zkus někoho najít, kdo ti to přečte, případně koukni na obdobné diplomky. to je hodně dobrý nápad. mám zkušenosti jak se psaním, tak i oponováním. a bohužel při oponentuře jsem párkrát byla v dost těžké situaci, protože bylo jasné, že vedoucí tu práci vůbec nečetl, protože v ní byly zásadní věcné chyby. pravda je, že mi té studentky bylo hodně líto a jsem měkká, tak jsem jí nedala úplně nejhorší posudek. a jaké máš téma?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko,
dost mi to připomíná sebe. Vedoucí sice spolupracovala, ale neměla téměř žádné připomínky. Já teda byla otravná a posílala jí to, chodila za ní s konkrétními dotazy atd. byla to též vedoucí oboru. A výsledek? U státnic mě potopila a hájila mě moje oponentka
Jsem koukala jak puk a kdybych se na něco zmohla, tak jí tu diplomku snad narvu do pr.ele, myslím té vedoucí.
Jen mě tak napadlo. Nevím o čem píšeš a jestli znáš někoho, např. z oboru, kdo se v té problematice vyzná. Ale zkusila bych si najít externího konzultanta a probrat to s ním.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak toto je těžké, ale pokud má vyučující k tomuto takovýto přístup, tak zřejmě pak u obhajoby na diplomku nebudou brát takovou váhu. On sám by byl proti sobě, kdyby tě na ní chtěl potopit, když ani sám neví pořádně, o čem že vlastně je, jelikož ji nečetl. Většinou prý čtou úvod a závěr, pokud do toho vyučující není vyloženě zažraný, asi se mu nechce číst x stránek, to celkem chápu. Např. já mám jasný důkaz toho, že mou diplomku zřejmě nečetl vůbec nikdo, ani oponent ani konzultant, prostě nikdo. U obhajoby jen listovali, aby to vypadalo, že čtou. A jak to vím? Jelikož, když jsem psala diplomku, se mi zbláznil počítač a tak třetina stránek je psána totálně bez jakékoliv diakritiky.
Už jsem s tím nestihla nic udělat, za dva dny jsem ji musela odevzdat a mezitím se musela ještě svázat. Část jsme s manželem doplńovali ručně, ale vše jsme prostě nestihli, i když jsme nad tím seděli celou noc nepřetržitě. Nikdo si toho nikdy nevšiml, nikdo nic neříkal, tak předpokládám, že to nikdo ani nečetl, jelikož to by asi jen tak neprošlo. Co se týče tvé práce, záleží, jaké je téma. Pokud si to vyžaduje pokusy, udělala bych, pokud úplně nutně ne, obešla bych je. Jaké je to téma? Pro jistotu anonymně, kvůli té mé diplomce. ![]()
- Citovat
- Upravit
Zakladatelko, zkus si opravdu najít někoho, kdo ti to přečte. Nemusí to být nikdo ze školy. Nevím, na jaké téma píšeš, ale dá určitě konzultovat s nějakým odborníkem př. ze sociologického ústavu, historického ústavu atd. Tady nehrozí, že by se to tvůj vedoucí dozvěděl a vždyť o nic nejde. Navíc podle mojí zkušenosti jsou tito lidé velice vstřícní. Nevím, jestli budou chtít číst celou práci, ale rádi se s tebou na tvoje téma pobaví.
Doporučuju ještě pohlídat si hodně citace a odkazy, aspoň u nás na to hledí hodně a je to jeden z důvodů, proč se dávají práce předělávat.
V úvodu bys měla mít napsáno, co je cílem práce a jak toho chceš dosáhnout a v závěru pak co jsi vyzkoumala, jestli se hypotéza potvrdila nebo ne, ale to určitě víš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a ještě ze své zkušenosti taky můžu říct, že mě čtení diplomek a bakalářek na podobné téma vůbec nepomohlo, takže bych s tím podruhé už neztrácela čas. Navíc ty témata jsou dost jiná, tak ani nevím, co by sis z toho mohla odnést, leda tak strukturu práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdyby mi tvoje téma bylo blízké, tak bych si to klidně přečetla, ale nemám pedagogické zkušenosti, tak nevím, jestli by ti to pomohlo.. a mohla bych až příští úterý, středu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já píšu diplomku z dramatické výchovy.
Kdyby se někomu chtělo, byla bych ráda, kdyby si kousek přečetl ![]()
Je to hrozné, jak si to tady čtu..jak se někteří vedoucí DP chovají. Opravdu mám pocit, že napsání diplomky je jen formalita a stejně se jí nikdo nebude zabývat ![]()
Ještě mám problém s tím, že nevím, zda mám dělat nějakou výzkumnou část. Nebo jestli jen stačí napsat, že cíl diplomové práce byl splněn ![]()
Už mě to tak štve, že se mi nechce nic dál psát a pořád to odkládám.
Zakl.
- Citovat
- Upravit
Možná kecám, ale podle mě každá diplomka má mít teoretickou a praktickou část. V teorii dáš teoretický základ tomu, co pak budeš zkoumat. Výzkum je buď kvalitativní, kvantitativní nebo jejich kombinace. To všechno bys ale měla mít už dané předtím, než začneš práci psát. Snad jste se o tom s vedoucím bavili… Nebo s tebou neprošel ani osnovu? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Připomíná mi to moji bakalářku. Vedoucí práce se mi skoro nevěnoval. Když pominu, že mě vzal na jednu exkurzi a poslal elektronicky nějaké podklady a podobnou bakalářku. Nakonec jsem to nějak splácala sama za víkend. Když jsem chtěla, aby si to aspoň přečetl, tak v té době dlouhodobě onemocněl. Došel vlastně až ke státnicím. Jednou jsem mu to teda po jeho kolegovi posílala domů a vzkázal mi, že prej dobrý. Dal mi jedna, oponent taky, obhájila jsem za jedna. Fakt víct štěstí, jak rozumu.
Spolubydlící měla aktivního vedoucího bakalářky. 4× to komplet předělávala a pak z toho ještě vytvářela nějakou příručku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„Ale já jsem z toho už na prášky. NIKDO kromě mě vlastně neví, o čem píšu a já tedy nemám zpětnou vazbu. Vůbec nevím, jakým směrem se mám dále ubírat, zda mám dělat nějakou výzkumnou část, nebo jen zda mám pouze ověřit cíle, které jsem si stanovila.“
Ahoj zakladatelko, zarazil me nasledujici odstavec. Jak sis stanovila cile, sedli jste si se skolitelem? Pises, zda resit vyzkumnou cast. To je dost zasadni, co mas pod vyzkumem na mysli? Napr. nejakou praci v laborce nebo studium a vyhodnoceni ruznych pristupu?
Osobne jsem jiz par diplomek vedla a oponovala (technicky smer). V podstate to napsane me moc nezajima, zasadni je, aby prace v laborce nebo to nove, co student prinasi bylo v poradku. A na tom se musi skolitel aktivne podilet ve smyslu smerovani studenta, konzultace jeho napadu apod. Pokud to je, tak ta omacka okolo je me dost jedno. Pokud dodrzis u vas danou strukturu (podivala bych se na par diplomek u vas v knihovne), tak to bude v poradku. Kazdy ma jiny styl psani. Na co se u nas dba velice jsou spravne citace literatury. Ale mluvim o technickem smeru fakulty, kde nejsou diplomky zamerene predevsim na resersi a studium literatury.
Bohuzel neporadim, jak bych resila, kdyby skolitel se mnou nekomunikoval, tento pristup neznam. V tvem pripade bych na konzultacnich hodinach mu ve zkratce predeslala, na cem pracuji, jak jsem k problemu pristoupila apod. Tot bych s nim chtela konzultovat. Pokud s timto bude souhlasit, tak se psani neboj. Ale z te konzultacni hodiny bych chtela odchazet s tim, ze me schvalil muj postup praci a reseni hlavnich problemu. Ne se slibem, ze si neco precte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky si myslím, že bez výzkumné části nemáš moc šancí diplomku obhájit, ale třeba se pletu. Základní rozdělení typů výzkumu najdeš v knížce od Miroslava Dismana, Jak se vyrábí sociologická znalost. Věnuje se především kvantitativnímu výzkumu, okrajově je zmíněn výzkum kvalitativní. Pokud chceš, pošli mi SZ a pohledám svůj referát z té knihy. Psala jsem ho hodně podrobně právě proto, že aspoň na humanitních oborech se s ní setkáš všude. Když by bylo nejhůř, udělej aspoň menší dotazník a dej ho na web (třeba vyplnto). Je to sice anketa, ale pořád lepší než nic.
Jestli chceš, můžu si Tvojí diplomku taky přečíst, ale nejsem z peďáku (?), dělala jsem sociologii. Na Tvém místě bych dávala číst diplomku nejlépe někomu z Tvého oboru, popřípadě těm s humanitním vzděláním. Já tu svoji taky dala číst mamce (technické vzdělání) a o obsahu mi řekla, že tomu moc nerozumí a psala by to jinak. Zpětně chápu, že se nezasvěcený člověk diví, proč používám anglický výraz nebo že se konkrétní slovo v hovorovém úzu používá s jiným významem. Takže mi celou dobu měnila syntax. Já kvetla, máma kvetla a k valnému výsledku to nevedlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dramaticky vychova na pedaku? ja pedak na karlovce mam, diplomka sice z biologie, ale druhy obor byla rodinka, tak jsem zrovna i s dramatickou vychovou prisla do styku. kdybys chtela, muzu si precist a zkusit poradit. nerikam, ze by to bylo hned, ale behem tydne bych to mohla zvladnout. kdybys mela zajem, tam mi posli zpravu a ja ti na sebe napisu mail.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U mě taky nečetl nikdo text. Moje vedoucí vůbec nepochopila můj výzkum, byla jsem první co se pustila do tak složitého výzkumu, tkže vůbec mi neporadila. Vše jsem si dělala sama, bylo to peklo, ale obhájila jsem za jedna a oponentovi se velmi má práce líbila. Dle mých zkušeností se nejvíce zabývej výzkumem, stanov si cíle a těch cílů se drž, neodbíhej od tématu, pořádně si napiš závěr apod.
Jestli chceš pošli mi ji na email a já si to přečtu, když budu vědět, poradím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A já doplním @demian, ke kvalitativnímu výzkumu se váže kniha Jana Hendla. Literatury je ale spousta. Těžko se radí, když nevíme nic o práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohužel na konzultantovi při takovýchto prací podle mě záleží hrozně moc. Píšu z vlastní zkušenosti. Vybrala jsem si téma s vedoucí, které navrhla škola. Celou dobu byla s konzultující (stejná osoba) velmi těžká domluva. Jednotlivé části práce jsem jí průběžně posílala a ona je s velkou časovou prodlevou hodnotila tak, že jsou v pořádku. No, pravděpodobně práci asi průběžně vůbec nečetla, protože až když jsem jí to poslala ve finální úpravě, tak mi tam nějaké chyby vytkla, já jsem je opravila, ona znovu prohlédla a pronesla, že je to v pořádku. No a když jsem práci vytiskla, nechala svázat a odevzdala, tak mi jí v posudku neposlala ani k obhajobě. Oponent také ne(její podřízený kolega). Řešila jsem to i s vedoucí ročníku, dokonce byla i za ní a oponentem. No, dopadlo to tak, že jsem celou práci kompletně přepracovávala další rok, ale našla jsem si jiného konzultanta a dopadlo to dobře. Asi byla ráda, že jsem jí neotravovala, tak napsala posudek dobrý
Takže bych asi taky doporučovala konzultovat to s někým jiným. Ale hodně záleží, jak k tomu na dané škole přistupují…