Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla jsem se zeptat - máte zkušenosti s laserem při kelfalhematomu? Karolínka ho má od porodu na levé straně hlavičky, velikost cca jako vejce nebo menší tenisák. Všichni říkají, že se to vstřebá, ale já mám v okolí případ, kdy musel být odstraněn ztvrdlý chirurgicky, a dost jsem četla, že kolikrát se nevstřebá a zůstane šišatá hlava. Laser prý zabírá hned a kefálek zmizí. Nevíte někdo víc? Kde to provádí, popř. může se objednat bez žádanky a hradí to pojišťovńa? Mám z toho strach, všude čtu hlídat jestli netvrde, ale když zpozoruju, že tvrdne, je přeci už pozdě ne? To už je ztvrdlý, a to prý být nesmí…Ten laser, event.punkce mi přijde jako jistota…Moc děkuju
laser? nam kefal odsavali, pac je to vlastne nahromadena krev na jednom miste. Toz nevim, co by na tom laser udelal.
Malymu jehlou vytahovali tu prebytecnou krev. Ja u toho teda nebyla, pac bobulka strasne plakal, ale to se mu asi nelibilo, jak ho drzi.
Příspěvek upraven 09.06.12 v 18:53
jeste odkaz z diskuze o par dni driv ![]()
https://www.emimino.cz/…rankovani/2/
Jinak si myslim, ze ve 13dnech uz by sis asi vsimla, jestli treba okraje te „boulicky“ netvrdnou.
Moc děkuji. No já právě našla diskusi tady na emiminu o tom laseru, že to rychle zmizí, ale moc informací jsem nesehnala…A po tom odsátí vám to zmizelo, nebo má nějaké následky (bouli, prohlubeň, plošku…)? A je to odsátí nějak nebezpečné?
no teoreticky u toho odstati hrozi infekce,ale nam se teda nic nestalo a malej ma hlavicku fakt krasnou. Vpodstate hned po tom odsati to vypadalo, jako by nikdy nic nemel.
Ahojky, mala mela take kefalhematom, laserem se to odstranuje na Bulovce, delaji to od 3 tydnu mimca- driv ne. Nejprve to zmeri a pokud ma kefalhematom nad 3-4 cm v prumeru, tak se jde automaticky na laser. Chodi se ale 5× tydne po dobu 2 tydnu - pak by mel byt cely pryc. Potrebujes zadanku od detske dr, pak na laserove odstraneni uz nepotrebujes nic - kliniky se to predaji mezi sebou - primarne s kefalhematomem jdes na detskou chirurgii, maji tak malou ambulanci prave na kefalhematomy.
Kdybys potrebovala vic info - pisni SZ , prosli jsme si pripravou na laser take.
je hezky, jak se lisi praxe mesto od mesta. Praha laser, Brno odsavani. Hlavne at to mate brzy z krku Kulisando ![]()