Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Začínám panikařit, včera jsem ve 21h píchla ovitrelle a zítra v poledne mám začít brát utrogestan. Můžu ho nasadit, ikdyž si budu jistá, že folikul ještě nepraskl?
Hele, Woblud, já bych to viděla tak, že při KETu v nativu prostě potřebuješ to žluté tělísko, jinak by to nebyl nativ, ne? Takže já kdybych si byla stopro jistá, že folikul neprasknul, osobně bych to vzala o den později, na druhou stranu stoprocentně jistá si z čistě vnějších příznaků (vč. ovutestů a BT) nebudu asi nikdy, ale tak zas by to mělo být vidět na utz při KETu, pokud mrkne utz o kousek vedle. Jak si chceš být jistá? Ještě se mi ale nestalo, že by po injekci hCG nerupnul, i když možné je všecko. A taky i když se říká, že progesteron brání ovulaci, nemyslím, že pokud už je ovulace na spadnutí, tak jí dvě globulky utrogestanu nějak dramaticky ovlivní… No, to jsem poradila, co
Každopádně v nativu je důležitá ta proběhlá ovulace. Kdy má být KET?
Nemám strach, že by folikul nepraskl - jen o několik hodin později. Dříve jsem nechápala, jak může někdo ovulaci poznat, teď mě to obvykle tlačí a po ovitrelle už vůbec, to o něm vím až moc dobře
před časem bylo iui a ruplo to pozdě večer nebo v noci, odhaduju po 48hodinách. Dneska dopoledne je fiktivní opu (na to to při klasice IVF být rupnuté nesmí), v poledne mám začít brát utrogestan - rupne to pravděpodobně až večer. Zase si říkám že jde o pár hodin, ale na druhou stranu ovulaci to už těžko zabrání a tak z toho snad cysta nebude, jde o načasování… Ket je naplánován na úterý po poledni. No hlavně že je to už můj čtvrtý KET v nativu
jenže dřív jsem ovulaci až takhle nepoznala, tak mi to bylo fuk ![]()
Tak jestli z toh máš blbej pocit, nasaď ten Utrogestan až večer, těch pár hodin to nevytrhne, ne? Zvlášť, pokud je KET až za pět dní. Tak čtyřikrát to neklaplo, tak to zkus popátý jinak, minimálně budeš mít dobrej pocit, žes udělala dle svého maximum
Myslím, že jediné léky, které se musely brát přesně na hodiny, byly FSH injekce (a to ještě byl čas úplně jedno, jen tam musely být 24h rozestupy) a hCG před OPU. Ten Utrogestan v nativu je spíš podpora vlastního žlutého tělíska, než by byl tak životně důležitý jako při KETu ve stimulovaném cyklu. Držím palce!
@ugluk ještě jsem si ho nevzala, vidím to na noc
taky si říkám, že progesteron přece budu produkovat i sama, že to je „jen“ o tom načasování a progesteronem - když ještě v těle nemá co dělat - bych akorát zmátla to, co jinak funguje a stejně to ve výsledku neurychlila. Holt to embryo pár hodin počká jestli se mu sliznice nebude zdát 100%, se kvůli tomu tady na hlavu stavět nebudu
Je potřeba děťátku ukázat, kdo tady bude rodič, hned na začátku
Kurnik se to embryo taky musí trochu snažit a to místo na světě si vybojovat ![]()
Ale jako řeknu Ti, že to dávám jenom proto, že se uklidňuju tím, že už to je naposled. Nevím jestli to je věkem nebo zkušenostmi, ale je to dřina. Už prostě nejsem tak ochotná zatnout zuby (ono to možná není ani tak o ochotě, ale o pudu sebezáchovy). Kor když už jsem tak dva roky zpátky přesvědčila sama sebe (taktéž v rámci zachování zbytků psychického zdraví - no teď se ukáže jak moc úspěšně), že pořizovat si mimino není úplně nejlepší nápad.
No jasně
Víš jak, má-li se něco stát, tak se to prostě stane. A pokud nemá perspektivu k životu, tak se můžeš na hlavu stavět a nenaděláš nic
Zdravé embryo zvládne víc než o pár hodin jinak podanej první progesteron pět dní před KETem.
A ano, chápu tě, taky jsem všemi silami přesvědčila sama sebe, že jedno dítě bylo mým osudem a víc ho pokoušet nemám. Ale tak přeci tam toho posledního mrazáčka nenecháš. A třeba je to zrovna ten pravej ![]()
Kor když sourozenec nepohrdl ani vejcovodem
Ty mě vždycky tak pěkně chápeš ![]()
@wobludka Dobrý den,
na podobnou otázku se můžete zeptat i odborníků v Poradně reprodukční medicíny.
Držím palce! ![]()
adminka Eliška