Co zvládá Váš předškolák? Dokáže si sám uklidit pokoj?

Anonymní
12.2.19 16:38

Kluk 6,5 a výchova

Ahoj,

co zvládá Váš předškolák? Dokáže si sám uklidit pokoj? Jak poslouchá?

Můj syn se chová, jak kdyby byl 24hod. na LSD. Divokej, trhlý nápady, furt mluví, všechno vyháže, není schopnej si nic po sobě uklidit. Nevydrží v klidu sedět, třeba jí, vstane, proběhne se po obýváku a vrátí se ke stolu. Od jídla odejde na záchod, vrátí se a hraje si, zapomene, že obědváme apod.

Má sestru o 3 roky mladší. Babičku hlídací nemáme - resp. bydlí od nás 500m a zájem o děti nemá. Moje máma pracuje a bydlí daleko.

Když potřebujeme, máme hlídací tetu, eventuálně akutky řešíme babičkou. V obojím případě je hodný, v klidu si hraje, poslechne.

My s manželem jsme unavení, vyčerpaní a nemáme na sebe chvíli klidu.

Syna se snažím vést, radím mu…teď ukliď lego, teď auta…to funguje, ale trvá dlouho, než začne. Zkoušela jsem nechat to být, ať si nese následky - bordel v pokoji=žádné návštěvy, žádné pohádky večer - jenže už mu to je jedno. Na zadek už taky kolikrát dostal, ale to a ani zákazy neplatí.

Potřebuju inspiraci a taky někoho, kdo by děti vzal třeba do Zoo, kina..prostě aby trávili čas také s někým jiným. Jenže není nikdo a my to musíme nějak zvládnout. Už jsem fakt zoufalá, totálně bez síly.

Předevčírem se v nestřežené chvíli houpal na zácloně a urval celou garnyž ze zdi, díra jako prase. O víkendu tu byla návštěva, vzal sestru i sestřenku a zalezli za naší postel v ložnici a tam počmárali zeď pastelkama a fixama - pod jeho vedením. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17472
12.2.19 16:45

Jé, to je jak u nás. :lol: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.19 16:55

@Tamtama a jak to zvládáš?

• Citovat
  • Upravit
8056
12.2.19 17:01

A co jako? Mam dvě dcery (5 a 3,5) a jiné to není. Hlídání nemám vůbec (jednou za dva měsíce prijede moje máma na pár dnů).
Mlátit nemá cenu. Uklízení musí být aspoň trochu zábava, jinak neuklízí. Dítě neuklidí velký nepořádek, pač ještě není schopno to naplánovat. Musíte trvat na „jedna věc ven, jedna dovnitř“. Vyzdvihovat, jak se krásně hraje, když je na hraní dost místa… Není divoký, je zvídavý. Zaměstnejte ho. Nechte umývat stůl, luxovat, vytírat, pomoct s vařením, vyndávat z myčky… hlavně nespěchat, neřvat a nebít, to fakt nezabírá…
Hledejte spíš, jak to udělat lépe, vy jste chytřejší a zkušenější, to by bylo, abyste ho neprechytračila a nebylo po vašem a on se zároveň cítil dobře ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
12.2.19 17:07
@Anonymní píše:
@Tamtama a jak to zvládáš?

nezvládám, jsem na prášky :lol:
@Bebuše umývat stůl, vytírat = voda všude, pomoc s vařením je u takového dítěte o úraz..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
12.2.19 17:12

Kluci si uklízí, poslouchají. Asi mám štěstí. A hlídání taky nemám, nějak teda nevím, jak to s tím souvisí. Starší doma pomáhá, vyklidili myčku, uklidí si hračky. Občas teda musím zvýšit hlas ale většinou to funguje bez toho. Staršímu je 5,5, mladšímu téměř 3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.19 17:26

@Bebuše A co jako?

Ptám se na podobně staré děti - to ty nemáš. Je fajn, že ti maminka přijede 1× za 2 měsíce na pár dnů, k nám nikdo nejezdí na pár dní.

Netřískám dítě od rána do večera, nejsem zastánce fyzických trestů. Vše co píšeš je vyzkoušené. A vážně to neplatí.

Pomáhat při úklidu - dvě děti = bitva o vše, dcera je hodně tvrdohlavá.

Všechny možné strategie vyzkoušeny, začínám uvažovat, že pochází z kosmu a jejich úkolem je zničit celé lidstvo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.2.19 17:27

@Tamtama přesně tak, vytírání na půl dne…jsem jen člověk proboha ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.2.19 17:32

@Netopýr1 Štěstí na hodné děti. Hele, proto asi nechápeš, jak s tím souvisí hlídání - resp. nejde ani tak o hlídání, jako o to, aby o ty děti měl někdo zájem a chtěl s nimi trávit čas - třeba i na to pitomý hřiště je vzal na hodinku. Vážně mít aspoň 1 hodinku ticho a nemuset řešit hádky a katastrofy je k nezaplacení. My dospělí si aspoň v klidu popovídáme a vydechneme a nadechneme…vážně je super se občas restartovat. Tak se tu ptám, jestli u podobně straých dětí to někdo také tak má. Neptám se na to, jak suprově zvládají výchovu matky pětiletých dětí. Syn byl v 5 letech úplné zlatíčko.

• Citovat
  • Upravit
3224
12.2.19 17:37
@Anonymní píše:
Ahoj,

co zvládá Váš předškolák? Dokáže si sám uklidit pokoj? Jak poslouchá?

Můj syn se chová, jak kdyby byl 24hod. na LSD. Divokej, trhlý nápady, furt mluví, všechno vyháže, není schopnej si nic po sobě uklidit. Nevydrží v klidu sedět, třeba jí, vstane, proběhne se po obýváku a vrátí se ke stolu. Od jídla odejde na záchod, vrátí se a hraje si, zapomene, že obědváme apod.

Má sestru o 3 roky mladší. Babičku hlídací nemáme - resp. bydlí od nás 500m a zájem o děti nemá. Moje máma pracuje a bydlí daleko.

Když potřebujeme, máme hlídací tetu, eventuálně akutky řešíme babičkou. V obojím případě je hodný, v klidu si hraje, poslechne.

My s manželem jsme unavení, vyčerpaní a nemáme na sebe chvíli klidu.

Syna se snažím vést, radím mu…teď ukliď lego, teď auta…to funguje, ale trvá dlouho, než začne. Zkoušela jsem nechat to být, ať si nese následky - bordel v pokoji=žádné návštěvy, žádné pohádky večer - jenže už mu to je jedno. Na zadek už taky kolikrát dostal, ale to a ani zákazy neplatí.

Potřebuju inspiraci a taky někoho, kdo by děti vzal třeba do Zoo, kina..prostě aby trávili čas také s někým jiným. Jenže není nikdo a my to musíme nějak zvládnout. Už jsem fakt zoufalá, totálně bez síly.

Předevčírem se v nestřežené chvíli houpal na zácloně a urval celou garnyž ze zdi, díra jako prase. O víkendu tu byla návštěva, vzal sestru i sestřenku a zalezli za naší postel v ložnici a tam počmárali zeď pastelkama a fixama - pod jeho vedením. :zed:

jsme na tom uplně stejne…stejne starej syn, stejne stara holka, stejny chování, akorat me neposlechne ani když mu nakažu uklidit cokoli… je to strašný problem a je z toho vždy vyprask takže radeji to uklidim sama protože řezat denne ho taky nemužu. u jidla nevydrží sedet ani minutu , chodí stojí běha nejí nechutná hnusný… ve školce v pohode..vyřešila jsem to ted tak že jsem přestala deti resit a začla jsem resit sebe… at se divaj na TV me to je jedno a ja si jdu zacvicit… a vlastne je mi líp takže asi to takto budu delat - neupínat se na výchovu ono to nak dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
12.2.19 17:39
@Anonymní píše:
@Netopýr1 Štěstí na hodné děti. Hele, proto asi nechápeš, jak s tím souvisí hlídání - resp. nejde ani tak o hlídání, jako o to, aby o ty děti měl někdo zájem a chtěl s nimi trávit čas - třeba i na to pitomý hřiště je vzal na hodinku. Vážně mít aspoň 1 hodinku ticho a nemuset řešit hádky a katastrofy je k nezaplacení. My dospělí si aspoň v klidu popovídáme a vydechneme a nadechneme…vážně je super se občas restartovat. Tak se tu ptám, jestli u podobně straých dětí to někdo také tak má. Neptám se na to, jak suprově zvládají výchovu matky pětiletých dětí. Syn byl v 5 letech úplné zlatíčko.

ted mam rozjednanou chuvu na 2 hodiny 2× v týdnu - chci chodit cvičit. sice to bude neco stat ale tak neni to navěky..a ja to za tu pohodu dám pokud tedy pani bude seriozni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
12.2.19 17:40
@Anonymní píše:

Tak mne nepřijde, že by to byl takový rozdíl. Znám spoustu lidí v okolí, co mají šestileté děti i starší a ty jsou hodné a doma pomáhají . To se tak najednou v 6,5 změnil jo? A v 5,5 byl zlatíčko. To se mi nějak nezda. No uvidíme za rok. A my hlídání taky nemáme, hodné nebo nehodné dítě, každý to hlídání občas potřebuje. Zaplaťte si chůvu, taky to tak děláme, jinak bysme s manželem sami nikam taky nevypadli. U nás dokonce obě babičky bydlí v Praze jak my, ve vzdálenosti do 4 km a nehlídá ani jedna. Jsou mladé a mají svých zájmů dost, těžko jim to vycitat, i když to samozřejmě zamrzí. Ale už jsem to vzdala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8056
12.2.19 17:55
@Tamtama píše:
nezvládám, jsem na prášky :lol:
@Bebuše umývat stůl, vytírat = voda všude, pomoc s vařením je u takového dítěte o úraz..

Tak mu dej vodu do střikatka na kytky a utěrky. Taky jim nemůžu dát hadr. Protože by plavali i sousedi. Pokud jde o vaření, třeba by ses divila. Ty ti dítě chceš vycepovat příkazy a zákazy… a k ničemu ho nepustíš, protože moc práce. Není přece rozdíl uklidit pokojík po vaření, protože vybordelil všechno nebo setřít trochu vody v kuchyni, kde ho mám pod dohledem… a tak je to se vším, pokud budeš činnosti oddělovat na moje, tvoje… Nikdy do nebude dělat protože chce, ale protože musí a to je velký rozdíl. Když jsi v pejru denně, asi je někde chyba. Hledala bych kde (a věž, že není v dítku). Nemá smysl se obhajovat a mít pocit, že chyba je dítka… tím se to fakt nezlepší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27681
12.2.19 17:59

starší syn je vzorný , ale to tohle mě čeká s mladším :cert: takže přeju hodně štěstí a pevné nervy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
12.2.19 18:23

Vnukovi je teď 6, je OK, umírněně věku si umí všechno uklidit, i s mým synem /9 let/ po co nejkratší době si uklidí hračky ve svém pokoji.
Také ale dovedou udělat čurbes, to je jasné. Hlavně když jsou oba spolu. Pokud je každý někde jinde, jako teď, vnuk je u mých rodičů, tak je klid a vše se zvládá na první dobrou.
Oba kluci mi pomáhají v kuchyni, vyndají vše z myčky, pomohou mi s krájením čehokoli, udělají sami těsto, potom dělám už s nimi, co je potřeba za dozoru dospělého.
Syn vše přečte, vnuk naváží.
Svůj pokojíček si uklízejí sami. Vynášení koše, luxování, utírání prachu.
Oba chodí nakupovat, krámek /Vietnamci/ máme kousek od baráku. Vždy mi to vyúčtují. A já jim dám potom nějaké drobné.
Za pomoc v kuchyni nebo někde jinde také dostanou peníze.

Je pravda, že při pomoci v kuchyni jsem zaměstnaná na dvojnásobek času, ale chci, aby se všechno naučili teď, dokud chtějí. Později už třeba nebudou chtít, a nic s tím neudělám.
Tak kuju železo, dokud je tvárné.

Přeji Ti, aby to šlo co nejlépe. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí