Co zvládá Váš předškolák? Dokáže si sám uklidit pokoj?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24182
14.2.19 12:58
@Tamtama píše:
to si neumím představit, že dám prvňákovi nůž a v klidu vařím :mrgreen:

Já sice synovi nůž dát mohu, ale rozhodně v klidu nevařím, stojím u něj a koukám aby se nepořezal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24182
14.2.19 13:01
@Anonymní píše:
Mám doma úplně stejného syna stejného věku. Máme ještě staršího, ten je klidný, ale naprosto negativistický, mouchy snězte si mě, ukňouraný. Jak jsem mladšího tak do jeho 4 let nedávala, teď jsem za něj strašně vděčná! Je to torpedo, také pořád něco ničí, ale je veselý (až moc) energický a bezvadně vyvažuje depresivního bráchu. Také hned zapomene, co dělal/měl dělat…Ač jsem mu chtěla dát odklad, psycholožka doporučila nástup do školy a k mému obrovskému překvapení vyloučila hyperaktivitu. Navíc je podle testů hodně chytrý. Ve škole ze začátku dost zlobil, ale učilo zvládá bez problémů. Také myslím, že mu nástup do školy prospěl tím, že získal sebevědomí (je už velký kluk). Navíc se alespoň trochu zabaví. A když ho zrovna nechci zabít, je s ním vážně sranda! :mrgreen: :hug:

No učitelky syna mi řekly, že je chytrý, se školou problémy asi nebudou, ale neví, zda se nepřizabije o přestávce, těch by se malinko bály. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais
14.2.19 13:37

@Tamtama @elen-ka nůž syn používal už od necelých dvou let. Má se zoubkama a zaoblenou špičkou, ví jaké je to, když se pořeže, tak s tím problém nemám… Rád chystá salát, umí si nachystat svačinu do školky, nakrájet ovoce. S manželem krájí a melou maso… Naopak si myslím, že by se děti měly naučit používat nůž co nejdříve. Nejde o zbraň, naopak pochopí k čemu je určený a zbytečně se nebojí. Můj brácha už na prvním stupni sekal dřevo sekyrkou, pod dozorem našich, ale nechali ho… Měl zákaz sekat, když nebyl nikdo dospělý doma, stejně tak byl úplně paf z rozdělávání ohně a topení, tak proč to dětem zakazovat. Spíš je důležité je s tím seznámit, aby znaly i ty rizika.

• Citovat
  • Upravit
24182
14.2.19 14:31
@Anais píše:
@Tamtama @elen-ka nůž syn používal už od necelých dvou let. Má se zoubkama a zaoblenou špičkou, ví jaké je to, když se pořeže, tak s tím problém nemám… Rád chystá salát, umí si nachystat svačinu do školky, nakrájet ovoce. S manželem krájí a melou maso… Naopak si myslím, že by se děti měly naučit používat nůž co nejdříve. Nejde o zbraň, naopak pochopí k čemu je určený a zbytečně se nebojí. Můj brácha už na prvním stupni sekal dřevo sekyrkou, pod dozorem našich, ale nechali ho… Měl zákaz sekat, když nebyl nikdo dospělý doma, stejně tak byl úplně paf z rozdělávání ohně a topení, tak proč to dětem zakazovat. Spíš je důležité je s tím seznámit, aby znaly i ty rizika.

Ale my to dětem také nezakazujeme, ale samotného ho krájet nenechám. Nemůžu u toho něco jiného dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
14.2.19 21:56

@Janina81 tak se psem bych ho pustila, ale vím, že by nesebral bobek. Hraní s ohněm ho taky baví, jak zapálím svíčku, vždycky se spálí. :zed:
@Anais taky jsem ho chtěla nechat, aby se sám sprchoval. Vždycky byl ve vaně půl hodiny, koupelna pod vodou a dítě mokrý jen nohy. :lol: Na vytírání mám asi blbej mop, sám by těžko vyždímal hadr a dal ho na něj. I já se u toho kolikrát rozčiluju. Že tvůj brácha sekal jen pod dozorem, protože jinak měl zákaz, to je hezký. Mého syna zákaz nezajímá, kamarádka má na zahradě dřevo a sekeru, a už jsme se několikrát přesvědčily o tom, že jak přijdeme, sekera musí jít okamžitě pod zámek do garáže.
@Hoa Mai ne, neumím si to s tím nožem představit. Moji jsou oba, i ten mladší, pomalejší a línější, nebezpeční byť jen s vidličkou, šermují. Nůž bych jim nesvěřila. Ještě dlouho je asi budu mít před nimi schované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais
15.2.19 07:46

@Tamtama tak za prvé máme sprchový kout a pak termostatickou hlavici. A jestli máš pocit, že moji rodiče nechali jen tak bez dozoru sekeru na zahradě, tak opravdu ne..... Myslím, že je jednodušší dětem svěřit to, co je láká a vysvětlit jim rizika a naučit je s věcmi pracovat tak jak se má. A hlavně se společně dohodnout na nějakých pravidlech… Když byl syn mladší, tak jakýkoli zákaz pro něj byla výzva se přesvědčit, zda máme pravdu. Takže jsem brzy zjistila, že je jednodušší mu nechat činnost vyzkoušet, než slepě zakazovat… ;)

• Citovat
  • Upravit
17472
15.2.19 08:40
@Anais píše:
@Tamtama tak za prvé máme sprchový kout a pak termostatickou hlavici. A jestli máš pocit, že moji rodiče nechali jen tak bez dozoru sekeru na zahradě, tak opravdu ne..... Myslím, že je jednodušší dětem svěřit to, co je láká a vysvětlit jim rizika a naučit je s věcmi pracovat tak jak se má. A hlavně se společně dohodnout na nějakých pravidlech… Když byl syn mladší, tak jakýkoli zákaz pro něj byla výzva se přesvědčit, zda máme pravdu. Takže jsem brzy zjistila, že je jednodušší mu nechat činnost vyzkoušet, než slepě zakazovat… ;)

Jenže to musíš mít dítě, který pravidla dodržuje. Můj syn je zásadně jenom porušuje.
On se třeba učí s tím zmíněným nožem, řízne se a nevadí mu to, ale už nedokáže pochopit, že když řízne někoho jiného, tak ho to bolí. Stejně jako když spadne nebo se někde bouchne, jeho to nebolí, tak nepochopí, že když do někoho strčí, až dotyčný spadne, že ho to bolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8056
15.2.19 16:59
@elen-ka píše:
Zakladatelko, mám syna 6 let a kus. Uklízet umí, ale ve školce. Doma moc ne, většinou nejspíše spoléhá, že to uklidí jeho sestra. Ale na druhou stranu, když chce, tak to umí uklidit. Jen vše má na háku, je mu vše jedno. Snažím se nabudit u dítka zájem, ale zatím jsem nepřišla jak. Jinak energie má na rozdávání a skoro žádný pud sebezáchovy. Co poradit nevím, ale rozhodně takové dítko nemáš sama. Já tedy mám k němu starší holku, ne mladší, ale ty rozbroje a roztržky jsou u nás taky.@Bebuše také dětem nedám vodu do ničeho, nejsem magor, nechci aby byt plaval. Dát jim to do stříkátka na kytky :roll: , to mohu vše rovnou vyházet a vymalovat. Neexistuje. Pouze v létě na balkoně mohou zalévat a stříkat na kytky. Pak plave celý balkon, ale to neřeším. Jednou jsem je pustila zamést a vytřít schody na chodbě. Už nikdy více nejdou dohromady oba dva. Chodbu jsem stírala znova, aby se vůbec po ní dalo chodit.

Na této debatě mě hrozně baví jak všechny mámy vědí, co by bylo, kdyby…
Dejte jim důvěru, zodpovědnost a následně možnost být na sebe hrdí, že to udělali parádně a nemáte problém… Místo naučení je k ničemu nepustíte a pak se divíte, že jsou jako smyslů zbavení a řádí.
Taky mám doma počmárané zdi, občas nábytek, občas mokro na podlaze a občas se k něčemu přilepím a často na něco šlápnu, ale nepovažuji to za chybu v dítěti, jen jsem nebyla dostatečně důsledná nebo jsem málo vysvětlila, jak si představuji výsledek…
A ano, cokoli s dětmi trvá o hodně déle s horším výsledkem, ale dá jim to mnohem víc, než „běž si hrát do pokojícku“ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24182
15.2.19 17:12
@Bebuše píše:
Na této debatě mě hrozně baví jak všechny mámy vědí, co by bylo, kdyby
Dejte jim důvěru, zodpovědnost a následně možnost být na sebe hrdí, že to udělali parádně a nemáte problém… Místo naučení je k ničemu nepustíte a pak se divíte, že jsou jako smyslů zbavení a řádí.
Taky mám doma počmárané zdi, občas nábytek, občas mokro na podlaze a občas se k něčemu přilepím a často na něco šlápnu, ale nepovažuji to za chybu v dítěti, jen jsem nebyla dostatečně důsledná nebo jsem málo vysvětlila, jak si představuji výsledek…
A ano, cokoli s dětmi trvá o hodně déle s horším výsledkem, ale dá jim to mnohem víc, než „běž si hrát do pokojícku“ ;)

Nevím, kde bereš to „kdyby…“. Já dětem tu vodu do kýble dala a šly mýt chodbu. Nedalo se to, celá chodba plavala i když jsem to pořádně vysvětlila i ukázala. Opravdu nehodlám to opakovat nyní! Možná tak za rok to zkusím znovu, ale teď ne. Když mi pomáhaly mýt obývák, plaval taky. Takže já to opravdu zkusila a nehodlám to zkoušet do nekonečna, tolik času nemám a taky mám jen jedny nervy. Děti opravdu pouštíme k hodně věcem, ale ne ke všemu. Dost věcí dělají sami, dost věcí dělají pod naším dohledem, ale samotné ne. Vím jaké mám děti a také vím co jim mohu dát a co ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8056
15.2.19 17:52

A to já to klidně do nekonečna zkouším. Vysvětlím, že takhle ne, a příště jedeme znova. Na 8 pokus už si můžu dovolit nad nimi nestát a po 15 už jen chválím…
Nožem krájí od 2,5 roku, nůžky od 20m. Zatím máme jedno střihnutí do prstu na dvě střihající a kráčející děti za 3 roky. Na oboje máme přísně nastavená pravidla. Jen u stolu, sedět, nikam nástroje nenosit, neničit stůl, nešermovat se sourozencem a naházet odstřižky na zem. Kupodivu je nejtěžší to poslední…
Vím taky jaké mám děti, přesto mě denně překvapují tím, co zvládnou a mě by to nikdy nenapadlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais
15.2.19 18:40

@Bebuše naprosto souhlasím. :potlesk: Sice syn má trošku „volnější režim - pravidla na 100% nedodržuje“ ,ale rozhodně ví k čemu se co doma ( v 5ti letech) používá a nemám strach, když si chce sám nachystat svačinu a namazat pečivo.
Opravdu těžko radit jak děti propracovat k samostatnosti, když jim matky tu důvěru nedají… Styl - ty jsi na to malý a nedokážeš to, neuděláš to, jak chci já, to je nikam posouvat nebude.
Jeho úklid pokoje je diametrálně rozdílný s mojí představou, ale přece ho nebudu peskovat, když se mi přijde pochválit, že si sám uklidil… a takhle je to se vším…

• Citovat
  • Upravit
17472
15.2.19 20:18

@Bebuše i já dětem dala vodu, když totiž nejde o život, jsem ochotná to párkrát vyzkoušet.. ale nůž prostě do ruky nedostane..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí