Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
pubertaka nemam, ale neni to tak davno, co jsem byla sama nactileta..... ve vsedni dny tak do osmi, půl 9… o vikendu bezne do desiti, po domluve dyl, treba kvuli kinu nebo tak..... na plesech vzdy nez dohraje hudba, takze do tech dvou…kourit a chlastat - to jsem delali na lyzaku nebo hned po konci vyuky… k tomu zadny spesl cas nikdo nepotrebuje ![]()
já když byla v tom věku (před 10 lety), tak to bylo našim jedno, ve všední den jsem nikam nechodila, protože jsem vstávala brzo do školy a o víkendu do půlnoci. pokud jsem byla na plese, tak jsem buď přespávala u přítele nebo pro mě přijeli… ale u přítele mě nechávali přespat už od 16, bydlel totiž kousek od mý školy ![]()
optimální mi přijde tak do půlnoci o víkendu. ale záleží, zda bydlíte ve městě, na vesnici, budeme pro něj jezdit…
Tak v 17 jsem už normálně chodila kalit a tak to měli všichni spolužáci. Od 15 mě naši občas pouštěli tak do půlnoci, jedné, nebo jsem spala u kamarádky.
14 nebo 17 je teda dost rozdíl. Ve 14 jen tak, když nejde o rodinu, si myslím, že na plese ještě nemá co dělat a „doma do desíti“ je benevolentní až až. Na druhou stranu v 17 si myslím, že už je to o rozumné dohodě a o tom, co tam jede dělat… Vylejt si hlavu, tancovat, pobýt s partou…? Od toho a od celkové zodpovědnosti bych to tak odvozovala ![]()
Pro mě je ta hranice, kdy budou moct být venku občas přes půlnoc 15 let a cca 2. polovina 9. třídy minimálně (už se nám to kvapem blíží.)
Mě naši nechali též od této doby na pokoji a já neměla potřebu je tím pádem nějak obelstít a zklamat
tak doufám, že to bude fungovat i u nás.
@debra.morgan píše:
pubertaka nemam, ale neni to tak davno, co jsem byla sama nactileta..... ve vsedni dny tak do osmi, půl 9… o vikendu bezne do desiti, po domluve dyl, treba kvuli kinu nebo tak..... na plesech vzdy nez dohraje hudba, takze do tech dvou…kourit a chlastat - to jsem delali na lyzaku nebo hned po konci vyuky… k tomu zadny spesl cas nikdo nepotrebuje
Přesně tak
a taky si myslím, že je rozdíl 14 a 17 let. Ve 14 bych asi na ples pustila, ale alespoň bych pro.ditko dojela a bylo by to výjimečné. V 17 už je to myslím úplně cajk. A kouřit a pít může kdekoliv, i jen venku s kamarádama o víkendu ![]()
Na kouření a chlastání nepotřebuje večer, ani maturitni ples.
já bych mu jasně, bez nejakyho podezirani vysvětlila, jakou byste z toho mohli mít polizanici, kdyby ho někde chytli s chlastem a na zkoušku ho pustila na jeden ples… Pokud je spíš k těm 14 rokům, tak bych po něm chtěla, aby se čas od času nahlásil, že neleží někde pod stolem. ![]()
No kdyz bude chtit kourit a pit, tak na to zadny ples nepotrebuje. Tak od 16ti jsem chodivala na maturitni plesy a nijak casove omezeno jsem to nemela.. Proste az prestanou hrat.
Mám skoro 16letého,ve všední den do 21h,o víkendech i déle,ale musím vědět kde je,neexistuje,aby vypnul gps na mobilu,povinnosti doma, ve škole a do školy musí být splněny,když přijde déle-nastrkuju hned bez diskuze alkohol tester.To,že si občas zakouří a dá pivo to vím,taky jsme to dělali,ale nesnesu když mi do očí lže-za to má pak zaracha.
Od patnacti jsem mohla chodit na diskoteku, nikdy jsem rodice nezklamala, vetsinou do jedny jsem musela byt doma. No ale jelikoz mam starsiho brachu, tak kdyz jsem byla s nim, tak vychazky neomezene. Kolikrat jsem v sestnacti diskosku zavirala
. Vzdy to ale bylo o duvere, ze mama vedela, ze se na me muze spolehnout. Samozrejme jsme kourili a pili alkohol, ale tak nak v norme. Takze v sedmnacti nepustit dite na ples je pro me nepredstavitelny
. Kamoska taky skoro nikam nesmela, tak vikendy spala u nas. Myslim, ze jeji mama to netusi doted, ze jsme nesedely doma ![]()
Ja chodila na diskoteky do 6 do rana uz od 15 (vypadala jsem starsi) a to jsem z Prahy
Ale ja brigadnicila do 22h po skole v mekaci, takze u nas to nikdo neresil, ze prijdu az rano ![]()
Tak já jsem ve čtrnácti mohla být venku max do 21.00 hod.V sedmnácti jsem chodila na zábavy ale musela jsem být v 11.00 doma otec byl moc přísný zaracha jsem měla dost často.Moje děti už to neměli tak přísné jsou to kluci a zaracha jsem jim nemusela dávat vždy dodrzěli čas,který měli určený.
Jo a k tomu zarachu, tak ten jsem nedostala nikdy…ani segra ne. ale jako male jsem to parkrat schytaly vareckou nebo rukou pres zadek - zaslouzene, musim rict.
@ady01 píše:
Mám skoro 16letého,ve všední den do 21h,o víkendech i déle,ale musím vědět kde je,neexistuje,aby vypnul gps na mobilu,povinnosti doma, ve škole a do školy musí být splněny,když přijde déle-nastrkuju hned bez diskuze alkohol tester.To,že si občas zakouří a dá pivo to vím,taky jsme to dělali,ale nesnesu když mi do očí lže-za to má pak zaracha.
Ty woe. Jak gestapo. ![]()
No to bych ti podekovala. Jak na vojne.
chudak kluk.
V 15 na disco do 1(privezt, odvest naši) od 16 klidne az do rana. Nasi na me nikdy necakali a vedeli ze sem pila. Me druhej den videli ![]()
Zdravím vsechny maminky, ktery maji dite v puberte ( ve veku 14-17 let)
a to doufam, ze mi nebude delat. To radsi budu chtit vedet, ale zase se bojim. Co ldyz zacne kourit nebo pit alkohol.

Mam na Vas dotaz, do kolika hodin nechavate sve pubertaky venku, ldyz jsou prazdniny ci vikend? A kdy je nechate se,,poflakovat" venku, kdyz je klasicky vsedni den? Ja sve ditko nechavam tak do 22:00 vecer..Ale uz chce chodit na maturitni plesy.. to by se mi ditko vracelo az prej tl 2:30 rano.. a to jako nevim zda mu mam povolit ci ne. Jako pamatujunsi, kdyz me bylo tal 16, jak mi tata nedovolil jir na diskoteky a ja kdyz uz spali ksem se pokousela utect
A dostavaji vasi pubertaci neldy zaracha? Kdyz tak za co jste mu ho dali
Vkladam to radsi anonymne at to nejak moje ditko nezjisti