Kočí versus Pronatal

22.8.10 21:04

Kočí versus Pronatal

Ahoj holky,
rozhodla jsem se podělit se s vámi o svou zkušenost se snahou o mimino (a doktory), protože tato diskuze nám před pár měsíci HODNĚ pomohla.

Manžel má vrozenou vadu, nesestouplé varle. Pravděpodobnost neplodnosti se má uvádět 60%. Přestože byl manžel dost skeptický, já ne - 40% taky není k zahození, ne? :-) Jenomže spermiogram opravdu vyšel 0. Takže jsme začali jednat - jako reprodukční centrum s dlouholetými zkušenostmi nám byl doporučen Pronatal v Praze. Vydali jsme se tedy tam.
Co mě šokovalo hned zpočátku, bylo, že po vysvětlení situace nám okamžitě „předhodili“ formulář, který si prý můžeme „mezitím“ prostudovat. Jednalo se o formulář pro výběr rasy/barvy očí/vlasů… potenciálního dárce spermií. Trochu drsné, když tam jde člověk se záměrem, že chce VLASTNÍ dítě…
Jelikož jsme nebyli v té době ještě sezdaní, jedna z prvních našich otázek též byla, jestli nesezdanost není problém. Údajně je vůbec nezajímá, s kým ženě umělé oplodnění (resp. IVF) udělají - byť by to byl vlastní brácha. Když se ale posléze dozvěděli, že já jsem stále ještě vdaná za svého prvního manžela, nastal de facto konec diskuze a doktorka začala řešit, že to přece nejde, že kdyby se dítě narodilo, byl by právně otcem můj první manžel. Vysvětlovat, že rozvod již běží a do devíti měsíců už bude vše vyřešeno, nemělo smysl…
No, manželovi po dalším kontrolním spermiogramu (opět bohužel 0) nakonec řekli, že TEORETICKÁ šance je MESA/TESE, kde by se pokusili nějaké spermie chirurgicky najít, ale at si nedělá moc naději. Jelikož jsme se během následujících pár měsíců nedostali k objednání na operaci (manžel byl nemocný, pak taky nakonec svatba :-) atp.), manžel doktora Sobotku kontaktoval zhruba za půl roku, kdy jsme záležitost opět aktivně začali řešit. Termín operace v CELKOVÉ NARKÓZE mu byl sdělen TELEFONICKY, bez jakéhokoliv dalšího vyšetření (pouze si má donést výsledky od praktického lékaře) - poté, co ho doktor viděl asi jednou nebo dvakrát v životě!
Celá záležitost se nám zdála hodně divná - hlavně mi, jako příjemkyni potenciálních nalezených spermií. Vůbec nikdo se mnou nic neřešil, vůbec jsme nevěděli, co by se dělo, pokud by se opravdu nějaké spermie našly. Toto jsem si naplno uvědomila večer před výkonem, kdy manžel byl ve stresu a já jsem začala hledat po diskuzích na netu, co mu to vlastně přesně mají dělat a jaký by měl být postup dál.
No, a na této diskuzi mi došlo, že Pronatal zřejmě vůbec neočekává, že by se nějaké spermie mohly najít (a tudíž jim jde jen o těch 20 tisíc, které za ten výkon chtěli), protože jinak bych měla být hormonální stimulací připravena na aplikaci spermií, poněvadž zmražením se prý mohou spermie dále poničit. Prostě nám vlastně nikdo nic moc nevysvětlil.
Ano, byla to naše blbost, že jsme se o to nezajímali dřív. Obecně jsme však měli z Pronatalu dost dojem, že jsme jim spíš na obtíž a jako Češi je zase až tak moc nezajímáme a daleko raději vidí ve svém centru cizince - samoplátce (mimochodem - posléze jsem našla ještě jednu jejich pobočku v Pze 6, u které ani nevedou internetové stránky v češtině!). Prostě jsme toho večera definitivně ztratili k Pronatalu důvěru a ráno operaci zrušili.

Začali jsme uvažovat, co dál. Zde v diskuzi se často zmiňoval doktor Kočí - kde se údajně vše platí, ale je výborný odborník. Na základě dalšího prověření referencí na něj na netu jsme došli k závěru, že ty tři tisíce za vstupní konzultaci nám za to stojí a operaci manžel rozhodně víckrát podstupovat nebude, takže případně i těch dalších 40 tisíc za ni. Buď a nebo.
Telefonicky jsme se objednali a asi za týden šli s kapkou naděje do jeho ordinace. Ještě předtím však Dr. Kočí poslal manžela na odběr krve - aby zjistil jeho hladiny mužských hormonů. Tím se v Pronatalu vůbec nezabývali, manželovi to dokonce (při této vrozené vadě!) dělali poprvé v životě.
Dr. Kočí manželovi provedl sono varlat a v souvislosti s informacemi, které měl o průběhu léčby jeho vady, hladiny hormonů a svými zkušenostmi nám podrobně vysvětlil své stanovisko - pro nás bohužel ne zrovna příznivé… Provádět TESA/MESE je v jeho případě prakticky zcela zbytečné a navíc riskantní - vada je natolik velká a hormonů tak málo, že šance najít spermie v podstatě neexistuje. Navíc prý hrozí velké riziko, že v důsledku mechanického zásahu do varlat dojde k rakovinovému bujení. Zdůraznil též onu velmi nízkou hladinu hormonů, která by se rozhodně měla zvýšit prostřednictvím léků - může to mít vliv je jiné manželovy stávající zdravotní problémy.

Takže výsledek - v důsledku návštěvy MUDr. Kočího jsme ušetřili 17 tisíc za neprovedený zákrok v Pronatalu a manžel si „ušetřil“ ještě vyšší riziko rakoviny, než už tak s touto vadou má. Nyní bere testosteron v tabletách a cítí se s ním víc v pohodě.

Závěr (který jsme bohužel tak trochu očekávali) pro nás sice není úplně šťastný, ale vymysleli jsme náhradní řešení (ale to zůstane v rodině - a to doslova ;-) ). Takže doufám, že za pár měsíců už budu přispívat do jiné skupiny zdejší diskuze :-).

Pokud tento můj obsáhlý popis naší zkušenosti přispěje alespon k jednomu úspěšnému rozhodování mezi různými doktory, budu ráda - řešili jsme to samé a jsem vám, holky, za tuto diskuzi opravdu vděčna! :palec:

PS: Ještě jsem zapomněla dodat, že já mám taky nějaký chonický zdravotní problém, který posléze částečně situaci mohl komplikovat a tak nám přišlo, že se Pronatalu prostě do takových komplikací asi nechtělo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ms.H
22.8.10 21:49

Tak tohle jsou docela drsné reference :think:

Jinak přeji hodně štěstí :wink:

• Citovat
  • Upravit
7907
23.9.10 21:10

Ahoj tak to je oprabdu drsný přístup.Já sama s Pronatalem zkušennosti mám.Ale ne s Tim Pražským.Byla jsem v K.Varech.Sice se ivf nepodařilo.Ale co se týká lékařů,či sester,nemohu si stěžovat.vysvětleno vše,Otázky zodpovězeny.Tak snad se Vám brzo zadaří.. :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
17.10.10 13:36

Chodím do pražského Pronatalu, a vše je o.k. nemůžu si na nic stěžovat :wink: , no je to drsný, ale pár věcí mě zaraží, ale to tu řešit nebudu je to vaše věc. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
18.10.10 14:06

takychcememimčo

Ahoj, já se po třech měsících rozhodování a odchodu z minulého CARu rozhodla pro Pražský Pronatal, kam jdu za týden na konzultaci, takže mě tvůj příběh opravdu hodně nepomohl :-/
Jsem už fakt na nervy, copak je opravdu v žádném CARu nezajímá jestli budeme mít děti? To je opravdu všechny zajímají jen prachy a peníze z pojišťovny?
Teď mě uplně připadá, že jdu z bláta do louže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1773
24.10.10 11:09

Ahojky-tak já docházím od března 2010 do Karlovarského Pronatalu a mám za sebou 2 neůspěšné IVF-ICSI.Teprve ted nás posílají na vyšetření.Které jsem si svým způsobem,,vynutila,,.No-s doktorama,sestřičkama i recepčníma-už se známe…jsem tam poměrně často-tak už je znám i jmény :lol:
Když vcházíte do domu-tak se usmívá recepční,pak si pra Vás do čekárny přijde usměvavá sestřička a doktor Vám podá ruku.Dotkoři se snažili-ale nevyšlo nám to.Tak nás poslali na imunologii do Pražského Pronatalu…moje zážitky?Na recepci nás sotva pozdravili…pak nám strčili formuláře na vyplnění a poslali k ,,palmičce,,do čekárny.U palmičky jsme se posadili a první čeho jsem si všimla byli dost staré pavučiny pod sedačkama-humus…bojim se pavouků.Při dlouhém čekání i přez to,že jsme byli objednaný-jsem si zašla na toalety,kde taky nebylo čisto-natož toaletní papír. Pak vyšel chlápek v civilu-košile a černá vesta-myslela jsem si-třeba údržbář…on se však asi za dalších 10 minut vrátil a prý-pojdte dál.
Tak v ordinaci vypsal naše údaje,nemoci v rodině atd.a mohli jsme jet zase domů.Jen se divil-že nás sestry neobjednali na ráno-že už nám bohužel nikdo krev nenabere a tak jsme tam za týden jeli znova :zed: Přitom -když jsem tam volala na 1 objednání tak jsem to tý recepční zdůraznovala-že jsme docela z daleka a tak aby jsme tam nejezdili zbytečně-jen mě odbyla-že první volnej termín je ve 14.00. Tak že i co se domluvy a objednání po telefonu týče-špatný. :pocitac: .Za pár dní tam jedeme opět-pro výsledky.Tak doufám-že to vyšetření aspon něco odhalí-proč ty miminka se u mě neudrží.Bohužel mám odstraněné oba vejcovody-tak nezbívá nic jiného-než to dál zkoušet u doktorů.Snad se na nás taky už konečně usměje štěstíčko.
Holky přeju všem,at to vyjde a nedejte se. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7907
24.10.10 12:07

Bože co nás to ještě čeká???? :zed: :zed: Nechci jít na mražáčky,aniž bych mělavětší jistotu.Nejsou už ani korunky. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
24.10.10 12:38

Holky, tak já jsem se objednala ještě i do Motola. Takže příští týden jdu do Pronatalu a popříští do Motola. Zjistím co a jak a dám vědět. Pak zbývá ještě Gennet a Gest, tak snad někde je budu zajímat jako člověk a ne položka ve faktuře pro zdravotní pojištovnu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1773
25.10.10 16:02

Ahoj holky-tak dneska jsem byla znovu v K.Varech Pronatalu-a 1.11.jsme domluvili ještě genetiku.Tam se prý bude na výsledky čekat hodně dlouho… :zed:
Už jsem fakt z toho věčného čekání neštastná… :zed:
Jo,ještě jsem chtěla napsat-že jsem dneska volala do Pražského Pronatalu-k vůli přeobjednání-a zrovna mi to vzala-konečně příjemná recepční-už jsem se dopředu obrnila-že bude zase nepříjemná-a tak jsem si úplně oddechla.Přeobjednala mě-bez zbytečných řečí :palec: .
A Babe-ty dej určitě vědět-jak pochodíš.
Mamčo-babčo,Petruš :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
6.4.11 19:30

určitě Kočí

ahoj, přiznám se, že napřed jsem nic psát nechtěla, ale pak mi došlo, že třeba moje zkušenost může někomu pomoci při velmi důležitém rozhodování. Nechci svůj příběh dlouze rozepisovat, na to třeba dojde jindy, teď bych chtěla pro info uvést jen to základní. Jako první jsme navštívili CAR Pronatal v Praze, kde manželovi udělali spermiogram a výsledek byl 0. Když nám tento výsledek sdělil tamní androlog MUDr. Sobotka, byli jsme v šoku, normálně jsem se tam rozbrečela. A můj šok pokračoval. Řekl mi v podstatě ať nebrečím a nedělám z toho vědu, že aspoň 50% genetických informací bude mých. Ani nevím, jak jsme se vypotáceli z ordinace. Když jsem přestala brečet a trochu se vzpamatovala, tak jsem si řekla, že tady jsme byli naposledy. Naštěstí jsem na netu narazila na info o MUDr. Kočím a docela dobré reference. Už po telefonu se choval moc hezky a při osobním jednání ten dojem jen umocnil. Má opravdu lidský přístup a je to vynikající odborník. Když jsem mu už zase s brekem podávala výsledky předchozího spermiogramu, tak ho sice prostudoval, ale řekl, že to zatím nic neznamená, provedl sám řadu vyšetření a poté ještě předepsal doporučení na další. Nakonec podle těch výsledků řekl, že by to tak špatně neviděl. Předepsal manželovi hormonální léčbu a půl roce se objevily spermie, sice opravdu maličko, ale šance byla. A teď to zkrátím. Sice od tohoto okamžiku uplynuly 4 dlouhé roky a nakonec u něj manžel podstoupil TESA/MESA. Věděla jsem, že pokud tam nějaké spermie jsou, tak tenhle doktor je najde. Dneska jsem po 4. PICSI v 18. TT a denně se modlím, aby všechno dobře dopadlo a v září se mi narodilo pěkné zdravé miminko.
Nechtěla jsem to, vážně, psát, nechci někomu pomlouváním ubližovat, ani to možná není tak o profesionalitě, ale o lidském přístupu, ale uvědomila jsem si, že by to třeba někomu z vás mohla při rozhodování pomoci a rozhodně chápu situaci všech snažilek. Já si tím prošla 5 let a někdy jsem byla opravdu na dně. Tak všem přeji hodně víry a štěstí a určitě to dobře dopadne.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ptn
15.8.11 20:26

Ani se nedivím že do Pronatalu Praha a hlavně k Sobotkovi který je dost neurvalý nejdete. To jste tedy vy ke kterým se kdysi před všemi zaměstnanci vyjadřoval že zas jeden posera odmítl, to je bohužel běžná praxe. Kdybyste slyšeli jak se o Vás všech doktor Sobotka vyjadřuje + ještě paní Hrbková Kamila vyjadřují ( ta pí.. už je tady, co ten vopruz tady chce s těmi výsledky atd ) nedivte se že jim odchází lékaři a jiní zaměstnanci na lepší místa kde se personál umí chovat. :cert:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.3.14 21:31
@ptn píše:
Ani se nedivím že do Pronatalu Praha a hlavně k Sobotkovi který je dost neurvalý nejdete. To jste tedy vy ke kterým se kdysi před všemi zaměstnanci vyjadřoval že zas jeden posera odmítl, to je bohužel běžná praxe. Kdybyste slyšeli jak se o Vás všech doktor Sobotka vyjadřuje + ještě paní Hrbková Kamila vyjadřují ( ta pí.. už je tady, co ten vopruz tady chce s těmi výsledky atd ) nedivte se že jim odchází lékaři a jiní zaměstnanci na lepší místa kde se personál umí chovat. :cert:

Souhlasím úplně ve všem. A je to horší a horší. Neúcta k pacientům a chování recepce. Už nikdy více!!!

• Citovat
  • Upravit
118
30.3.14 19:51

@titina89 Ahoj, jsme asi ve stejné situaci. V Pronatalu nám řekli, že máme pouze 5% na získání spermií z M/T a máme zvážit dárce. Mohla byste mi, prosím, napsat, jakou příčinu azoospermie vám v Pronatalu zjistili? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
30.3.14 19:54

@taky chceme mimčo Ahoj, mohla byste, prosím, napsat o jakou příčinu neplodnosti se jedná? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
25.2.18 20:46

@Lafi zafarilo se vam nakonec v Pronatalu ve Varech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.