Koho zvát či nezvat na svatbu?

35
2.10.23 15:54

Koho zvát či nezvat na svatbu?

Ahoj,

viděla jsem tady podobné téma, ale tak přeci jen musím založit nové. Taky chápu, že vlastně nakonec to bude volba mě a partnera, ale třeba mi trochu poradíte, když vám nastíním situaci.

Svatbu sice plánujeme až na rok 2025, ale samozřejmě uvažujeme nad počtem hostů, jestli to nebude málo/moc. Po různých promyšleních jsme došli k číslu něco málo nad 60, s tím, že ale je v tom už cca 12 dětí. Takže dospělých do 50.

Máme dilema v tom, jestli pár lidí, které vám teď zmíním pozvat a nebo ne a hold se bez nich na svatbě obejdeme.

Přítel moji tety (teď už zřejmě manžel, měli prý svatbu natajno jen se svědky) - Co se do naší rodiny „přisral“, všechno prostě kazil, snažil se nás všechny rozeštvat, aby se prostě naše vztahy zhoršily, prostě jak kdyby to dělal schválně. Ve výsledku samozřejmě on za nic nemůže, on ani nikomu nic nepsal, neřekl. Přitom furt něco psal mojí sestře a hodně pomlouval ostatní u přítele moji mamky. Vyvrcholilo to tím, kdy si vymyslel, že ho na jedné oslavě chtěl přítel moji sestry zmlátit a že jako nebude chodit na oslavy tam, kde je moje sestra s přítelem. Babička z toho byla na nervy, vlastně pořád je. Takže prostě jezdili jiné dny. No navzájem si všemožně nadávali, padaly tam slova, jakože je teta zlatokopka, pak zas, že sestra je pi*a a podobně. No prostě, co s ním teta je, v rodině jsou problémy. S přítelem jsme se dohodli, že ho na svatbě určitě nechceme, ale co teď. Dát pozvánku normálně tetě, bratranci a sestřenici s tím, že dotyčný není pozvaný? A neřešit, když ani teta třeba nebude chtít přijít, protože se urazí?

Bratranec přítele - Vidíme se možná jednou za rok, pokud máme to štěstí. Bydlí od přítele rodiny(od své babičky) hodinu cesty. Řídí kamion, takže často se stane, že když se pořádá nějaká oslava i s jeho rodiči, prostě celá rodina, tak nemůže přijet, ale není to jen o tom, že by nemohl, občas ani nepřijede tak či tak. Ženské docela střídal a je na starší, takže většinou už měly nějaké dítě. Teď má necelý rok další, která má už dvě děti cca 7 a 10 let a za chvíli se jim narodí společné dítě. V březnu měli rychlou svatbu, nás ani nepozvali. Příteli jsem říkala, jestli ho chce zvát, když s ním to bude dalších 5 lidí, protože mi bylo řečeno, že neexistuje, aby ty starší dvě děti zůstaly někde na hlídání, kdyby se teda pozval on s manželkou a jen s tím jejich miminem. Přítel však řekl, že mám na jednu stranu pravdu a až tak ho tam nepotřebuje, ale když vlastně zveme jiného bratrance a sestřenici, nebude to pak divné? S těmi jsme ale zase v pravidelném kontaktu, vídáme se, atd a vím, že ty tam chceme.

Kamarádi (pár) - Měli jsme takovou partu, byl v ní už kdysi přítel, ještě, než jsme si začali. I poté, co jsme už spolu byli, cca ve 4 párech jsme měli takovou partu, pořádali výlety, grilovacky atd..U tohohle páru se ale občas stalo, že nemohli a tak jsme se neviděli tak často, ale prostě furt to byli dobří kamarádi. Na jaře se jim narodilo miminko, ale už asi rok byl ten kontakt docela omezený. Teď jsme se po delší době viděli a já si tak říkala, jestli je pozvat?? Protože to byl zas skvělé strávený čas a pořád jsme si měli o čem povídat, byla jsem ráda, že jsme se zas viděli. Jenže jak říkám, svatba až za dva roky, co když se to zase nějak omezí ten kontakt?? :lol:

Spolužačka z vysoké - Jak název napovídá, jedná se o spolužačku z vysoké, byla asi jedna z mála, s kterou jsem se dost bavila, sice občas nechápala můj humor, ale pořád jsme měly dost společného. Loni jsme skončily, ale jelikož obě pokračujeme na jiném oboru, napíšeme si třeba jednou za 14 dní, pořešíme školu a nějaké ty prkotiny. Osobní kontakt udržujeme podle toho, jestli máme obě volno, většinou to vyjde na setkání jednou za 4 měsíce cca. Když jsme školu končily, říkala jsem si, že jí určitě na své svatbě, pokud bude brzy, chci, protože byla poslední 3 roky jedna z těch lepších kamarádek. :D Ale samozřejmě i trochu váhám, protože je na jednu stranu pravda, že to byla i lepší kamarádka díky školy, když jsme měly ten pravidelný kontakt.

Tak možná to bylo trochu delší, ale třeba mi poradíte, ale jak jsem zmínila, ve výsledku to bude na nás, ale třeba mě nějaký názor utvrdí v tom, že toho ano nebo ne. :D :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65418
2.10.23 16:00
@Nattty973 píše:
Ahoj,

viděla jsem tady podobné téma, ale tak přeci jen musím založit nové. Taky chápu, že vlastně nakonec to bude volba mě a partnera, ale třeba mi trochu poradíte, když vám nastíním situaci.

Svatbu sice plánujeme až na rok 2025, ale samozřejmě uvažujeme nad počtem hostů, jestli to nebude málo/moc. Po různých promyšleních jsme došli k číslu něco málo nad 60, s tím, že ale je v tom už cca 12 dětí. Takže dospělých do 50.

Máme dilema v tom, jestli pár lidí, které vám teď zmíním pozvat a nebo ne a hold se bez nich na svatbě obejdeme.

Přítel moji tety (teď už zřejmě manžel, měli prý svatbu natajno jen se svědky) - Co se do naší rodiny „přisral“, všechno prostě kazil, snažil se nás všechny rozeštvat, aby se prostě naše vztahy zhoršily, prostě jak kdyby to dělal schválně. Ve výsledku samozřejmě on za nic nemůže, on ani nikomu nic nepsal, neřekl. Přitom furt něco psal mojí sestře a hodně pomlouval ostatní u přítele moji mamky. Vyvrcholilo to tím, kdy si vymyslel, že ho na jedné oslavě chtěl přítel moji sestry zmlátit a že jako nebude chodit na oslavy tam, kde je moje sestra s přítelem. Babička z toho byla na nervy, vlastně pořád je. Takže prostě jezdili jiné dny. No navzájem si všemožně nadávali, padaly tam slova, jakože je teta zlatokopka, pak zas, že sestra je pi*a a podobně. No prostě, co s ním teta je, v rodině jsou problémy. S přítelem jsme se dohodli, že ho na svatbě určitě nechceme, ale co teď. Dát pozvánku normálně tetě, bratranci a sestřenici s tím, že dotyčný není pozvaný? A neřešit, když ani teta třeba nebude chtít přijít, protože se urazí?

Bratranec přítele - Vidíme se možná jednou za rok, pokud máme to štěstí. Bydlí od přítele rodiny(od své babičky) hodinu cesty. Řídí kamion, takže často se stane, že když se pořádá nějaká oslava i s jeho rodiči, prostě celá rodina, tak nemůže přijet, ale není to jen o tom, že by nemohl, občas ani nepřijede tak či tak. Ženské docela střídal a je na starší, takže většinou už měly nějaké dítě. Teď má necelý rok další, která má už dvě děti cca 7 a 10 let a za chvíli se jim narodí společné dítě. V březnu měli rychlou svatbu, nás ani nepozvali. Příteli jsem říkala, jestli ho chce zvát, když s ním to bude dalších 5 lidí, protože mi bylo řečeno, že neexistuje, aby ty starší dvě děti zůstaly někde na hlídání, kdyby se teda pozval on s manželkou a jen s tím jejich miminem. Přítel však řekl, že mám na jednu stranu pravdu a až tak ho tam nepotřebuje, ale když vlastně zveme jiného bratrance a sestřenici, nebude to pak divné? S těmi jsme ale zase v pravidelném kontaktu, vídáme se, atd a vím, že ty tam chceme.

Kamarádi (pár) - Měli jsme takovou partu, byl v ní už kdysi přítel, ještě, než jsme si začali. I poté, co jsme už spolu byli, cca ve 4 párech jsme měli takovou partu, pořádali výlety, grilovacky atd..U tohohle páru se ale občas stalo, že nemohli a tak jsme se neviděli tak často, ale prostě furt to byli dobří kamarádi. Na jaře se jim narodilo miminko, ale už asi rok byl ten kontakt docela omezený. Teď jsme se po delší době viděli a já si tak říkala, jestli je pozvat?? Protože to byl zas skvělé strávený čas a pořád jsme si měli o čem povídat, byla jsem ráda, že jsme se zas viděli. Jenže jak říkám, svatba až za dva roky, co když se to zase nějak omezí ten kontakt?? :lol:

Spolužačka z vysoké - Jak název napovídá, jedná se o spolužačku z vysoké, byla asi jedna z mála, s kterou jsem se dost bavila, sice občas nechápala můj humor, ale pořád jsme měly dost společného. Loni jsme skončily, ale jelikož obě pokračujeme na jiném oboru, napíšeme si třeba jednou za 14 dní, pořešíme školu a nějaké ty prkotiny. Osobní kontakt udržujeme podle toho, jestli máme obě volno, většinou to vyjde na setkání jednou za 4 měsíce cca. Když jsme školu končily, říkala jsem si, že jí určitě na své svatbě, pokud bude brzy, chci, protože byla poslední 3 roky jedna z těch lepších kamarádek. :D Ale samozřejmě i trochu váhám, protože je na jednu stranu pravda, že to byla i lepší kamarádka díky školy, když jsme měly ten pravidelný kontakt.

Tak možná to bylo trochu delší, ale třeba mi poradíte, ale jak jsem zmínila, ve výsledku to bude na nás, ale třeba mě nějaký názor utvrdí v tom, že toho ano nebo ne. :D :?

s tím přítelem, manželem, tety je to docela trapný, pokud ji pozveš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16451
2.10.23 16:04

Pozvali jsme na svatbu jen nejbližší rodinu a pár nejbližších přátel, se kterými se stýkáme. Širší rodina a přátelé další se to pouze dozvěděli, ale nezvali jsme je.

Navíc jsme chtěli svatbu malou, takže to bylo ideální, nemáme rádi velké akce :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
2.10.23 16:10

My zvali jen ty, se kterými se často stýkáme a máme rádi. Nemám ráda zvaní z povinnosti na cokoliv, takže jsme se tomu chtěli vyhnout. Páry jsme teda nedělili, to mi přijde takové neslušné. To samé s dětmi, buď žádné nebo všechny, brát jen jedno ze tří mi přijde podivné. A kamarády pozvi pokud je máš ráda, přijde mi zbytečné uvažování nad tím jestli třeba někdy za dva roky neomezíte kontakt, to bys nemohla pozvat nikoho, protože se můžeš s každým rozhádat. :D A pokud máš obavy, že by to vyšumělo, tak prostě na tom přátelství pracuj, všechny vztahy chtějí péči. ;)

• Citovat
  • Upravit
13244
2.10.23 16:16

OT - Počet lidí na svatbě je důležitý… především sweet bar může svatbu prodražit… plánujete ho? Kolik kousků na osobu? Děti počítáte jako dospělé? Dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45739
2.10.23 16:24

Manzela tety urcite, to by bylo hodne neslusny. Bud nezvat ani ji, nebo oba.

Bratrance bych za techto okolnosti nezvala, ty kamarady a kamaradku asi ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
2.10.23 16:29

@veria třeba tam ani nebude chtít, když tam bude ta moje sestra s přítelem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45739
2.10.23 16:32
@Nattty973 píše:
@veria třeba tam ani nebude chtít, když tam bude ta moje sestra s přítelem :D

Treba ne. Prober to s tetou, jestli se s ni da mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.10.23 16:34

Na svatbu jsme zvali lidi, které máme oba rádi. Na kterých nám záleží (bez ohledu, jestli je to rodina, kolegové, kamarádi). Prostě jsou to lidé, kteří chceme, ať s námi ten den sdílí. Nezveme lidi jen do počtu, aby tam někdo byl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
2.10.23 16:59

Na svatbu bych zvala jen lidi, které mám opravdu ráda a chci je tam. Ale počítat s doprovodem (když je to přítel/přítelkyně, tak dejme tomu, ale u manželů se to prostě bere dohromady co vím), takže tetu s manželem buď pozvat oba nebo ani jednoho.
Bratranci/sestřenice: pokud se nevídáte, tak jen pokud Vás na svou svatbu pozvali (tj. u Vás nepozvali - nezvala bych taky), zvala bych tedy jen ty co se s nimi pravidelně vídám a chci je tam.
Kamarádka - dle popisu mi t ozní jako hodně dobrá kamarádka, se kterou nyní nemáš tolik společného, ale i tak se vídáte pravidelně a máte se rády - pozvala bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
2.10.23 17:25

Proč zvát tetu o které ani nevíš jestli se vdala, očividně si blízcí nejste. Bratrance bych taky vynechala a pozvala ty kamarády se spolužačkou. Jinak jak už tu bylo psáno, neozvala bych nikoho s kým nejsem v kontaktu a mám ho zvát jen proto, že se to sluší. Neutratila bych za nikoho ani korunu, jenom proto, aby se mohli pobavit. Ale já jsem zaujatá a svatby nesnáším… Nicméně dle tvého popisu bych pozvala ty co jsem zmínila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14677
2.10.23 18:02

Zvala bych zásadně cele páry a cele rodiny. Pokud má někdo na tvůj vkus moc děti, nezvi ho vůbec. Pokud se ti nelibi neci manžel nebo partner, nezvi ani jednoho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3847
2.10.23 18:04

Mně na tom přijde nejvíc vtipné to plánování x let dopředu. Víš, jak ta scéna z básníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3926
2.10.23 18:19

Přijde mi absurdní dva roky dopředu zvažovat pozvánky pro konkrétní osoby.
Určete si množství lidí +- a nechte to být. Detaily se dořeší později.
Až bude svatba aktuální - rok předem, bych teprv zvažovala koho doopravdy pozvat a koho ne. Možná by nebylo od věci si s tetkou sednout a pokecat na téma kdo koho (ne)pozval na svatbu.
Já osobně bych jí řekla promiň, ale vzala sis koho sis vzala a my chceme na svojí svatbě svatý klid a pohodu. Nějaké zvaní ze slušnosti zvysoka kálím a ještě se mi nestalo, že by se kvůli toho někdo naštval. Hlavní je moje psychická pohoda.

Co se týče ostatních… to bych si promluvila s přítelem a pozvala lidi, které znáte oba. Kamarádky se třeba zeptat, jestli by o to stála. Mi třeba jedna moje kamarádka řekla, že na svatbu přijít nemůže i kdyby chtěla (introvert a neřidič :) Takže nějaké plánování koho pozvu, ještě neznamená, že ti lidi skutečně přijdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tuhy_LU
2.10.23 18:25

Tyjo, jako matka novopečeného ženicha závidím, ze to dokážete uplatit. Pro nás a novomanzele byla pálka i za 30 hostů.
Jinak ano: zvát pouze páry. A Nezvat lidi ze slušnosti, ale protože jsou ti blízcí. Ty vzdálenější (emocionálně) pozvat jen na obřad, pokud bude na nějakém běžném místě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný