Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
wercis píše: že v lékárnách jsou deliny to jsem už taky zažila když mi prodala pro malou kapky na teplotu a byly až od 6m a nám byly 4m zjistila jsem to až doma a pěnila jsem vztekya to jsem jí říkala že nám je 4m samozřejně že mi to v jiné lékarně potvrdily že mi to prodala špatně
nána
Ono se taky někdy dost přehání. Nemusí to být „deliny“, předpisy jsou předpisy.
Já bych sama za sebe nikdy nekupovala kapky pro 4měsíční dítě bez porady s lékařem.
Na spoustě léků je podle nějakého zákona uveden vyšší věk, než je skutečně možno lék užít. Potvrdili mi to i v nemocnici, kde jsem s dětmi ležela několikrát.
Oni se výrobci léčiv celkově dost bojí. Případných soudních sporů a žalob. Kdyby se např. někomu stalo „něco“ , co doopravdy s požitým lékem vůbec nesouviselo, náhodou se to stalo v době, kdy člověk, dítě, lék požilo a dotyčný/matka dítěte by to chtěla svést na použítí léku. Mohla by výrobce zažalovat a vysoudit pěkný prachy, třeba neprávem. Když se řídí normami, napíšou vyšší věk nebo např. pro těhotné a kojící jen po dohodě s lékařem, jasně převedou odpovědnost na někoho jiného.
A stejně tak se bojí někteří lékárnící. Někteří řeknou, jak to vlastně je, ostatní se prostě budou z principu držet příbalu ![]()
Příklad znám např. mastičku pytiol, kde píší od 10 let, ale v nemocnici ji používají i pro kojence, i naše dr. říkala, že neškodí.
Toto zase řeklo mě více lékařů nezávisle na sobě i „náš“ lékárník. Nejsem z oboru, ale mám srdeční vadu, léky beru s přestávkami celý život, nesmím přecházet infekce, i v těhotenství jsem se několikrát nevyhla ATB, taky jsem panikařila
, když v příbalu psali něco jiného.
Když je dítě už větší tj. 1rok +-tak Ibalgin nevadí v rozumné míře, nepřekračujte dávkování.