Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mám 4měs.syna, již týden nekakal, je plně kojen. Vím, že je u kojených dětí normální, že několik dní nemají stoličku, ale nám se to dosud nestalo, do té doby měl stoličku každý den. Jinak je spokojený, prdíky mu jdou. Máte s tím někdo podobnou zkušenost?Díky
Míša
U nás „nekakání“ začalo také čtvrtým měsícem, poprvé to trvalo 10 dní (to je hranice, i když prý kojené nemusí kakat déle), pak je dobré mimi nechat zkontrolovat lékařem. Po těch 10 dnech se malý vykakal pomocí teploměru. Pak už kakal po týdnu a asi dva měsíce méně přibýval, takže mu asi nestačilo mlíčko (kojila jsem ho nakonec asi 16× denně).
Pokud se mu to kakání bude takhle opakovat, nechala bych miminko převážit, zda-li přibývá.
Malý přibírá poměrně rychle, právě v těch 4měs. má 8,10kg(PV-3,70kg).
Někde jsem četla, že se má dát napít převařená voda. je to tak?
Ahoj. Dcera začala nekakat taky kolem 4. měsíce, dřív to bylo každý den, teď už po dvou až třech dnech. Ze začátku jsem z toho byla vylekaná (jako ze veho, co se odchylovalo od zavedeného), teď už to víceméně nechávám na ní. Když vidím, že prdíky jdou a nebolí ji bříško, většinou teploměrem nepomáhám. Když ji to ale trápí, děláme masáže bříška, teplou plínku, cvičíme s nožičkama a když ani to nepomůže, přichází na řadu teploměr do zadečku. To se ale nemá moc často, protože prý se pak miminko neumí vyprázdnit samo. pěkné kakání. ![]()
Ahoj Míšo,
dcera měla rekord 9 dní, bylo to koncem 6. měsíce a rekordy v přibírání netrhala takže MM už asi nestačilo. Převařenou vodu můžeš zkusit, tím nic nezkazíš, ale možná to zatím není nutné pokud je malý spokojený a bříško nebolí. Prostě všechno mlíčko zpracuje a uloží a nedostatkem zřejmě netrpí, když už má přes 8 kg! Můj druhorozený lumpík měl v 10 měsících 8,33 ![]()
Katka
Ahoj,
je pravda,že kojená miminka nemusí kakat každý den.Já byla od malinka zvyklá,že Niki kakala i několikrát denně a to dooost.Pak v období kolem 3-4m se mi taky někdy stávalo,že nekakala a já plašila co jí je.Zkoušela jsem šťornout teploměrem do zadečku a nic.Druhý den to zas pro změnu stálo za to.Kamarádka mi radila,že pokud je nouze největší,může se dát mimi pár lžiček odvaru z ovesných vloček,ale my to nezkusili.Přijde mi lepší řešení trošku převařené vlažné kojenecké vody,to funguje i u mě ![]()
Kamarádky holčička taky kaká 1 krát za týden a jak je krásná a zdravá,pěkně prospívá.Pokud má měkké bříško,zatím bych to moc neřešila.Ale jestli máš pochybnosti,zajdi k Dr.,určitě Tě uklidní a něco doporučí.
Ahoj Naďa a NIki
Už tu jedna diskuze proběhla asi před 14 dny. Miminko nemusí kakat. Eva má rekord nekakací 14 dnů. Jen kdyby bolelo bříško a nebo bylo tvrdé, mimi nebylo spokojené, tak by se mohlo jednat o zácpu, a pak se podává ta voda. Takže si to jen sleduj, má dobré trávení a všechno tvé mlíčko zpracuje.
Díky za odpovědi, už se nám to zdárně povedlo, bez pomoci jakýchkoliv prostředků, ale zase to stálo za to, pamperska nestíhala.